UPDATE Sute de profesori au protestat luni pentru salarii mai mari. Miercuri, sute de angajaţi din Sănătate şi Administraţie vor mărşălui în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
800 de profesori vor ieşi în stadă FOTO Mediafax
800 de profesori vor ieşi în stadă FOTO Mediafax

Sute de profesori au protestat luni, între orele 15.00 - 17.00, în faţa Guvernului. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile mici din Învăţământ şi sunt de părere că este nevoie de o lege care să elimine inechităţile din sistem. Protestele vor fi reluate şi marţi, iar miercuri ele vor continua. Atunci, sindicaliştii din Sănătate şi Administraţie Publică vor participa la un miting comun în faţa Ministerului de Finanţe şi în faţa Parlamentului.

Aceştia au pancarte pe care scrie „Ne-aţi îngropat în hârtii”, „Vrem majorarea cu 50% a salariilor profesorilor debutanţi", „Calitate 10, salariu 1", „Iohannis, Guvernul tău nu ne face decât rău", „Înainte de a vă întreba cât costă educaţia, întrebaţi-vă cât valorează ea”.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a explicat că principala nemulţumire a dascălilor este legată de salarizare. „Acutalul sistem de salarizare este complet nemotivant, nu încurajează performanţa profesională şi nu atrage tinerii cu vocaţie către meseria de dascăl”, a arătat liderul de sindicat.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor o reprezintă finanţarea per elev, respectiv şcolar şi preşcolar, care este făcută din pixul Ministerului de Finanţe şi pleacă de la nevoie reale ale sistemului. Faptul că numărul de elevi este mai mare decât cel prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale este un alt motiv care îi scoate în stradă pe dascăli, care afirmă că sunt profund nemulţumiţi de faptul că nici cheltuielile cu naveta nu le sunt decontate de stat.

În ceea ce priveşte creşterea alarmantă de agresiuni fizice şi verbale, sindicaliştii din Învăţământ spun că ar trebui modificată legislaţia în aşa fel încât cei de la catedră să fie protejaţi de elevii agresivi sau de părinţii acestora.

Sindicaliştii din Sănătate şi Administraţie protestează miercuri

Însă nu doar sindicaliştii din Educaţie îşi cer drepturile în stradă, ci şi cei din Sănătate şi Administraţia Locală.

Miercuri, sute de persoane vor participa la un miting în faţa Ministerului de Finanţe între orele 11-12 şi între orele 12-13 vor fi în faţa Parlamentului, la intrarea de la Izvor.

Aşa a declarat, pentru „Adevărul”, Leondard Bărăscu, liderul SANITAS, precizând că la proteste vor participa cel puţin 400 - 500 de participanţi. Concomitent, în ţară vor fi pichetate sediile primăriilor şi cele ale prefecturilor, a mai arătat Leonard Bărăscu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite