VIDEO Cârtiţele „Sfânta Filofteia“ şi „Sfânta Varvara“ au coborât în măruntaiele viitoarei staţii de metrou din Drumul Taberei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aniversarea a 33 de ani de la deschiderea primului tronson de metrou din Capitală a fost sărbătorită, luni, 19 noiembrie, pe şantierul viitoarei staţii de metrou de la Academia Militară, de pe magistrala ce va lega Drumul Taberei de centrul Capitalei. Prima „cârtiţă”, Sfânta Filofteia, a fost coborâtă şi se lucrează la asamblarea ei, iar din 2013 vor începe săpăturile.

Pe şantierul staţiei de metrou Academia Militară se află tot felul de „jucării” care mai de care mai impresionante. De la macarale cu braţe uriaşe cu ajutorul cărora sunt coborâte în subteran cârtiţele de forat până la tot felul de utilaje pentru cărat materiale.

Lucrările se desfăşoară într-un ritm alert, ca-ntr-un furnicar. Muncitorii îşi fac treaba dirijaţi de specialiştii aduşi tocmai din Italia. „Şefii noştri sunt italieni, însă cei mai mulţi dintre noi sunt români”, explică un şantierist.

În lipsa lifturilor, pentru a coborî în subteran, muncitorii sunt nevoiţi să folosească o scară metalică îngustă şi destul de periculoasă în cazul în care fac un pas greşit.

Fiecare îşi ştie atribuţiile şi fără a pune prea multe întrebări îşi face treaba. La ultimul nivel, lumina se aprinde şi se stinge asemenea unui joc de artificii provocat de echipamentele de sudură. Se trage din greu pentru a monta cârtiţele ce în luna ianuarie trebuie să fie pregătite pentru forare.

Odată cu terminarea structurii de rezistenţă din beton, temperatura în subteran a scăzut simţitor, iar muncitorii trebuie să se echipeze cu haine mai groase. Unul dintre ei se mândreşte cu o pufoaică, accesorizată obligatoriu cu vesta reflectorizantă şi casca. „E musai să lucrăm echipaţi, nici nu e primeşte în subteran fără casca de protecţie”, mărturiseşte un angajat de pe şantier.

Academia Minlitară, cea mai adâncă staţie

image

Video

50aa62ef7c42d5a6637c62f8 jpg
image

Foto

image

Staţia de metrou Academia Militară se mândreşte ca fiind cea mai adâncă din proiectul Magistralei V, iar ca o măsură de siguranţă, după finalizarea „cofragului” din beton au fost montate balustradele pe care sunt inscripţionate mesaje de avertizare: „Atenţie! Nu vă sprijiniţi de balustradă!” sau „Atenţie! Pericol de cădere în gol!”

Prima cârtiţă botezată „Sfânta Filoftea” a fost coborâtă în subteran săptămâna trecută şi este asamblată de o echipa de muncitori. Cea de-a doua, „Sfânta Varvara”, care din afara şantierului seamănă cu o focoasă nucleară, aşteaptă să fie preluată de o macara şi coborâtă alături de „colega” de galerie.

Viteza maximă: 20 de metri pe zi

Potrivit oficialilor Metrorex, săpăturile pentru galeriile subterane ale Magistralei 5 vor începe cel mai devreme în luna ianuarie 2013 şi se vor îndrepta spre staţia Orizont.

Structura de rezistenţă a staţiei de metrou „Academia Militară” a fost finalizată, iar acum sunt în desfăşurare pregătirile pentru forarea galeriilor subterane prin care va circula metroul. În perioada următoare, după ce va fi coborâtă şi cea de-a doua cârtiţă, cele superutilaje vor fora în paralel la o distanţă de numai câteva sute de metri.

„Ne vom îndrepta spre staţia de metrou Orizont, cu câte 20 de metri pe zi şi estimăm că vom ajunge la Orizont într-un interval de aproximativ 25 de zile. Apoi vom continua cu săpăturile spre celelalte staţii, respectiv Favorit, Drumul Taberei 34, Parc Drumul Taberei şi aşa mai departe. Scuturile vor funcţiona non-stop. Ele nu se pot opri până nu ajung în staţie. Se va lucra cu muncitori în trei schimburi”, a explicat Ioan Rusu, inginerul tehnic de pe şantierul magistralei V de metrou.

Cum funcţionează „cârtiţele”

TBM-ul (Tunnel Borin Machine), denumirea tehnică a cârtiţei, are un capăt rotativ de mărimea tunelului pe care îl va săpa, la capătul tubului se află „dinţii” cu ajutorul căruia va fora galeria prin care va circula metroul. Pământul colectat va fi trimis în spatele utilajului printr-un şnec conectat la o bandă de transport. În timp ce forează, „cârtiţa” montează materiale prefabricate din beton pe pereţii de pământ şi astfel creează galerie betonată, adică tunelul prin care va circula metroul.

Cele două cârtiţe, TBM, sunt de fapt nişte maşinării uriaşe produse de nemţi. Acestea se află în proprietatea companiei care se ocupă de exucuţia lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, Astaldi FCC. Acestea au fost aduse în vara aceasta de la Istanbul, unde au fost folosite la săparea tunelurilor de metrou.

Utilajul are o lungime de 70 de metri, iar diametrul frezei este de 6,5 metri. Freza are în capăt 58 de dinţi cu care forează. Monstrul de 960 de tone va înainte dinspre staţia de metrou Academia Militară spre staţia Orizont cu o viteză cuprinsă între 15 şi 20 de metri pe zi, în funcţie de solul întâlnit.

Întârzieri de 10 luni la magistrala Drumul Taberei

Lucian Iliescu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, a precizat că metroul va trece în subordinea Primăriei Capitalei, însă proiectele aflate în derulare vor fi finanţate în continuare din împrumuturile externe.

Oficialii au mai precizat că proiectul magistralei ce va lega cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei a acumulat întârzieri de 10 luni. „Mai sunt mici întârzieri din cauza devierii reţelelor, exproprierilor sau a problemelor de mediu, cum ar fi defrişările de arbori”, a explicat, Aurel Radu, noul director general al Metrorex. Totodată, el a oferit garanţia că există suficiente fonduri pentru finalizarea magistralei V, cu toate că au fost reduse considerabil fondurile în urma rectificării bugetare din vară.

La acest eveniment a fost prezent şi fostul director, Gheorghe Udrişte, care a spus că are încredere în noua echipă de la conducerea companiei. „Eu sunt convins că oamenii de acolo sunt de calitate şi for face ceea ce trebuie pentru companie şi nu am îndoieli că nu vor lucra în maniera în care am făcut-o eu”, a declarat Udrişte, pentru adevarul.ro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite