1.741 de români încălcat măsura de interdicţie a circulaţiei în prima noapte de la intrarea ei în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
politia controale ordonanta militara FOTO Marian Godina Facebook

Peste 1.700 de persoane care nu au respectat, la nivelul ţării, măsura restricţionării circulaţiei au fost depistate şi sancţionate în prima noapte în care au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei militare nr. 2 din 2020.

În perioada 23 martie, ora 22.00 – 24 martie 2020, ora 06.00, la nivel naţional, au fost depistate 1.741 de persoane care nu au respectat măsura restricţionării circulaţiei în respectivul interval orar . 

Numai la nivelul Bucureştiului, 188 de persoane au încălcat măsura de interdicţie a circulaţiei în prima noapte de la intrarea ei în vigoare. În urma unei acţiuni a poliţiei au  fost aplicate tot atâtea de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 234.400 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Ordonanţa Militară nr. 2/2020, referitoare la condiţiile în care se poate realiza circulaţia persoanelor, în intervalul orar 22.00 - 06.00.

Reamintim că potrivit prevederilor Ordonanţei militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, este permisă  circulaţia persoanelor în afara locuinţei numai dacă acestea se află în una din cele şapte situaţii prevăzută de Ordonanţa Militară şi numai pe baza unei declaraţii pe propria răspundere completată în prealabil. Astfel, este vorba de deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, de un consult medical care nu poate fi amânat sau de o deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu. Apoi, mai este permisă deplasarea pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în apropierea casei sau rezolvarea nevoilor animalelor de companie. În fine, la ultima rubrică a declaraţie pe proprie răspundere poate fi specificată o anumită situaţie de urgenţă care necesită o deplasare imediată şi care nu este prevăzută în formular.

Potrivit prevederilor legale, sancţiunile contravenţionale sunt între 100-5.000 de lei - pentru persoanele fizice şi între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, la nivelul ţării, 22 de persoane aflate în izolare au fost depistate că au părăsit locaţia, iar poliţiştii au aplicat faţă de acestea 19 sancţiuni contravenţionale. 

Nu au fost depistate persoane aflate în stare de carantina care au părăsit locaţia în care au fost plasate.

Reamintim că, în conformitate prevederilor Ordonanţei militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite