DEZBATERE Cum se schimbă examenul de Capacitate din 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multă materie la Română şi la Matematică la Capacitate 2015      FOTOGRAFII: Eduard Enea / Adevărul
Mai multă materie la Română şi la Matematică la Capacitate 2015      FOTOGRAFII: Eduard Enea / Adevărul

Elevii care dau la anul examenul de Evaluare Naţională vor avea mai mult de învăţat şi la Română, şi la Matematică. Mai norocoşi sunt liceenii care vor trece prin Bac 2015, examen ce nu aduce schimbări, ba chiar s-ar putea dovedi mai uşor.

Modelele de subiecte pentru examenele naţionale din vara lui 2015, publicate ieri de Ministerul Educaţiei, prefigurează schimbări doar la nivelul elevilor de clasa a VIII-a, care vor avea de învăţat materie în plus faţă de colegii lor care au dat Capacitatea în 2014. 

Dacă la Română, copiii vor trebui să ştie şi genul dramatic, romanul, doina şi balada populară, iar la gramatică toate tipurile de subordonate, la matematică lucrurile se complică şi mai tare. Ca să intre la un liceu bun, absolvenţii de gimnaziu vor trebui să ştie în plus faţă de cei care au absolvit anul trecut clasa a VIII-a ecuaţiile de gradul II, corpurile rotunde şi trunchiurile de piramidă, susţin dascălii.

Adevărul Live, azi, de la ora 15.00, despre noutăţile de la examenele naţionale din 2015

„Se introduc genuri literare noi şi e mai multă gramatică, ca să-i motiveze pe copii să înveţe tot ce se predă la şcoală“, explică Iulia Pop, profesoară de Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală. Cât despre modelul publicat de minister, care pleacă de la o fabulă, îi trece apoi printr-un articol din presă şi le cere să încheie cu o naraţiune despre o întâmplare într-o lume a jucăriilor, Pop susţine că subiectele nu sunt dificile, mai puţin gramatica. 

„Explicarea secvenţei de la punctul I presupune mai multă fineţe de interpretare. La subiectul II, gramatica însă e destul de dificilă şi imposibil de rezolvat în acest moment, când elevii încă nu au început sintaxa frazei. Cu probleme pentru un elev mediu poate fi şi partea de morfologie şi sintaxa propoziţiei. Asta e bine, vor exista criterii de departajare, Evaluarea Naţională e de fapt un concurs şi aşa se şi cuvine, să fie subiecte cu grade diferite de dificultate“, susţine Pop.

Ideea este ca elevii să aprofundeze toată materia care se studiază la şcoală, să înveţe cum trebuie toată materia, nu doar ceea ce se dădea pentru examen. Iulia Pop, profesoară de Română

Subordonata concesivă, o noutate

„Seamănă cu cele de anul trecut. Puteau să introducă noile specii, cum ar fi balada, în loc de fabula de la primul subiect. Modificări apar la gramatică în schimb, unde apare o propoziţie subordonată concesivă, care nu era în programă, acum vor trebui să înveţe aproape tot pentru examenul de Capacitate“, spune şi Ecaterina Stanca, profesoară la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“, tot din Bucureşti.

Însă Matematica le va solicita mai mult atenţia şi energia. Dascălii atrag atenţia că au fost reintroduse în programa de examen elemente noi de Algebră şi Geometrie, scoase din 2011, şi vizibile în modelul publicat ieri: în subiecte apar cerinţe despre sferă şi con. „Nu înseamnă neapărat că va fi mai greu, doar trebuie să parcurgă cu rigurozitate toată materia. Ecuaţiile de gradul II, cilindrul, conul, trunchiul de con, sfera şi trunchiurile de piramidă se studiază oricum în clasa a VIII-a“, explică Anca Davidescu, profesoară de Matematică la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală.

Şi George Trifan, profesor de Matematică-Fizică la „Tudor Vianu“, spune că e vorba de materie care de acum se va preda mult mai atent, fără alte mari schimbări. „Mă aştept ca anul acesta să crească puţin şi nivelul de dificultate a subiectelor, să existe subiect de nota 10. În ultimii ani, nu a fost un subiect care să departajeze elevii buni de cei foarte buni, abordarea fiind preponderent muncitorească“, a adăugat Trifan.

Diferenţe nesemnificative la Bac

Dacă la Evaluarea Naţională au avut loc schimbări în modelele de subiecte, la Bacalaureat lucrurile au rămas la fel ca anul trecut, susţin profesorii.

examen capacitate adevarul

La Română, la primul subiect de la varianta pentru Real, elevii au primit poezia „Iarăşi“, de Virgil Carianopol, la subiectul al doilea un text argumentativ despre rolul prietenilor pentru un adolescent, iar la subiectul al treilea relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Ion Creangă, I. L. Caragiale sau Ioan Slavici.

La Uman au primit un sonet de Vasile Voiculescu, la al doilea subiect un text argumentativ despre destinul cărţii tipărite într-o societate digitalizată, iar la ultimul subiect relaţia dintre două personaje dintr-un roman al experienţei studiat.

Subiecte similare la Română

„Subiectele sunt normale, ceea ce era de aşteptat. În comparaţie cu cele din vară, sunt chiar mai uşoare“ , a spus profesoara de Română Iulia Pop. „Nu e nimic nou sub soare, dar au lăsat la alegere la Uman la subiectul al treilea, în timp ce la Real nu. E adevărat că la primul subiect sunt autori noi, pe care nu îi fac la clasă, dar cerinţele sunt aproape identice“, a adăugat profesoara Ecaterina Stanca.

În ceea ce priveşte Matematica, profesorul Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, spune că modelele sunt un pic mai grele decât cele din vară, dar rămân de nivel mediu. „E acelaşi gen de întrebări, însă dificultatea este mai mare decât la subiectele din vară. Din păcate, standardul subiectelor de matematică la Bac a coborât prea jos“, este de părere Troie.

Şi la Istorie situaţia este aceeaşi. „Nu e nicio modificare semnificativă, ceea ce este bine pentru că asiguri o anumită predictibilitate examenului“, a comentat profesorul de istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul „George Coşbuc“ din Capitală.

Simulări înainte de examene

Evaluarea Naţională 2015 va avea loc în perioada 22-30 iunie, iar examenul de Bacalaureat 2015 începe pe 8 iunie şi se termină pe 3 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 10 iulie. 

Până la testele din vară, elevii ar putea trece şi anul acesta prin simulările pentru cele două mari examene naţionale, deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au un răspuns cert în acest sens. 

Dacă se respectă calendarul din 2014, simularea la clasa a VIII-a ar urma să aibă loc la mijlocul lunii februarie, iar simularea pentru cei din clasele a XI-a şi a XII-a - la începutul lunii martie. 

Anul trecut s-a revenit la organizarea unor astfel de testări pregătitoare organizate la nivelul întregii ţări, cu aceleaşi rigori ca la examenele propriu-zise, inclusiv camerele video.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite