Conform Ministerului Mediului, cele mai poluate oraşe din România sunt: Bucureşti (cap de listă, cu 5 poluanţi periculoşi în aerul respirat), Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Timişoara, Măgurele (Ilfov) şi Brazi (Prahova)[1]. Prin lege, autorităţile locale (primar şi consiliu) sunt cele care ar trebui să adopte măsuri anti-poluare, în aceste oraşe.

Dacă locuieşti într-unul din aceste oraşe, votează. Şi nu vota pe oricine. Merită votul tău, mai ales dacă vrea să fie reales, acel primar-acum-candidat care, în cei 4 ani de mandat: a locuit în acelaşi oraş cu tine respirând acelaşi aer poluat, a folosit acelaşi transport public pe care l-ai folosit şi tu, a mers cu bicicleta pe aceleaşi străzi pline de maşini şi noxe ca şi tine, s-a stresat în acelaşi trafic ca şi tine.

Mai mult, merită votul tău acest primar-acum-candidat, dacă a organizat ample consultări cu tine şi concitadinii tăi, pentru a identifica măsuri anti-poluare, dacă a elaborat un plan eficient anti-poluare ţinând cont de aceste măsuri, şi mai ales, dacă a urmărit asiduu implementarea măsurilor în oraş, în vederea reducerii poluării, măririi spaţiilor verzi, dispariţiei prafului generat de şantierele de construcţii, încurajării transportului public nepoluant şi a celui alternativ, reducerii traficului.

Dacă există un primar-acum-candidat sau un candidat care are aceste preocupări, dă-i votul tău.

Nu-i vota însă pe cei care, nonşalant, te-au prostit zi de zi. Nu vota vrăjitoria politică de profesie, minciuna şi praful în ochi, impostura, corupţia şi nesimţirea, livrate în toţi cei 4 ani de mandat. Nu vota nepăsarea pentru poluare şi mediu, dacă în jur ai acelaşi aer poluat şi nicio schimbare pentru mediu.

Nu-ţi irosi votul, mai ales în capitala poluării, Bucureşti. E timpul să votăm pentru un nou aer. Respirabil.


[1] Ordinul Ministerului Mediului nr. 598/2018, în vigoare din 2 iulie 2018.