139 de ani de la moartea lui Avram Iancu: Ce crezi despre el?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu
Avram Iancu

Aproximativ 5.000 de oameni participă la Ţebea la tradiţionala serbare naţională de la mormântul lui Avram Iancu.

UPDATE 10.31 La ceremonie au venit ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, secretarul gneral al PSD Liviu Dragnea şi parlamentari de Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, în zona cimitirului unde are loc ceremonia religioasă se află peste o mie de oameni, iar în întreaga zonă a Complexului Istoric din Ţebea unde se desfăşoară manifestările sunt aproape 5.000 de persoane.

Manifestările au început cu o ceremonie religioasă, urmând să fie dat onorul militar, iar apoi vor fi depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu. Festivităţile oficiale vor fi urmate de un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.

"Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători ale moţilor, când aducem prinos de evlavie şi recunoştinţă Crăişorului Munţilor şi tuturor celor care au contribuit, cu jertfa vieţii lor, la realizarea idealului nostru naţional. Pe această cale, fac un apel către toţi participanţii la acest moment festiv să respecte caracterul comemorativ al manifestării", a spus Dezsi.

Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".

Nu revoluţiei ungare!

Revoluţia ungară de la 1848-1849 a însemnat pentru unguri înlocuirea regimului de guvernare austriac absolutist cu unul maghiar, democratic. Românii s-au opus deoarece guvernul revoluţionar maghiar a decis unirea Transilvaniei cu Ungaria.

image

În septembrie 1848, la Blaj, românii au decis să se alieze cu Austria şi să lupte împotriva ungurilor pentru restabilirea autorităţii habsburgice. Cauza alianţei cu Austria împotriva ungurilor este clar explicată de liderii români, chiar de Avram Iancu: ungurii au refuzat drepturile politice pentru români, în timp ce Casa imperială austriacă i-a recunoscut pe români ca naţiune politică.

Românii s-au organizat după principiile autoguvernării, şi-au înarmat propria armată, adică au apelat în parte la instrumentarul general revoluţionar. Românii au rezistat împotriva armatei revoluţionare maghiare în Munţii Apuseni sub conducerea lui Avram Iancu.

El s-a pronunţat din start pentru apelul la forţă, în caz de nevoie, pentru dobândirea libertăţilor politice. El îi spunea unui funcţionar maghiar: "Românul nu cerşeşte libertatea de la unguri; naţiunea română e destul de tare ca să-şi cucerească libertatea prin luptă" (Documente privind revoluţia de la 1848 în Ţările Române. C. Transilvania, vol. III, Bucureşti, 1982, p. 369).

Citeşte şi:

Avram Iancu şi (contra)revoluţia românească din Transilvania în 1848-1849

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite