Vom decola de la Terminalul Schengen peste o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Lucrările la noua aripă a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă“ sunt finalizate. Denumită Finger, extinderea vechiului terminal Plecări urmează să fie inaugurată cel târziu la începutul lunii aprilie, spun reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Constructorii au finalizat lucrările de la extinderea Finger în urmă cu câteva zile. Ieri, angajaţii firmei de construcţii se ocupau de curăţenie, pentru ca în scurt timp acesta să fie inaugurat.

Muncitorii au pus la punct săptămâna trecută ultimele detalii: finisajele, instalarea unor sisteme de securitate şi au făcut probele. „Inaugurarea va fi la sfârşitul acestei luni sau, cel mai târziu, la începutul lunii aprilie“, a declarat şeful Serviciul Comunicare al Aeroportului „Henri Coandă“, Cristina Giurgea.

6 milioane de pasageri până în 2012
Terminalul cu o suprafaţă de 16.600 de metri pătraţi, care are forma unei viori, este destinat plecărilor şi sosirilor Schengen şi non-Schengen. Potrivit reprezentanţilor aeroportului, separarea Schengen de non-Schengen este foarte bine delimitată, iar călătorii nu se vor intersecta. Fluxul călătorilor se va face separat, prin compartimente cu pereţi de sticlă.

Una dintre diferenţele esenţiale constă în faptul că toţi cei care călătoresc în spaţiul Shengen vor fi supuşi doar controlului de securitate, nu şi celui de la frontieră. Acest lucru nu este valabil celor care călătoresc în şi din spaţiul non-Schengen. Reprezentanţii aeroportului susţin că utilizarea terminalului presupune o serie de schimbări în privinţa fluxului anual de pasageri.

În prezent,  Aeroportul „Henri Coandă“ are o capacitate de 4,5 milioane de pasageri pe an, iar, odată cu deschiderea noului terminal, ar putea asigura şase milioane de pasageri anual, până în 2012. În plus, fluxul de călători pe ora de vârf  va fi de 2.250, adică dublu faţă de cât este în prezent.

Investiţie de 150 de milioane de euro
Prima fază de dezvoltarea a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă“ a început în 1994, cu  modernizarea actualului Terminal Plecări, iar etapa a doua a însemnat modernizarea actualului terminal Sosiri.

Terminalul Finger, aşa cum îi spun oamenii de la aeroport, după denumirea vechiului Terminal Plecări Internaţionale, face parte din cea de-a treia etapă a dezvoltării aeroportului. Etapa a treia presupune o investiţie totală de 150 de milioane de euro, din care 60 sunt destinate noului terminal realizat după cerinţele Schengen.

Extinderea presupune spaţii foarte largi, cu o zonă comercială extinsă şi saloane de protocol pentru pasageri
Cristina Giurgea
purtător de cuvânt „Henri Coandă”

Ultima etapă de dezvoltare
Faza a treia de dezvoltare a aeroportului mai presupune şi reconfigurarea terminalelor Sosiri Internaţionale şi Curse Interne în noul Terminal Sosiri Schengen/ non-Schengen, care are 2.500 de mp şi două noi benzi de bagaje. Obiectivul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an, iar, până în iulie 2012, va fi extins şi terminalul Plecări Internaţionale, cu o suprafaţă de 19.600 de metri pătraţi, ce va avea 52 de noi ghişee check-in şi opt porţi  noi pentru Schengen.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite