VIDEO Al Jazeera: „Imagini spectaculoase de la operaţiunile de prindere a maidanezilor din Bucureşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de televiziune Al Jazeera English a dedicat sâmbătă un reportaj situaţiei câinilor comunitari din România, prezentând atât puncte de vedere oficiale asupra eficienţei autorităţilor române în prinderea maidanezilor, cât şi furia militanţilor pentru drepturile animalelor pentru metoda eutanasierii care trebuie să diminueze numărul câinilor fără stăpân.

Intitulat „Militanţii pentru drepturile animalelor, supăraţi pe situaţia câinilor maidanezi din România”, reportajul video al celor de la Al Jazeera începe cu mai multe imagini ale unor persoane care încearcă să-şi ia înapoi câinii prinşi de hingheri.

„O femeie îşi salveaze câinele tocmai la timp de higherii ajunşi în zonă. O alta încearcă să elibereze un maidanez prins. E unul mic spune ea”, se arată în reportaj.

Jurnaliştii de la Al Jazeera spun că unii localnici se arată împotriva strângerii câinilor de pe străzi, câţiva tocmindu-se chiar cu hingherii, însă oficialii sunt hotărâţi să intensifice eforturile de a aduna câinii fără stăpân.

Câinii fără stăpân prinşi pe Al Jazeera English

„Autorităţile şi-au dublat capacitatea de prindere în doar două luni la circa 250 de câini prinşi pe zi”, spune jurnalistul John Psaropoulos.

În reportaj este intervievat Răzvan Băncescu, şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. „Avem un program eficient. Atacurile câinilor maidanezi au scăzut cu 43% în ultimele două luni, iar în ultimele 30 de zile am avut cele mai puţine atacuri din ultimii 7 ani. Definiţia succesului pentru noi ar fi să reducem populaţia câinilor maidanezi cu 80 de procente”, spune Răzvan Băncescu pentru Al Jazeera.

„Totul însă este o reacţie la protestele înregistrate în Bucureşti după ce în luna septembrie un copil de 4 ani a fost ucis într-un parc de colţii maidanezilor”, relatează Al Jazeera.

Atacurile câinilor fără stăpân au provocat în România cinci decese în ultimii trei ani, spune jurnalistul de la Al Jazeera. „Însă acest lucru este doar vârful aisbergului. Bucureştenii sunt muşcaţi de câinii fără stăpân de aproape 1000 de ori pe lună. Acestea sunt doar cifrele pe care autorităţile sanitare le cunosc”, continuă reportajul.

Materialul de la Al Jazeera prezintă apoi o femeie care şi-a recuperat câinele de la un adapost de la periferia oraşului. Autorităţile române anunţă însă ca de la sfârşitul anului vor începe eutanasierea animalelor care nu sunt adoptate, după termenul legal impus de lege.

Activiştii drepturilor pentru animale spun că aceasta metodă a mai fost folosită şi a eşuat, se mai prezintă în material.

O altă persoană care este intervievată de jurnaliştii de la Al Jazeera este şi Gabriel Ignat, reprezentantul „Vier Pfoten”. „Programele noastre constau în sterilizarea câinilor maidanezi. Aceasta este singura soluţie pentru a controla numărul patrupedelor fără stăpţn. Omorârea lor nu este o soluţie şi nu va face decât ca maidanezii să repopuleze teritoriul”, spune Gabriel Ignat pentru sursa citată.

Opinia publică din România îşi doreşte ca oficialii să ia o decizie concretă în acestă problemă şi să asigure siguranţa copiilor, astfel eutanasierea a luat locul politicilor de sterilizare şi eliberare a câinilor, se relatează în material.

„Între timp, probabil, opinia publică va cataloga drept imorală şi ineficientă această metodă”, se spune în finalul reportajului de la Al Jazeera.


Citeşte şi:

FOTO Cum sunt ţinuţi maidanezii din adăpostul de la Mihăileşti: municipalitatea a plătit firmelor private de hingheri peste un miliard de lei

La câţiva kilometri de Capitală, în judeţul Giurgiu, se află cel mai mare adăpost canin al municipalităţii, cel de la Mihăileşti. În jur de 700 de animale sunt închise în cuşti metalice, aşteptând să fie adoptate sau, potrivit noii legi, eutanasiate.

FNPA semnalează primele abuzuri ale hingherilor: câine fugărit până a ajuns sub roţile unei maşini

Conducerea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor atrege atenţia asupra modului în care la Piteşti se desfăşoară capturarea câinilor fără stăpân

Patru maidanezi adoptaţi au fost găsiţi liberi pe străzile Capitalei. Proprietarii riscă amenzi care încep de la 1.000 de lei

După ce bucureştenii au început să adopte câini fără stăpân din adăposturile municipalităţii au apărut şi primele abandonuri. Astfel, pe străzile Capitalei au fost descoperiţi de angajaţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) patru patrupede abandonate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite