2% din impozitul pe venit redirecţionat către maternităţi dă o şansă la viaţă prematurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formularul 200 vizează veniturile realizate

Românii sunt tot mai puţin dispuşi să doneze cei doi la sută din impozitul pe venit prin mecanismul de redirecţionare către ONG-urile care activează în România. Astfel, suma totală obţinută prin mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit a fost, pentru anul fiscal 2016, sensibil mai mică decât cea colectată de organizaţiile neguvernamentale în 2015: 116.229.529 lei, faţă de 157.827.402 lei.

Cel puţin aşa rezultă din datele ANAF, furnizate la cererea Organizaţiei Salvaţi Copiii România. Totodată, şi dinamica entităţilor non-profit către care au fost redirecţionate cele două procente din impozitul pe venit este una negativă : în 2016 au fost 27.611 de astfel de entităţi, faţă de 29.633, anul precedent. A scăzut şi numărul contribuabililor care au decis să sprijine astfel cauzele sociale - 1.482.266 în 2017, faţă de 1.838.674, în 2016, în condiţiile în care se remarcase un trend pozitiv, în anii anteriori. Este pentru prima dată în 15 ani când suma scade atât de drastic.

Programe ţintite

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, explică de ce este important această sursă de finanţare.  ”Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit către cauze sociale este unul extrem de important. Pe de o parte, pentru că fondurile astfel obţinute ajung direct la beneficiarii sociali, prin programe coerente şi ţintite. În al doilea rând, pentru că este vorba despre un mecanism capabil să creeze o cultură socială a solidarităţii: oamenii se interesează, cunosc problemele societăţii în care trăiesc, înţeleg soluţiile pe care sectorul neguvernamental le oferă şi îşi asumă partea lor de responsabilitate faţă de cei aflaţi în nevoie, dar şi faţă de societate. Le mulţumim celor care au ales să redirecţioneze cele două procente din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii România, am avut astfel fonduri să continuăm dotarea maternităţilor din România, aflate încă într-o situaţie vulnerabilă. Este extrem de important felul în care un copil vine pe lume şi, din păcate, în România un prematur nu supravieţuieşte în orice maternitate. Îi incurajăm pe contribuabili să ne fie alături în continuare şi să investească nemijlocit în programul de reducere a mortalităţii infantile”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

image

ANAF nu a virat suma totală provenită prin acest mecanism

În ceea ce priveşte suma totală redirecţionată către Salvaţi Copiii România, pentru programul de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală, este primul an când ANAF nu a virat suma totală provenită prin acest mecanism, până la finalul anului trecut. Astfel,  până la această dată, suma procesată este de 205.791 euro pentru anul fiscal 2016, numărul aproximativ al celor care au ales să contribuie activ la salvarea prematurilor fiind de 12.625. Prin comparaţie, în anul 2016 peste 18.900 de contribuabili au ales să completeze formularul pentru Salvaţi Copiii, suma redirecţionată fiind de 355.981 euro, pentru anul fiscal 2015.

În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi

Anastasia ar fi împlinit, în februarie, şase luni. A avut, însă, neşansa de a se naşte într-o maternitate care nu a avut la dispoziţie incubatorul care ar fi salvat-o. Acum şase luni, Anastasia a murit. În total, în anul 2016, 1.400 de nou-născuţi au murit, mulţi dintre ei pentru că maternitatea nu a fost corespunzător dotată.

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care  se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern. 

România, pe primul loc în topul ţărilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantilă

Principala cauză de mortalitate infantilă este prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mari şanse de supravieţuire, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziţie aparatură medicală adecvată unei intervenţii rapide.  În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul ţărilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantilă, cu o rată de 7,3 la 1.000 de nou-născuţi vii în 2016, faţă de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie. 

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

În ultimii şase ani, Salvaţi Copiii România a investit peste trei milioane de euro în dotarea a 78 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din 40 de judeţe ale ţării cu aproximativ 393 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 34.000 de copii.

În România mor cei mai mulţi copii sub un an din Uniunea Europeană. O dată la şase ore, un nou-născut îşi pierde viaţa, cel mai adesea pentru că maternitatea în care a venit pe lume nu a avut aparatura medicală performantă care l-ar fi salvat.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Cum se poate dona

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletat e cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/doilasuta. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite