2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care vine ar putea fi unul greu pentru mulţi politicieni celebri,  afacerişti, dar şi oameni din fotbalul românesc care au dosare penale pe rolul instanţelor. Judecătorii sunt aşteptaţi să dea sentinţe definitive în cazuri mult mediatizate cum ar fi „Zambaccian“ sau „Transferurile de fotbalişti“.

Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu sunt careul de aşi ai justiţiabililor care aşteaptă sentinţe în 2014.

Unele definitive, ceea ce ar atrage automat, în cazul în care instanţa nu infirmă sentinţele iniţiale,  condamnări  cu executare. 

Un alt „cutremur” important s-ar putea produce în fotbal, unde Dosarul „Transferurilor” ar putea trimite după gratii personaje importante. O trecere succintă în revistă a principalelor dosare aflate pe rolul instanţelor în cele ce urmează. 

Năstase, la un pas  de o nouă sentinţă

Unul dintre cele mai mediatizate dosare în care judecătorii au şi anunţat că vor da o sentinţă definitivă la începutul anului ce vine este cel în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie. Procurorul anticorupţie le-a cerut magistraţilor Curţii Supreme în dosarul „Zambaccian” condamnarea lui Adrian şi a Danielei Năstase la pedepse cu executare pentru şantaj şi luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită şi spălare de bani. 

La procesul pe fond, completul de trei judecători i-a condamnat pe Năstase şi pe soţia lui la trei ani de

închisoare cu suspendare. Dacă pe 6 ianuarie completul de cinci judecători decide să menţină sentinţa dată de instanţa de fond, fostul premier va ajunge din nou în închisoare deoarece decizia vine după o altă condamnare recentă, cea din dosarul „Trofeul Calităţii”. 

Vicepremierul Dragnea, în instanţă

Un alt dosar în care este judecat un greu al politicii româneşti este „Referendumul“, în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte aproximativ 100 de persoane, de fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Vicepremierul Dragnea, secretar general al PSD la data la care ar fi comis faptele, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“. 

Dosarul „Poşta Română“

Anul 2014 va debuta cu o decizie definitivă şi în dosarul „Poşta Română, în care fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat, după ce Instanţa Supremă a stabilit că ultimul termen al recursului să fie judecat pe 13 ianuarie.

Un alt caz în care este aşteptată o sentinţă definitivă anul viitor este dosarul „Transformatorul“, în care

fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost deja condamnat de completul de trei judecători al Instanţei Supreme la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul se află în faza recursului şi cel mai probabil în această primăvară vom avea o decizie definitivă.

Dan Voiculescu, între instanţe

Şi mogulul Dan Voiculescu va trece prin emoţii anul acesta. Omul de afaceri a suferit deja o condamnare după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis că acesta ar trebui să stea cinci ani la închisoare în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care a fost judecat pentru spălare de bani. În acelaşi dosar, cunoscutul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Decizia nu este însă definitivă, urmând ca anul acesta să se judece apelul. 

Voiculescu însă va face mult mai multe drumuri la instanţă pentru că nu demult a fost trimis în judecată

şi în dosarul în care, alături de fiica sa, este acuzat de complicitate la şantaj în dosarul „Scandalul de la Antene”.

  

La rândul lui, celebrul chirurg cardiovascular Şerban Brădişteanu va fi obligat să se împartă între instanţe. Asta pentru că cele două dosare în care este judecat – „Aparatură medicală pentru penitenciare” şi „Favorizarea infractorului Adrian Năstase“ – sunt la instanţe diferite. De altfel, judecătorii Tribunalului Bucureşti urmează să dea o primă sentinţă în dosarul „Aparatură medicală pentru penitenciare”, în care medicul este acuzat de corupţie, pe 7 ianuarie

Alte procese de interes

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antoanela Costache de la Tribunalul Bucureşti au ajuns în postura de a fi judecate după ce au fost acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi luare de mită, respectiv, constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi infracţiuni informatice. Concret, acestea ar fi primit şpagă 1,5 milioane de euro pentru a da o soluţie definitivă  de eliberare pentru Dinel Nuţu Staicu

Un alt dosar în care se aşteaptă o sentinţă la începutul anului este dosarul „Transferurilor” în care opt oameni de fotbal sunt acuzaţi de efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din  străinătate. „Manevrele” inculpaţilor ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Şi foştii miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy îşi vor continua periplul prin instanţe după ce au făcut recurs împotriva deciziei completului de trei judecători al Înaltei Curţi prin care au fost condamnaţi la şase, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare pentru trădare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite