VIDEO REPORTAJ Au dat calculatorul pe războiul de ţesut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

400 de elevi s-au cazat ieri în curtea Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” la tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”. Timp de şase săptămâni, până la 12 august, copii cu vârste între 6 şi 18 ani vor învăţa să picteze, să fie olari sau să împletească sfori.

Prispele caselor de la Muzeul Satului s-au umplut încă de ieri de elevi, care mai de care priceput la pictat, desenat, sculptat sau împletit cununi. Vacanţa mare a fost planificată în funcţie de tabăra de creaţie de la muzeu.

„Dacă nu veneam aici, acum stăteam în faţa calculatorului”, a spus Ioana Gîtlan de 12 ani, elevă la Liceul „Nicolae Tonitza” din Capitală. În timp ce împleteşte o sfoară, Ioana ascultă indicaţiile profesoarei, Paraghiţa Albu, venită tocmai de la Bârlad. „La Atelierul de Împletituri facem bufniţe din sfoară, potcoave norocoase, brăţări, centuri şi ghivece de flori, timp de două săptămâni, cât durează modulul”, a explicat profesoara.

Alexandra şi Meda, două fetiţe înscrise la acest atelier împletesc „Cercul Viselor”. „Adunăm toate visele în el şi îl agăţăm deasupra patului. M-am înscris aici pentru că ştiam că e foarte interesant şi pentru că mama mi-a spus că am talent la împletit”, a spus Alexandra. „Tradiţia spune că acest cerc adună energiile negative şi asigură copilului un somn liniştit. Nu recomand copiilor foarte mici acest atelier pentru că deja am primit reclamaţii că îi dor degetele. Vor face băşici până la sfârşit”, a adăugat coordonatoarea.

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

Şcoală de vară pentru prichindei

Pe uliţele muzeului, ştrengarii aleargă în pauza de masă. Toţi elevii au prinse în piept ecusoane cu numele şi atelierul la care sunt înscrişi. Unii ştiu ce au de făcut, alţii sunt mofturoşi şi se mai gândesc când să înceapă lucrul. „Astăzi nu prea am chef să fac nimic”, a strigat un băieţel la masa de modelaj. „M-am înscris la Atelierul de Icoane pe Lemn şi pe Sticlă. Mă mai gândesc dacă voi face şi altceva în afară de pictură. După ce termin de pictat icoanele le iau acasă”, spune sigur pe el Vlad. Radu (9 ani) nu vrea să ia pauză şi continuă să deseneze iconiţa începută. „După ce termin atelierul acesta mă înscriu la împletituri de măşti populare”, spune convins de planurile lui pe perioada vacanţei.

„Am început programul cu 60 de elevi şi anul acesta avem 400”, a declarat Aurelia Cosma, iniţiatoarea programului „Vara pe uliţă”. Părinţii nu au voie să stea la aceeaşi masă cu copiii lor pe parcursul lucrului. „Copiii ne-au rugat să nu-i lăsăm pe părinţi cu ei la ateliere şi credem că e mai bine. Părinţii pot lucra şi ei liniştiţi la altă masă”, a declarat Aurelia Cosma.

Programul Taberei

Tabăra este deschisă pe uliţele de la Muzeul Satului de luni până vineri, între orele 10.00 - 14.00, cu pauză între orele 12.00 - 13.00. În timpul pauzei copiii vor avea parte de divertisment din plin: teatru de umbre, demonstraţie de oină şi karate, jocurile copilăriei sau Ateliere de educaţie rutieră. La activităţile din cele 15 ateliere participă copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, iar taxa de participare pentru un modul este de 200 de lei. Un însoţitor va plăti 10 lei pentru un modul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite