În Bucureşti, a nins cu amenzi pentru trotuarele înzăpezite. Cine e responsabil de zăpada de pe trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sever Gheorghe
FOTO: Sever Gheorghe

Copaci căzuţi, nămeţi de 30 de centimetri, drumuri impracticabile. A curs cu amenzi pentru firmele responsabile de deszăpezire, iar bucureştenii s-au văzut nevoiţi să iasă cu lopeţile în faţa blocului, pentru a lua zăpada de pe trotuare. Meteorologii trag însă un semnal de alarmă şi spun că în acele locuri se va forma gheţuş, care va pune mari probleme în special bătrânilor.

Codul portocaliu de vreme rea le-a dat bătăi de cap autorităţilor şi în acest an: sute de maşini din Capitală au fost avariate după ce copacii au căzut sub greutatea zăpezii, 39 de trenuri au rămas ieri în Gara de Nord, în timp ce cursele aeriene au plecat cu întârziere de pe Aeroportul Otopeni.

Ambulanţele au ajuns şi ele cu greutate la solicitările făcute de cei care au întâmpinat probleme medicale. Şi, în ciuda faptului că toţi reprezentanţii firmelor de deszăpezire dădeau asigurări că vor fi pregătite şi că vor interveni în timp util cu 400 de utilaje pe care le vor scoate în teren pentru a deszăpezi, bucureştenii s-au văzut nevoiţi să facă slalom printr-un strat de zăpadă care ajungea, în unele situaţii, chiar şi până la genunchi şi să iasă în faţa blocului cu propria lopată pentru a crea o potecă. Iar veştile meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare, ei arată că în zilele următoare se va forma gheţuş acolo unde zăpada nu a fost înlăturată de pe trotuar şi că riscul de accidentări este crescut, mai ales în cazul bătrânilor.

„Se va forma gheţuş în zonele afectate”

Tocmai pentru a preveni astfel de situaţii, Poliţia Capitalei şi Primăria Bucureşti vor merge în inspecţie şi vor aplica amenzi unde este cazul. Ieri, au fost sancţionate cele cinci firme de deszăpezire care operează în cele şase sectoare din Bucureşti, fiind nevoite să achite o contravenţie de 2.205 lei.

Acum, toţi cei cinci agenţi economici sunt monitorizaţi de poliţişti, care ţin cont de prognoza meteo, nefavorabilă în următoarele zile.

„Ninsorile vor fi slabe, dar vântul va sufla cu 50 - 70 de kilometri pe oră şi vor spulbera zăpada depusă. În toate regiunile va fi ger şi vom avea inclusiv temperaturi de - 17 grade Celsius pe timp de noapte, dar şi ceaţă. Cel mai rău este că în zonele afectate se va forma gheţuş, care va pune probleme în special bătrânilor, astfel că e important ca zăpada să fie îndepărtată din vecinătatea blocurilor, pentru că şanse ca ea să se topească de la natură nu sunt. Vremea rămâne deosebit de rece în continuare”, au explicat, pentru „Adevărul”, specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cine e responsabil de deszăpezire

Însă responsabili de curăţarea trotuarelor sunt nu doar agenţii economici, ci şi asociaţiile de proprietari.

„Potrivit legii, zăpada de pe trotuar trebuie curăţată de asociaţiile de proprietari, dar şi de agenţii economici, acolo unde este cazul. Peste 300 de poliţişti au gestionat ieri (duminică, n.r.) situaţiile de risc în Capitală, aceştia verifică inclusiv dacă maşinile sunt echipate corespunzător”, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei, care au adăugat că amenzile primite de firmele de deszăpezire au fost pentru „modul defectuos în care au curăţat zăpada pe arterele principale, unde circulă autobuze şi troleibuze, pe străzile de acces în instituţii publice dar şi pe străzile laterale”. Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, a explicat că operatorii de salubritate sunt angajaţi de primăriile de sector. Deşi a admis că în unele zone deszăpezirea s-a făcut cu mare dificultate, oficialul a subliniat că zăpada abundentă a fost motivul pentru care s-a intervenit mai târziu pe unele artere, inclusiv pe cele secundare.

„Prestatorul de salubritate e obligat să ia zăpada. Ieri s-a intervenit pe arterele principale, apoi pe cele secundare. De regulă, se intervine  după un anumit fus orar şi după un anumit plan. După arterele principale, se intervine pe străzile secundare pe care sunt plasate şcoli sau spitale, adică obiective sociale“, a declarat Alexandru Ichim.

Ambulanţa şi ISU au lucrat la foc continuu

Ieri, echipajele de intervenţie ale Inspectoratului Bucureşti Ilfov au lucrat la foc continuu. Au primit, în 24 ore, 520 de solicitări de intervenţie, motiv pentru care au preluat solicitările din teren şi nu s-au mai întors către subunităţile de destinaţie, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile.

La foc continuu a lucrat ieri şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), unde timpii de intervenţie au fost mai mari decât cei obişnuiţi, din cauza condiţiilor meteo.

„Pe străzile laterale se circulă cu dificultate, mai ales acolo unde maşinile sunt parcate de ambele părţi ale carosabilului. Ambulanţele trebuie să circule cu viteză mică pentru a nu derapa. Nu putem interveni în regimul de urgenţă cu care suntem obişnuiţi şi fiecare solicitare se prelungeşte deoarece creşte timpul de ajungere la caz şi timpul de ajungere la spital. Din fericire, populaţia nu ne mai solicită pentru toate lucrurile minore şi ne cheamă doar pentru cele serioase”, a declarat ieri Alis Grasu, managerul SABIF, care a menţionat că s-a lucrat cu 53 de ambulanţe de urgenţe, 21 de ambulanţe de consultaţii şi 9 de transport.

Elevii, scutiţi de şcoală din cauza viscolului

Vremea rea a adus însă veşti bune pentru elevi, care vor rămâne astăzi acasă. Asta pentru că au fost suspendate cursurile la toate şcolile din Capitală şi cele din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea şi Tulcea. În judeţele Alba, Brăila, Galaţi, Dâmboviţa şi Olt, cursurile se vor desfăşura parţial. În ceea ce priveşte cursurile universitare din zonele afectate de ninsori şi viscol, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis că acestea se vor desfăşura normal.

Medici: „Cum facem faţă temperaturilor foarte scăzute“

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă oamenilor să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate precum căciuli, mănuşi, haine călduroase.

Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a le feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, ar trebui să evite deplasările.

De asemenea, copiii nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportati pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Nu în ultimul rând, locuinţele trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite