Ziariştii străini şi obsesia pentru români. Un nou documentar, la postul spaniol TVE: „Următoarea oprire: Bucureşti“, printre aurolacii de la Gara de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruce Lee, regele canalelor de la Gara de Nord din Capitală, este unul dintre personajele documentarului difuzat de televiziune publică spanionlă
Bruce Lee, regele canalelor de la Gara de Nord din Capitală, este unul dintre personajele documentarului difuzat de televiziune publică spanionlă

Postul public de televiziună spaniol TVE a difuzat, joi seară, un reportaj realizat în România şi intitulat „Următoarea oprire: Bucureşti“ despre emigranţii români întorşi în ţară, deveniţi mai interesaţi de politică şi care au avut un rol decisiv în alegerea noului preşedinte Klaus Iohannis.

O echipă a televiziunii spaniole TVE a venit în România pentru a face un reportaj despre emigranţii români întorşi acasă după ce criza economică a afectat Spania. Reportajul a fost difuzat joi seară pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole. Realizatorii documentarului prezintă Capitala în lumini şi umbre, coborând în canalele obscure de la Gara de Nord, populate de oamenii străzii, dar şi lăudând serviciul de urgenţă creat de Raed Arafat. De asemenea, documentarul surprinde dezvoltarea „capitalistă“ a Bucureştiului odată cu venirea corporaţiilor multinaţionale. 

„La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziţie politică şi economică, şi-au manifestat respingerea faţă de corupţie, nemulţumirea faţă de instabilitatea politică şi aşteptările mai mari pentru ţară la alegerile prezidenţiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranţilor a fost decisiv pentru alegerea noului preşedinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorinţa de schimbare a majorităţii populaţiei“, comentează postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.

Gabi, proprietarul unui restaurant - reţetă de succes

Situaţia economică nefavorabilă din ţară a făcut ca mulţi români să îşi caute de lucru în alte ţări. După integrarea ţării în Uniunea Europeană, în 2007, numărul emigranţilor din România s-a triplat comparativ cu 2002, când eliminarea vizelor a facilitat emigraţia. Raportat la numărul de locuitori, România este ţara cu cel mai mare număr de emigranţi din lume, realizatorii documentarilor televiziunea.

Numeroşi români au mers în Spania în perioada de dezvoltare maximă a sectorului de construcţii, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat această ţară în ultimii ani, mulţi dintre ei au rămas fără loc de muncă, iar unii s-au întors în România mai devreme decât intenţionau.

Decizia de a se întoarce în ţară a fost mai uşoară pentru cei care au reuşit să strângă bani în perioada petrecută în Spania. Unii dintre ei au început mici afaceri, precum restaurante cu mâncare italiană sau spaniolă. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant şi unul dintre personajele reportajului, susţine că nu îi lipsesc clienţii, inclusiv cei români, în pofida dificultăţilor economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe lună în România).

Problema generaţiei „singur acasă“

Întoarcerea în ţara de origine este însă dificilă pentru mulţi adolescenţi. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucureşti pentru a discuta cu elevii care au plecat din ţară la vârste mici. Ei mărturisesc că au pierdut contactul cu viaţa din România, cu prietenii lor şi se gândesc să se întoarcă în Spania la terminarea studiilor.

Jurnaliştii s-au întâlnit şi cu elevi care au crescut departe de părinţii lor, plecaţi la muncă în străinătate. UNICEF estimează că în România sunt 350.000 de astfel de copii. 

Scandalul generat de serialul „Vin românii“, difuzat de Channel 4

Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre români care au emigrat în Marea Britanie şi despre problemele cu care se confruntă aceştia, difuzat în mai multe episoade la Channel 4. Documentarul, intitulat „The Romanians Are Coming“ („Vin românii“), este difuzat din 17 februarie, până în prezent putând fi vizionate trei episoade.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de către oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Alex Fechete, eroul din documentarul „Vin Românii”, în luptă cu Primăria Cluj pentru 2.000 de euro. Modalitatea ciudată prin care romul a pierdut banii

Scena care nu a apărut în documentarul „Vin românii”, de la Channel 4: fiul lui Ion Raţiu a primit Ordinul Imperiului Britanic din mâna Prinţului Charles

FOTO VIDEO Eroul din „Vin Românii” s-a întors la sărăcia din Baia Mare. Nu va sta mult şi pleacă din nou în Marea Britanie

VIDEO Britanicii insistă. „Vin românii!”, partea a II-a: asistenta Mihaela a rezistat doar o lună în Anglia, Alex - actorul ratat, Adi de sub pod - salvatorul Lupenilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite