DOCUMENTAR Cum văd străinii care trăiesc în Capitală oraşul: Bucureştiul este un haos divin, iar Parcul Herăstrău pare făcut de mai mulţi arhitecţi care nu şi-au vorbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Andrei şi  Eugen Neiculescu sunt doi tineri producători de film care au realizat împreună un documentar în care este prezentat Bucureştiul prin ochii străinilor care aleg să spună „casă“ Capitalei. În viziunea acestora, Capitala este un amestec de vechi şi nou, care pare mai degrabă o dezordine cât se poate de interesantă.

Roxana şi Eugen au realizat un documentar de 11 minute în care îi prezintă pe mai mulţi străini care au decis să îşi aleagă Bucureştiul ca oraş în care să locuiască. Toţi cei care apar în filmuleţul postat pe Youtube susţin că sunt îndrăgostiţi iremdiabil de Capitală şi că aici e locul perfect în care oamenii pot duce o viaţă exact aşa cum vor.

În documentarul numit „Meanwhile in Bucharest“ apare prima dată un norvegian care se numeşte Andreas Bjerke şi care a ajuns în Bucureşti în anul 2006. Acum, bărbatul este manager la Travel Company şi spune că a ajuns în Bucureşti fără să ştie ce înseamnă România. 

„Bucureştiul este un haos divin“

„Am veni aici cu intenţia de a studia, am găsit un atlas, l-am deschis şi ne-am uitat iniţial la Paris, dar ne-am dat seama că este scump pentru noi. Apoi ne-am uitat mai jos pe altals şi am văzut Marea Adriatică şi am zis să încercăm pe coastă pentru că părea frumos. Şi ne-am uitat la numele ţării: Serbia şi Muntenegru. Ne-am amintit că parcă era război, dar nu ştiam sigur. Ne-am plăcut ideea să conducem pe coastă şi când ne-am uitat pe cealaltă pagină a atlasului am văzut România. Habar n-aveam ce e România, dar am ales să mergem acolo. Am cunoscut o fată, m-am întors înapoi anul următor, dar n-a mers cu fata“, povesteşte Andreas Bjerke.

Roxana povesteşte că cel mai multa a fost impresionantă în timpul filmărilor de sinceritatea străinilor care au povestit cum privesc Capitala.

„La interviul cu Andreas m-am emoţionat cel mai tare. Am rămas uimită despre cât de frumos a povestit atât despre România, cât şi despre Bucureşti. Dorinţa lor de a schimba imaginea pe care Bucureştiul şi România o au în străinătate şi, nu în ultimul rând, dezamăgirea omului care cunoaşte adevarul şi se simte neputincios în a schimba ceva. Dar ei au schimbat ceva, pare-se. Că au venit la filmări“, povesteşte Roxana. 

În ceea ce priveşte Bucureştiul, norvegianul spune că viaţa de noapte din Capitală nu se compară cu nimic şi că poate descir oraşul ca pe un „haos divin“. Pe de o parte are asepecte şi mentalităţi foarte vechi, iar pe de altă parte există un tren înfloritor cu tineri care vor să construiască diverse lucruri“, mai spune managerul. De asemenea, acesta spune că Bucureştiul are nevoie de îmbunătăţiri estetice, precizînd că tocmai lucrurile contradictorii fac din Bucureşti un haos divin.

„Sunt zone ale oraşului unde ai un Ferrari parcat pe trotuar şi o haită de maidanezi pe cealălalt“

„Dă-ţi demisia, vino să trăieşti aici!“

„Am venit fără aşteptări. Este ceva cu locul ăsta care satisface măcar o parte din mine, poate dorinţa de a călători, de aventură. Aici cred că sunt cele mai frumoase fete din Europa. Dă-ţi demisia, vino aici, aşează-te. Este o viaţă foarte bună, un mod foarte frumos de a trăi“, spune englezul Christian Maryan-Green, un alt străin care apare în documentar.

Amanda McMasters este originară Florida, dar a venit în Bucureşti pentru a-şi găsi un loc de muncă.  „Soţul meu şi cu mine căutam un loc de muncă în Braşov, dar nu am găsit nimic. Am primit o ofertă ca eu să predau engleză în Bucureşti şi am găsit lucruri interesante de făcut şi am rămas. Bucureştiul are contraste pe care înveţi să le apreciezi.Sunt părţi în Herăstrău despre care s-ar putea spune că sunt dezorganizate, sunt multe locuri cu flori şi apoi dai de ierburi neîngrijite. E puţin ciudat, cred că s-ar putea spune că au fost câţiva arhitecţi care au făcut parcul fără să vorbească între ei. Dar e frumos, are caracter“, a mai spus femeia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite