150 de tone de „Agent Orange”, folosit de SUA în războiul din Vietnam, depozitate lângă Bucureşti. Substanţa provoacă malformaţii şi cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agent Orange provoacă malformaţii, boli mintale, cancer şi diformităţi  Foto: Shutterstock
Agent Orange provoacă malformaţii, boli mintale, cancer şi diformităţi  Foto: Shutterstock

Aproape 150 de tone de Agent Orange, o substanţă periculoasă, folosită de SUA în războiul din Vietnam, sunt ţinute într-un depozit de lângă Bucureşti. Erbicidul, cunoscut în lume ca fiind extrem de toxic, a fost adus în ţară începând cu anul 2003, din Germania, iar abia în 2016 a fost deschis un dosar penal.

Potrivit autorităţilor române, aproape 150 de tone de „Agent Orange” sunt ţinute sub sigiliu, dar nesupravegheate, într-un fost grajd din localitatea Bragadiru, judeţul Ilfov. În 2016 a fost deschis un dosar penal, deşi marfa a fost importată în 2003, din Germania, potrivit unei anchete realizată de Observatornews.ro.

„E problema că ele expirau în Germania şi atunci neutralizarea lor era destul de costisitoare, este una din probabilităţi. Aşa că substanţele chimice, unele dintre cele mai toxice din lume, au fost ascunse în România. În acte, au fost numite "marfă", în realitate au devenit deşeuri periculoase ţinute lângă locuinţele oamenilor”, a declarat Octavian Berceanu, comisar-şef Garda de Mediu.

  

agent orange foto captura video observator

FOTO captura video Observatornews.ro

Prima dată, cazul a fost în atenţia procurorilor antimafia, apoi dosarul a fost întors la Poliţia Ilfov, la Parchetul Cornetu şi mutat iar la Parchetul pe lângă Tribunalul Ilfov. 

„Fiind considerată deşeu periculos a început o investigaţie pentru a vedea modul în care această marfă a fost recepţionată în România, importată, de ce avem înscrisurile de pe ambalaje care ne atestă că data de expirare era cu mulţi ani înainte. Avem etichete din secolul trecut. Trei firme sunt implicate în acest import, două româneşti şi una din Germania”Octavian Berceanu, comisar-şef Garda de Mediu:

Ultima verificare la depozit a fost în luna iulie, anul trecut

„Nu prezenta la momentul respectiv vreun pericol, locaţia respectivă fiind închisă, acoperită şi sigilată. În caz de scurgeri dintr-un recipient aceasta poate fi absorbită. E un habitat controlat, ca o cuvă” afirmă Octavian Berceanu, comisar-şef Garda de Mediu.

Potriivt sursei citate, Poliţia Ilfov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov fac verificări pentru infracţiunile de contrabandă calificată şi trafic de substanţe toxice. 

Cât de periculos este Agentul Orange

„Substanţa este extrem de periculoasă, pentru că, deşi ea nu este definită ca o armă biologică, are aceleaşi efecte. Sunt riscuri care ţin de afectarea mai multor generaţii. Un risc pentru securitatea naţională şi un risc pentru sănătatea publică. Un pericol de moarte pasat iresponsabil”, afirmă Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

În războiul din Vietnam, armata Statelor Unite a pulverizat milioane de litri de Agent Orange, deasupra junglei din Vietnam, cu scopul de a desfrunzi terenurile. Efectele au fost devastatoare pentru populaţia vietnameză, deoarece milioane de persoane au dezvoltat malformaţii, boli mintale, cancer şi diformităţi. 

De asemenea, această toxină apare şi în cadrul unor experimente desfăşurate de profesorul Albert Kligman, angajat de compania Dow Chemical pentru a studia cum dioxina, o substanţă toxică din agentul Orange, afectează pielea umană. Pentru a observa acest lucru, el foloseşte prizonieri drept cobai pe care îi injectează cu dioxină de nu mai puţin de 468 de ori. Toţi deţinuţii au dezvoltat erupţii de cloracnee şi malformaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite