3,5 miliarde de lei ne-au costat războaiele din Afganistan şi Irak. Ce a primit România în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cheltuit peste 3 miliarde de lei cu finanţarea participării militarilor români la misiunile din Afganistan şi Irak. Este vorba de contribuţia României la sistemul de apărare colectivă, în cadrul NATO.

„În perioada 2002-2018, România a participat în misiunile din teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak cu 38.796 de militari (Afganistan – 30.331 şi Irak – 8.465). În această perioadă, costurile estimate aferente participării la aceste misiuni s-au ridicat la 3.536.096.474 lei”, se arată într-un răspuns furnizat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la o solicitare „Adevărul”.

Specialiştii militari consideră că această participare a României la diverse misiuni în teatre de operaţii este considerată aportul nostru la buna funcţionare a NATO.  În contrapartidă România primeşte, de exemplu, protecţia scutului de la Deveselu, prezenţa militară americană de la Baza Mihail Kogălniceanu, misiunile de poliţie aeriană întărită din partea unor parteneri cum ar fi Marea Britanie sau Canada, existenţa la noi în ţară a unui  comandament NATO de trei stele, dar şi desele incursiuni ale US Navy în Marea Neagră. Toate pentru domolirea ieşirilor militare ale Rusiei. 

Şi aceste misiuni externe vor continua şi în acest an. Mai mult, acestea  vor fi în anul 2019 fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. Astfel, 1.902 militari din MApN vor participa, anul viitor, la aceste misiuni, în creştere cu 127 militari faţă de anul 2018. Unele zone în care vor fi desfăşuraţi militarii români sunt extrem de periculoase. În primul rând este vorba de Afganistan, ţara pe care se concentrează efortul principal al MApN în cadrul operaţiunii Resolute Support Mission. 

23 de militari, pierduţi în Afganistan

În această misiune,  România are de mai multă vreme desfăşurate Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) componentă extrem de apreciată de aliaţii  americani, germani sau britanici alături de care militarii români luptă umăr la umăr. Din păcate, au fost şi pierderi. Pe timpul misiunilor din Afganistan, în cei 12 ani, au căzut la datorie cinci militari de elită din FOS, alţi 19 fiind răniţi. În total, cu tot cu militarii „obişnuiţi”, Armata Română a pierdut în Afganistan 23 de oameni. 

Sângerosul Mali

În plus, în anul 2019, un detaşament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea ONU de stabilizare din sângeroasa Republică Mali. Românii vor  desfăşura misiuni de evacuare medicală, transport de trupe şi echipamente. Militarii români în vor schimba în această misiune pe cei canadieni.

Mali este, în acest moment, mai periculoasă decât Afganistanul, fiind la cheremul grupurilor islamiste care sunt tot timpul în alertă pentru a pune la punct atacuri teroriste sau răpiri. ;

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite