250.000 de euro pentru educaţia de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai buni oameni din sistemul de învăţământ au fost răsplătiţi aseară la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“. Printre cei premiaţi se numără un elev multiplu olimpic la fizică şi un profesor care a câştigat un proiect european de 400.000 de euro pentru şcoala sa.

Gala Premiilor în Educaţie, eveniment organizat de Fundaţia „Dinu Patriciu" care a avut loc aseară la Palatul Parlamentului, a acordat premii în valoare de 250.000 de euro pentru 11 secţiuni: au fost premiaţi cei mai buni elevi, studenţi, profesori, educatori, cercetători şi bibliotecari, cea mai bună şcoală şi cea mai performantă facultate, ONG‑ul anului, şi Proiectul educaţional al anului. Fiecare secţiune a avut cel puţin trei câştigători.

Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu", a spus, în deschiderea Galei, că seara este dedicată profesorilor merituroşi şi eforturilor lor de a face educaţia mai bună. „Sfătuiesc fiecare tânăr să-şi aleagă un mentor, să-i caute numărul de telefon mobil şi să-l sune pentru a-i spune cât de important este acesta pentru el", a adăugat Tincuţa Baltag.

La rândul său, Dinu Patriciu a declarat:„ Ca finanţator, cred că rolul meu este să rămân în spate şi să fiu modest. Apreciez eforturile pe care le fac profesorii, felul în care încearcă să-şi atragă elevii cât mai aproape şi să le transmită cunoştinţe" şi i-a pus în antiteză cu cei pe care nu-i place: „cei care se bat în piept cu banii pe care-i au."

Olimpic la fizică, premiul I

Cel mai bun elev al anului a fost desemnat Tudor Tiron Giurgică, de la Colegiul Naţional Iaşi (Premiul I şi suma de 10.000 de euro), care deţine recordul premiilor la concursurile de fizică, fiind olimpic naţional şi internaţional.

L-a urmat Cristian Roşu, de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Marghita, care a primit 5.000 de euro pentru că a inventat un aparat care transformă limbajul prin semne al surdomuţilor în sunete. Premiul III, în valoare de 3.000 de euro, a revenit lui Ion Alexandru Barbu, de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu" din Slatina, iar Csilla Ibolya Balint a primit o menţiune specială.

Profesoara care predă în cântece

Cel mai bun profesor preuniversitar al anului este Rodica Silvia Pop, din Baia Mare, care a introdus o nouă metodă de predare - „Let's sing" - care îmbină cursul cu muzica.

Ticu Constantin, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a câştigat Premiul I la categoria Profesorul universitar al anului pentru că şi-a implicat studenţii în cercetare. El a fost urmat de Florin Filipoiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, Elena Mazilu, de la Universitatea din Craiova, şi de fostul consilier prezidenţial Zoe Petre, de la Universitatea Bucureşti.

Categorii noi

Anul acesta au fost două noi secţiuni. Educatorul anului este Ioana Codruţa Sava, de la o grădiniţă cu program prelungit din Piatra Neamţ. Bibliotecarul anului este Gilda Drăgănescu, de la Biblioteca Centrală a Universităţii de Medicină Veterinară din Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite