VIDEO Goana după „pomul perfect“: pulsul pieţelor de brazi din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii au de unde alege pentru a-şi cumpăra pomul de Crăciun: pieţele şi hipermarketurile din Capitală oferă o varietate mare de brazi, de toate mărimile şi pe toate gusturile, iar preţurile medii variază între 80 şi 200 de lei.

Fie că vor să aşeze darurile de Crăciun sub un brad argintiu şi bogat din Norvegia, sub unul neaoş, din Piatra Neamţ, sau sub unul artificial şi fără bătăi de cap, bucureştenii au de unde alege: pieţele şi hipermarketurile s-a umplut de brazi în aceste zile, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.

Brazii din pieţele bucureştene:
preţuri între 80 şi 200 de lei

Cei care îşi doresc miros de brad în casă de Sărbători, pot opta pentru tradiţionalii brazi naturali. Doar în Piaţa Obor există mai multe puncte în care se vând cu sutele, iar cei mai mulţi sunt importaţi din ţări precum Danemarca, Olanda sau Norvegia. Preţurile variază de la 80 de lei pentru un arbore puţin mai înalt de 140 de centimetri, ajungând până la 200-230 de lei pentru brazi mândri şi stufoşi, ce depăşesc şi doi metri.

Mihai stă cu brazii de dimineaţa până seara şi spune că zilele acestea lumea încă nu se îmbulzeşte să cumpere. Luni, până la prânz, vânduse doar 10 pomi. Bradul cu care se mândreşte cel mai mult este unul foarte înalt, care stă sprijinit de un stâlp de iluminat: „Nu ştiu câţi metri are, cât are stâlpul are şi el. Îl dau cu 2.600 de lei“, spune vânzătorul.

Brazii de Crăciun din pieţele bucureştene

Tot în Obor, Ştefan are de vânzare aproximativ 15 brazi, aduşi dintr-o pepinieră din Piatra Neamţ. Nu sunt la fel de stufoşi ca cei din Danemarca, dar sunt înalţi şi mândri, iar pe cel mai mic dintre ei îl dă cu 60 de lei.

Nici în Piaţa Sudului, vânzările nu merg foarte bine încă, dar comercianţii au răbdare. Aici, aproape toţi brazii sunt aduşi din Danemarca, iar preţurile lor sunt cuprinse înte 80 şi 200 de lei. În Piaţa Progresul, preţurile sunt ceva mai mici: un brad de 130 de centimetri costă 30 de lei, iar unul de peste 2 metri – între 160 şi 200 de lei. În Piaţa Amzei oferta este mai restrânsă, iar preţurile – mai piperate: de la 80 la 270 de lei, iar câteva exemplare ajung şi la 1.500 de lei.

Dacă aleg să cumpere pomul de Crăciun din piaţă, bucureştenii pot negocia preţurile. Cu toate acestea, comercianţii nu vor lăsa din preţ mai mult de 10-20 de lei.

Tot în pieţe se poate găsi şi vâscul, care costă între 1 şi 5 lei, precum şi coroniţe de brad cu preţuri începând de la 5 lei.

Brazii de la hipermarket: mai ieftini, dar pe terminate

O altă variantă pentru cumpărarea bradului sunt hipermarketurile. Aici, preţurile sunt mai mici decât în pieţe, dar şi oferta de brazi este mai restrânsă. La Hornbach, un brad care depăşeşte cu puţin un metru costă 59 de lei, iar pentru unul de doi metri bucureştenii vor scoate din buzunare 89 de lei. La Bricostore, un brad de până în 180 de centimetri costă 79,99 de lei, iar la Dedeman preţurile variază între 58,9 şi 119 lei.

Cei care optează să achiziţioneze bradul dintr-un asemenea magazin tebuie să se grăbească pentru că stocurile se epuizează repede, iar reprezentanţii celor mai multe magazine spun că nu va mai exista o nouă aprovizionare cu brazi până la Crăciun.

Brazii ecologiştilor

Cei care se gândesc la defrişările provocate de cererea de brazi de Crăciun, pot cumpăra un brad în ghiveci, care va fi replantat după Sărbători, sau pot opta pentru un brad artificial. Aceste variante sunt mai costisitoare. Un brad la ghiveci, de doi metri, costă 435 lei, iar unul mai mic, de 150 de centimetri, în jur de 230 de lei.

Brazii artificiali sunt preferaţi de mulţi români pentru că nu doar că nu presupun tăierea copacilor, dar pot fi şi refolosiţi. La Dedeman, pomii de plastic costă între 189 şi 425 de lei, în funcţie de înălţime. La Bricostore, un brăduţ de doar 45 de centimetri este 37,99, iar unul de 300 de centimetri – 2.699 de lei.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Marfă românească şi de import. Cel mai scump brad costă 500 de lei

VIDEO Un singur loc pentru comerţul cu pomi de iarnă, în Buzău. Cei mai ieftini sunt molizii, la 30 de lei bucata

De unde ne cumpărăm anul acesta brazi de Crăciun, la Sibiu, şi cât ne costă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite