VIDEO Top 5 invenţii ale românilor în 2011. Ultima descoperire: cum să vezi cu limba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Salonul Inventika pentru tineri care s-a încheiat ieri au fost prezentate mai multe invenţii cu potenţial. “Adevărul” vă prezintă primele cinci descoperiri ale tinerilor care pot fi puse în aplicare şi care pot îmbunătăţi viaţa oamenilor.

1. Cum putem să vedem cu limba:

Persoanele cu probleme de vedere nu vor mai avea nevoie de operaţii cu laser costisitoare sau lentile cu dioptrii foarte mari dacă invenţia lui Ionuţ Budişteanu ar primi finanţare. Acesta a inventat o metodă care permite vizualizarea datelor de la un webcam şi vizualizarea lor pe o matrice senzorială plasată pe limbă. Cercetările au arătat că o persoană nevăzătoare poate învăţa să distingă imaginea plasată pe limbă în câteva zeci de minute. Budişteanu Ionuţ este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mircea cel Batran” Vâlcea şi a şi refuzat o slujbă de vară oferită de Google în această vară pe motiv că nu-l “solicita” la capacitate maximă.


2. Cum îţi ţii tot timpul calculatorul la tine:   

Wise Memory Stick este un fel de calculator la purtător. Cu ajutorul tuturor programelor instalate pe aceste memory stick-uri este ca şi cum ai avea calculatorul personal peste tot. Acestea nu te ajută doar să te conectezi la internet de la orice calculator, dar şi să ai cu tine programe pe care de obicei le foloseşti pe propriul PC. Invenţia este realizată de o echipă formată din Ana Dumitru, Dragos Hagiu, Petru Toader , Blindu Ciprian, Alberto Manca, coordonaţi de Graţiela Goruneanu.

3. Epurarea apei? A găsit cea mai eficientă metodă:   

O metodă mult mai eficientă de epurare a apei este invenţia cercetătoarei Ioana Corina Mandiş de la Politehnica din Bucureşti. Aceasta a gândit un procedeu de epurare mecano - biologică a apei uzate, care prezintă ca avantaj o producţie redusă de nămol, nu foloseşte vreun biopreparat sau vreun material consumabil, creşte eficienţa staţiei de epurare.

4. Soft de învăţat ecologie la şcoală   

“myGreenTown” este in soft educaţional ce poate fi rulat pe majoritatea browser-elor existente, prin care elevii pot învăţa, prin joc, noţiuni de ecologie, IT, antreprenoriat. Aceştia nu trebuie decât să se joace construind case, să producă energie pentru ele prin intermediul centralelor eoliene, să facă parcuri şi să asigure limite joase de poluare pentru oraşul în care locuiesc virtual. Jocul a fost realizat de elevul Licker Nandor, de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca.

5. Timişorenii au schimbat feţele cubului    

IQube, a cube for learning a fost gândit de Andrei Stancovici, Ovidiu-Cristian Szanto, Viktor-Cristian Ardelean, Remus-Gabriel Barbatei de la Poltehnica din Timişoara. Şi este destinat copiilor de grădiniţă sau de şcoală care vor avea o nouă jucărie în colecţia lor prin intermediul căreia vor avea şi de învăţat. Clasicele cuburi de lemn vor putea fi înlocuite cu IQube-uri care îşi schimbă culoarea sau feţele în funcţie de cum este poziţionat . Prin urmare, copiii pot să pună cifre în ordine crescătoare sau să facă adunări cu ajutorul acestor cuburi.

Daţi click pe poze pentru fotogalerie!

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite