În acest an se va semna contractul pentru achiziţionare a încă cinci avioane F-16 pentru Forţele Aeriene. Un program F-35 pentru România, „un pic prea mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
F-16 Fighting Falcon din dotarea  Forţelor Aeriene
F-16 Fighting Falcon din dotarea  Forţelor Aeriene

Ministerul Apărării Naţionale este tot mai apropae de momentul în care va cumpără încă cinci F-16 Fighting Falcon pentru Forţele Aeriene. ”Pentru cele cinci avioane de luptă sunt deja toate documentele către partenerul portughez. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri la acest moment. Cred cu tărie că în acest an este posibil să semnăm contractul pentru cele cinci avioane”, a spus ministrul Gabriel Leş.

În acelaşi timp, Gabriel Leş s-a referit şi la unele declaraţii conform cărora România ar putea intra în clubul select al tărilor care au achiziţionat sau vor achiziţiona avioanele de ultimă generaţie F35 susţinând că, în acest moment, aceste aparate ”sunt un pic prea mult”. 

”Dorinţa mea este să mergem pentru pentru următoarele 36 pe avioane noi, dar la momentul acesta încă nu pot să vă spun diferenţa de preţ între un avion second-hand modernizat şi un avion nou. Pe de altă parte, există şi anumite informaţii că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe avionul nou F-35, dar este o chestiune pe care încă o avem în discuţie. Noi ne-am decis pentru F-16, pentru că F-35, la acest moment, este un pic prea mult”, a mai spus Leş.

CITEŞTE ŞI VIDEO Rezultatul licitaţiei pentru corvetele Forţelor Navale, în două-trei săptămâni. Se anunţă câştigătorul sau se anulează procedura. Ce nave pot câştiga

Reamintim că în urmă cu ceva timp, într-o declaraţie scrisă, adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă că printre "viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia".

Cea mai sofisticat avion de luptă din istorie

F-35 Lightning II este considerată cea mai sofisticată armă de război din istoria omenirii şi este construit în trei variante. F-35 este primul avion supersonic, invizibil pe radar, ce poate decola de pe o suprafaţă scurtă şi ateriza vertical. Aeronava măsoară 15,6 metri în lungime, 4,6 în înălţime şi 10,7 metri în lăţime (13,1 în cazul F-35C), putând atinge o viteză maximă de 1.930 km/h (Mach 1.6). F-35A şi F-35C pot transporta o sarcină maximă de armament de 8.160 de kg, iar F-35B de 6.800 de kg.

Pilotul vede şi ce se întâmplă sub avion

Un alt rol pe care aeronava F-35 îl va avea este acela de colectare de date esenţiale despre forţele inamice, misiune îndeplinită de obicei de agenţiile de informaţii. Avionul este capabil să culeagă informaţii din spaţiu, de la sol şi de la alte aeronave prezente în aer, iar acestea sunt transmise în timp real la sol, unde pot fi analizate de forţele specializate.

 Pentru că sistemele inteligente ale aeronavei cumulează toate informaţiile referitoare la câmpul de război, pilotul are acces la o imagine de ansamblu a acestuia. Toate informaţiile apar pe un display integrat în casca purtată de pilot, acesta având capacitatea de a vedea imagini în infraroşu. De asemenea, pilotul poate accesa una din numeroasele camere video integrate în corpul aeronavei, putând vedea în toate direcţiile, inclusiv sub aeronavă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite