1 Mai între munte şi mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au plecat de ieri în minivacanţa de 1 Mai către litoral, unde deja se face plajă, sau către pârtii, unde încă se mai poate schia. Cei care rămân acasă spun că vor petrece „muncitoreşte“, la picnic. Trenurile pe ruta Bucureşti-Mangalia au fost suplimentate, dar chiar şi aşa sute de petrecăreţi s-au călcat ieri în picioare pentru a prinde un loc.

Aproximativ 800 de persoane au aşteptat ieri  la ora 14.00 trenul de Mangalia care a plecat din Capitală. Majoritatea tineri, studenţi, călătorii au ajuns în Gara de Nord cu trei ore înainte de sosirea rapidului. Destinaţia: Vama Veche.

Citiţi şi:

Se deschide cel mai mare parc de agrement din ţară

Vreme foarte caldă pe litoral de 1 Mai
Controale şi amenzi la magazinele de alimentaţie public de pe litoral

„De obicei, pe această rută, trenul are cam 4, 5 vagoane. Anul acesta s-au anunţat mulţi tineri care au vrut să meargă spre mare, aşa că au suplimentat. Acum trenul are 14 vagoane şi tot nu le ajunge!", a declarat mecanicul de locomotivă.

De altfel, cei care au ales să petreacă 1 Mai pe litoralul românesc au parte de un program extrem de încărcat. Pentru prima dată se organizează evenimente de amploare, majoritatea în aer liber şi cu acces gratuit: petreceri, parade, defilări, concerte, show-uri aviatice, târguri, festivaluri culinare, prezentări de modă, concursuri de miss etc.

Toţi se aşteaptă la cel mai bun 1 Mai din ultimii ani. Costul total al organizării este estimat la un milion de euro.

„Stăm la mare cât ne ajung banii"

Veniţi de joi, primii turişti şi-au aşezat deja corturile pe nisipul din Vama Veche. Şi-au adus berea în rucsacuri şi s-au aşezat pe malul mării, cu chitara. Bogdan şi Andu sunt din Vatra Dornei, iar 1 Mai îi găseşte în fiecare an la Vama Veche. Tinerii au la ei doar haine groase, să reziste la frigul de peste noapte, când temperaturile coboară sub 10 grade.

„Astăzi trebuie să mai ajungă câţiva prieteni, să întregim gaşca. Sperăm să ne ajungă banii să rămânem până duminică", spun tinerii. Ei au ales să-şi campeze cortul în curtea unui localnic căruia îi vor plăti 20 de lei pe noapte.

Mamaia bate spre 100%

De joi după-amiază, în staţiunea Mamaia au sosit primii 3.000 de turişti din cei 18.000 care şi-au făcut rezervare pentru vacanţa de 1 Mai.

„Vom avea grad de ocupare în Mamaia de 100%. Foarte mulţi au venit la recepţie să ceară camere. Am ajuns să ne sunăm între noi, hotelierii, să ne întrebăm dacă mai avem locuri", a apreciat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

Au mai contribuit Mara Demir şi Cristina Nica

Parada barmanilor şi bucătarilor, de 1 Mai

Sâmbătă la ora 10, la Mangalia începe parada chelnerilor, cameristelor şi bucătarilor din hotelurile de pe litoral, care, îmbrăcaţi în costumele de lucru, vor mărşălui prin staţiuni. Convoiul va fi însoţit prin staţiuni de fanfara Marinei, alături de actori şi clovni. La ora 11.00, convoiul va traversa staţiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp, iar la ora 12.30 parada va ajunge în Eforie Sud, la Târgul de antichităţi Antica.

Între 13.30 şi 14.00 se va defila în Eforie Nord, iar în jurul orei 14.30, parada va traversa Constanţa pe principalele bulevarde şi va ajunge apoi în Mamaia. La ora 17.00, în piaţeta Casino va avea loc un spectacol cu fanfara militară, formațiile Plaiuri dobrogene, Elpis, Coz Mosak, Tan Yildizi. Parada angajaților din turism este organizată de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.  

Carnaval în Mamaia și Năvodari



În Mamaia, de la ora 17.00, din zona hotelului Parc va porni un carnaval. De la această oră, circulația în stațiune se va face pe doar două benzi. Este vorba despre o inițiativă privată a Phoenicia Hotels, care scoate pe aleile stațiunii 500 de majorete, costumate în cele mai diverse personaje, motocicliști, mașini de epocă și de lux, un convoi al celor mai trăsnite Trabanturi, trăsuri și fanfare.

În paralel, pe cerul stațiunii va porni un show aviatic. Parada va face o oprire în fața hotelui Rex, după care va poposi la Năvodari.
Pe drum, se vor împărți 3.000 de pelerine turiștilor din stațiune care vor dori apoi să însoțească parada până în Năvodari, unde îi așteaptă un festival culinar gratuit. Și, bineînțeles, multă muzică, cu Simplu, Andreea Bănică, Smiley, Akcent, DJ Sava, DJ Kamarera. La miezul nopții va avea loc un spectacol de artificii.

Muzică pe plajă

image

Pe 1 mai, de la ora 18.00, motocicliști din toată țara se adună la Campingul Pescăresc din Mamaia pentru a organiza o petrecere de deschidere de sezon pentru că ei „iubesc briza și valurile, nisipul și asfaltul deopotrivă". Motocicliștii se vor delecta cu bere, concerte live, rock'n'dance party, berbecuți la proțap și alte delicatese culinare.

Tot în nordul Mamaiei se vor desfășura pe plajă două festivaluri: Sunwaves a început de vineri seara la Kristal și ține până duminică seara, iar The Mission începe sâmbătă seara, cu Cocoon Records și Desolat.

La Vama Veche, la festivalul „1 Mai Mare" vor urca pe scenă trupele Viţa De Vie, Urma, Chester, Za Duff, Circa 7, Replace şi E.M.I.L. Trupa Şuie Paparude va susține sâmbătă seara un concert în Club Goblin. Și tot în seara zilei de 1 Mai, cel mai așteptat concert din Vamă este cel al trupei Iris, care va avea loc de la ora 22.00, la Bibi Bistro.

Zăpadă la Bâlea Lac

Iarna nu se dă bătută. Împătimiţii sporturilor de iarnă au toate şansele să schieze la peste 2000 de metri altitudine, pentru că la Bâlea Lac stratul de omăt este extrem de generos: doi metri şi jumătate de zăpadă în munţii Făgăraşului. Gradul de ocupare a spaţiilor de cazare depăşeşte 80%.

Pe lângă o repriză de schi ca la Polul Nord, iubitorii muntelui au ocazia să viziteze Ice Hotel Bâlea Lac, pentru ultima dată în acest sezon, pentru că de luni, proprietarii au decis să-l închidă.

Meteorologii asigură că atât sâmbătă, cât şi duminică vremea la munte va fi însorită, fără urmă de vreo adiere de vânt, cu temperaturi care ajung până la 8 grade Celsius.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite