În consiliu nu s-a votat niciodată pe înţelegeri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îl face deocamdată nedecis pentru încă o candidatură. Inginer electrotehnist, e conştient de avantajele strategice ale amplasării municipiului, la graniţa unor imperii istorice, dar şi ale

îl face deocamdată nedecis pentru încă o candidatură. Inginer electrotehnist, e conştient de avantajele strategice ale amplasării municipiului, la graniţa unor imperii istorice, dar şi ale potenţialului cultural al oraşului.

- Ce proiecte majore au demarat la Satu Mare în mandatul dvs.?
- Realizarea Parcului Industrial Sud, 6 milioane de euro, 9 contracte, pasaj superior peste calea ferată, DN 19 Baia Mare-Petea, care fluidizează traficul din oraş, 7,5 milioane de euro, reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile, ISPA 36 milioane de euro, retehnologizarea Staţiei de epurare, reabilitarea străzilor, cu credit de 70 de mil. RON, extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare, reabilitarea cartierelor din municipiu, salubrizarea subsolurilor la blocuri, resistematizarea Micro 14 şi 15, demolarea garajelor şi a construcţiilor neautorizate, reabilitarea căilor de acces, a aleilor, a trotuarelor, spaţii de parcare suficiente pentru numărul de autovehicule înregistrate la locatarii din zonă, spaţii de joacă noi, la standarde europene.
- Ce proiecte de viitor aveţi?
- Pod nou peste Someş, Cartierul Micro 17- DN 19, legătură spre centru şi ieşirea din oraş. Reablitarea zonei şi valorificarea albiei Someşului, a lacurilor Pescăruş şi Cubic, din punct de vedere urbanistic, prin lucrări de amenajare terenuri de sport, alei, zone de agrement, în special în dreptul marilor cartiere de locuit, reabilitarea zonei de agrement cu băile de apă termală.
- Ce probleme ar putea bloca demararea sau finalizarea lucrărilor?
- Lipsa fondurilor în cazul podului peste Someş, cât şi legile retrocedării.
- În ce stadiu se află elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului pe termen mediu şi lung?
- Reanalizarea strategiei de dezvoltare din anul 2004, până la sfârşitul acestui an.
- Cum va arăta profilul municipiului?
- Municipiul Satu Mare va avea o economie echilibrată, fără o ramură industrială dominantă, un centru logistic important, datorită situării geografice şi perspectivei dezvoltărilor de infrastructură (în primul rând rutieră) din zonă (Autostrada M3 Ungaria - 60 km, Autostrada Borş - Bucureşti - 60 km, drum rapid Nyiregyhaza - Baia Mare, punctul de frontieră Halmeu cu Ucraina - 35 km, linii aeriene internaţionale). În acelaşi timp, oraşul este un loc de interferenţă culturală deosebită: cultura, limba şi mentalitatea română (latină), maghiară, germană, ucraineană-slovacă-rutenă (slavă), un loc de întâlnire a bisericilor creştine ortodoxe, romano-catolice, greco-catolice, reformate, cu o puternică şi valoroasă moştenire spirituală evreiască, cu foarte valoroase instituţii de cultură profesioniste (filarmonică, teatru cu două trupe, în limba română şi maghiară).
- Cum s-ar putea transforma în avantaj amplasarea strategică a municipiului în apropierea graniţelor UE?
- Creşte interesul investitorilor. Am demarat o serie de legături cu oraşe din această regiune, Nyiregyhaza din Ungaria, Mukacsevo şi Ujgorod din Ucraina, Novy Sacz şi Rezow din Polonia.
- Veţi candida pentru un nou mandat la conducerea primăriei?
- Este prematur să mă pronunţ. În momentul de faţă am multe motivaţii pentru, dar există tot atâtea care nu mă îndeamnă, contracandidaţi importanţi, nu profesional, ci cu suport politic, pot să vină de la PSD, PNL - 2 aripi, PD.
- Ce susţinere politică şi ce adversari aveţi în Consiliul Local şi Judeţean?
- Consiliul Local funcţionează bine, dispun de majoritate simplă, iar împreună cu coaliţia - de o majoritate de 2/3, dar voturile din consiliu niciodată nu s-au făcut pe înţelegeri politice, marea majoritate a hotărârilor luându-se în unanimitate sau cu majoritate mare de voturi. Cu Consiliul Judeţean colaborarea este bună în câteva proiecte majore, în altele nu. Coaliţia nu funcţionează la Satu Mare!

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite