8 octombrie, primul termen în apelul lui Dragnea la condamnarea de trei ani şi jumătate de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a stabilit pe data de 8 octombrie primul termen al procesului în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman“, în care şeful PSD, Liviu Dragnea, contestă condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

Dosarul a fost înregistrat la Completul de 5 judecători, dupa ce, săptămâna trecută, un complet de 3 judecători a motivat, decizia de condamnare. Cei cinci judecatori care vor da verdictul final in dosarul lui Liviu Dragnea sunt: Iulian Dragomir, Florentina Dragomir, Lavinia Lefterache, Simona Cristina Neniţă si Daniel Grădinaru.

Pe 21 iunie, instanţa supremă a pronunţat sentinţa în dosarul DGASPC în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de fapte de corupţie alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana. 

Astfel, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anulat pedeapsa cu suspendare, de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. Liderul PSD a fost achitat pentru fals intelectual.

Atât procurorii DNA, cât şi o parte dintre inculpaţii din procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman au declarat apel. Liviu Dragnea a declarat apel chiar a doua zi după sentinţa ICCJ prin care a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Astfel, apelul liderului PSD a fost înregistrat pe 22 iunie.

DNA a formulat apel pe 28 iunie. Procurorii sunt nemulţumiţi că instanţa l-a achitat pe Liviu Dragnea pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual şi pentru că l-a condamnat doar la 3 ani şi 6 luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, deşi la ultimul termen al procesului din 15 mai, procurorul DNA a cerut aplicarea unei sancţiuni de 7 ani şi jumătate în cazul liderului PSD.

Motivarea judecătorilor: „Funcţiile i-au garantat succesul activităţii infracţionale”

Magistraţii instanţei supreme au finalizat săptămâna trecută motivarea deciziei de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Magistraţii mai arată că "în reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”.

Judecătorii mai arată în motivare că există “probe certe că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să-şi încalce atribuţiile de serviciu, constând în menţinerea în funcţie a inculpatelor Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, deşi cunoştea faptul că cele două angajate îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei judeţene a P.S.D Teleorman, însă nu a rezultat existenţa unor probe din care să rezulte că acesta i-ar fi spus şi în ce mod să procedeze”. 

În concluzie, instanţa spune că declaraţiile inculpaţilor şi martorilor audiaţi confirmă „identitatea dintre autorul moral al rezoluţiei infracţionale şi persoana inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, conducând la concluzia existenţei faptei, a săvârşirii ei de către acesta cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care, Înalta Curte, în opinie majoritară, va dispune condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma de participaţie a instigării”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite