VIDEO FOTO Ceainăria „Infinitea”: salon de carte şi ceai, pe dealul Cotrocenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcă nu ai fi în Bucureşti, aşa te simţi în casa amenajată cu rafinament din strada Dr. Grigore Romniceanu 7. „Este cea mai frumoasă din Bucureşti!”, exclamă oricine trece pragul ceainăriei din Cotroceni.

Când afară e un  ger de crapă pietrele, singurul lucru pe care ni-l dorim este să ne încâlzim mâinile de o cană fierbinte de ceai. La Infinitea găsim în plus şi o atmosferă elegantă şi rafinată.
Atmosfera „chill” te asaltează şi la sfârşit de august, şi în prga de Crăciun: lux, calm şi voluptate. Pe străzile în pantă sau plate din Cotroceni nu ai bănui că prin curţi de case vechi se ascund oaze de desfătare publice. Aşa este „Infinitea”.

Ca să ajungi aici, cobori treptele din Parcul Romniceanu (de lângă Academia Militară) şi mergi de-a lungul străzii. Plăcuţa cu numele localului e mică, pe o casă mare, construită în perioada interbelică. După ce dai de o stradă în trepte, fii cu băgare de seamă, s-ar putea să o ratezi!

E o intrare discretă, cu scări în spirală. Opreşte-te la primul etaj, în dreptul unei uşi vopsite în culoarea lavandei. Mai sus, la etaj, este sediul unei firme.

„Alice în ţara Cotroceniului“

În Cotroceni cele mai multe case nu au curţi generoase, sunt înghesuite şi nu lasă loc de leneveală. În casa care găzduieşte salonul de carte şi ceai intri ca în scorbură prin care a alunecat „Alice în ţara minunilor” în timp ce alerga un iepure: traversând odăile cu mobilă stil ai să „aluneci prin scorbură” şi ai să ajungi în „tărâmul” visat de Alice.

Pe timp de vară grădina de vară din spate este o oază de verdeaţă. Şi nu-i departe de lumea imaginată de Lewis Carroll: felinare răspândite prin copaci, arici de lemn mişună prin iarbă, broscuţe împietrite şi ceainice agăţate de crengi. Ai nevoie doar de o rochiţă cu funde şi de un trabuc bun ca să lâncezeşti în poveste de Bucureşti de data asta.

Un ceai... regal

Interiorul e regal, cu lămpi cu picior şi canapele înflorate, cu ziduri vopsite în culori provensale, bibliotecă, măsuţe de ceai şi lampadare mari de alamă, bronz sau de lemn, cu abat joure-uri plisate. Se adaugă sfeşnice şi pendule, covoare scumpe, patefon, o scenografie de film franţuzesc, de epocă. Fotoliile sunt Ludovic al XV- lea – piese originale, recondiţionate cu multă grijă. Ceainăria are mobilier de tip salon Louis Phillipe, Chesterfield şi rococo. Au fost cumpărate fie din anticariate, fie din colecţii particulare din România sau din străinătate.

De design s-a ocupat proprietarul Andrei Breban, în principal, consiliat pe alocuri de un designer şi un arhitect. Ceainăria este împărţită într-un salon mare şi două mai mici (salonul roz şi cel roşu), completate de o grădină suspendată, pe două niveluri.

„Infinitea a apărut din dorinţa de a avea propria ceainărie, după ce am frecventat alte ceainării şi am ştiut la un moment dat cum ar arăta ceainăria mea şi ce stare ar transmite. Am văzut 40 de case până la casa care adăposteşte spaţiul Infinitea. S-a dezvoltat firesc, în tihnă, cu accente personale care au creat felul în care arată în prezent”, spun proprietarii.

Ce bei la „Infinitea”?

„Ceaiul verde şi-a câştigat şi în România un loc important în ultimii ani; cel mai des este solicitat Fine China Jasmine. O aromă cu personalitate este ceaiul negru Marzipan, un gust intens şi aromat, care face deliciul pasionaţilor”. Seara, recomandarea merge către rooibos, ceaiul roşu fără teină. Clienţii aleg adesea aromele Latte Macchiatto şi Oriental Night. De asemenea, infuziile de plante şi fructe sunt o opţiune atunci când simţi nevoia să încetineşti ritmul: Peaceful Moment sau Perfect World sunt ceaiurile care te ajută să faci acest lucru.

Ceai negru cu îngheţată (19 lei), ceai galben – un ceai rar, ceai alb – produs de peste 100 de ani în sud-estul munţilor Chinei, ceai alb-verde (16/22 de lei), ceai negru, Oolong (Dragonul Negru) - un ceai semifermentat sau Mate, cam asta găsiţi în meniu.

La capitolul cafea, Gano Cafe Mocha numită şi „Cafeaua inspiraţiei” (12 lei) este alegerea pe care am făcut-o şi noi. Iar Pina Colada, echivalentul non-alcoolic al celebrului cocktail exotic, vine fierbinte pe urmele omologului său.

Am văzut 40 de case până la casa care adăposteşte spaţiul Infinitea. S-a dezvoltat firesc, în tihnă, cu accente personale care au creat felul în care arată în prezent.

Orice fel de ceai fierbinte se poate servi şi rece, cu 3 lei care se adaugă la preţul iniţial. Lângă ceai sau cafea veţi primi biscuiţi fragezi, dar puteţi să optaţi, într-un mod aristocratic, pentru varianta dulceaţă de trandafiri sau de nuci verzi (9 lei).

Dacă nu sunteţi un împătimit al „ceaiului de la ora 5”, puteţi bea un suc natural (10 lei) împreună cu o prăjitură de ciocolată.

Am întrebat „pentru ce să vină aici bucureştenii”? Mi s-a răspuns: „Pentru decorul intim şi rafinat, pentru linişte şi bucuria de a-şi împărţi timpul cu oameni dragi”.

Ceainăria Infinitea, strada Dr. Grigore Romniceanu 7, Rezervări exclusiv la tel. 0723.175.300, program: L-V 16.30-23.00, S-D 15.00-23.00.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite