VIDEO Un an de la tragedia de la Giuleşti: Secţia unde au ars cei şase nou-născuţi este renovată dar nici acum nu sunt destule asistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi s-a împlinit un an de la tragedia care a pus întregul sistem sanitar în alertă: moartea a şase nou-născuţi din cauza unui scurt circuit provocat de la un aparat de aer condiţionat. "Adevărul" vă prezintă cum se lucrează în prezent la spitalul care în 2010 şi-a câştigat titlul de "maternitatea groazei".

Părinţii ai căror copii au murit la Maternitatea Giuleşti retrăiesc clipele de coşmar, dar implacabil, viaţa merge înainte şi zeci de mămici care au născut în acelaşi loc. Tăticii stau în continuare pe bănci aşteptând mămicile să le dea ultimele veşti despre micuţii lor. E linişte, nimic nu pare să amintească de tragedia de anul trecut.

Secţia Terapie Nou-Născuţi, unde s-a produs explozia, este complet renovată. Pereţii sunt vopsiţi în culori pastel, instalaţiile electrice, de gaze şi aer condiţionat au fost înlocuite. Singura problemă rămâne cea a personalului: Maternitatea are acelaşi număr de asistente. "Am rezolvat problema la Neonatologie, acolo unde a fost tragedia, unde există două asistente la şapte copii. În secţia post-recuperare avem două asistente la 14 copii", a declarat doctorul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.

image
image
image

 Daţi click pe poze pentru fotogalerie

“S-au îndreptat lucrurile, le e frică acuma, s-au cuminţit. După ce s-a întâmplat, stă toată lumea cu ochii pe ei”, defineşte situaţia Valentin, un tătic venit din Bolintin să-şi ia băieţelul de două zile acasă.

A trebuit să treacă un an şi şase bebeluşi să moară ca Spitalul de Ostetrică Ginecologie “Panait Sârbu” să devină o Mecca a maternităţilor. Gina, soţia lui Valentin, îşi aduce lucrurile din salon şi, cu uşurare pe chip, se declară cât se poate de mulţumită. “Medicii sunt foarte buni, sunt drăguţi, atenţi. I-am dat unei asistente un ban şi mi i-a dat înapoi. Nu mi-a venit să cred. E curat, e foarte bine, faţă de alte maternităţi”, explică femeia şi nu-şi mai poate masca oboseala, aşa că se sprijină de maşină înainte de a-şi aduce restul lucrurilor.




“La Municipal, unde soţia a născut primul copil, a trebuit să dau 10 lei femeii de serviciu, îţi închipui, femeii de serviciu, ca să mă lase să-mi văd copilul! Cică nu avea halat să-mi dea şi după ce i-am dat banul, găsise trei”, completează şi tatăl.

image

Oana Lupu îşi aşteaptă soţul în soarele puternic al amiezii. Nimic pare să nu-i poată şterge zâmbetul de pe faţă proaspetei mămici. “M-am gândit la ce s-a întâmplat şi mi-a fost puţin frică, nu ai cum să nu-ţi fie. Dar până la urmă medicul meu era aici şi ştiu că medicii sunt foarte buni”, povesteşte mămica unui băieţel sănătos. “Personalul medical, per ansamblu, e ok, dar ca peste tot sunt şi unii mai buni, alţii mai slabi”, completează femeia.

Filmul tragediei

În urmă cu un an, pe 16 august, la 18.36, la Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă a fost înregistrat un apel potrivit căruia la Maternitatea "Panait Sârbu" s-ar fi produs un incendiu. În nici cinci minute, un echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului. Într-o oră, incendiul a fost stins, iar până la miezul nopţii au fost transferaţi peste o sută de pacienţi.

Adevărata tragedie s-a produs abia a doua zi, când unul dintre copilaşii care au suferit arsuri în incediu a decedat. Bilanţul incendiului şase bebeluşi morţi a făcut un echipaj de medici din Israel să vină în Bucureşti şi să-i ajute pe medici.

Rămâi pe bucuresti.adevarul.ro şi află cum lucrează medicii în prezent şi dacă nou-născuţii sunt bine supravegheaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite