VIDEO / FOTO Din 50.000 de protestatari aşteptaţi, la miting au rămas doar 2.000. Liderii de sindicat: "Poporul român nu ştie să-şi apere drepturile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii mitingului sindical de miercuri din Capitală au mizat pe cel puţin 50.000 de participanţi nemulţumiţi de Codul Muncii. În Piaţa Constituţiei au venit mai puţin de 10.000 de oameni, iar până la finalul mitingului, care s-a încheiat mai devreme, mai rămăseseră circa 2.000.

15.45 Mitingul s-a încheiat după ce în piaţă mai rămăseseră doar 2.000 de oameni. Unul dintre reprezentanţii sindicaliştilor i-a îndemnat pe cei prezenţi ca data viitoare să ia mai în serios protestul şi să vină mai mulţi.

15.21 Ducu Bertzi le cântă protestatarilor melodia "Când s-o împărţit norocul".

15.20 În piaţă au mai rămas circa 4.000 de oameni, iar liderii de sindicat i-au criticat de la tribună pe bucureştenii care nu au venit la proteste. Totodată, ei au pus slaba participare pe seama "defectului poporului român care nu ştie să-şi apere drepturile aşa cum fac cei din Franţa, Grecia sau Anglia".  Un lider de sindicat a făcut anterior prezenţa.

image

15.15 Nemulţumiţi că sindicaliştii simpli nu au fost lăsaţi să participe la dezbaterea şi votarea moţiunii, liderii marilor confederaţii au refuzat să meargă la Parlament.  Ei consideră o parlamentarii au săvârşit o discriminare atunci când au refuzat accesul oamenilor de frică să nu se mai întâmple un nou caz Adrian Sobaru.

14.45 Cameramanul TVR Adrian Sobaru, care s-a aruncat în decembrie de la un balcon al Palatului Parlamentului, a urcat pe scenă şi le vorbeşte manifestanţilor.

14.40 Membri ai Opoziţiei, în frunte cu liderul PSD Victor Ponta şi cel al PNL Crin Antonescu, au venit în Piaţa Constituţiei. La intrare, sindicaliştii au început să îi aplaude şi să strige: "Jos Boc!" şi "Jos Băsescu".

image

14.35 Pentru prima dată la un miting de protest, participanţii au primit apă. Compania Apa Nova a trimis două cisterne cu o capacitate de 9.000 l fiecare şi pahare din plastic. Totodată, au fost instalate mai multe toalete ecologice.

image

14.20 În aşteptarea dezbaterii moţiunii împotriva Guvernului Boc, pe Codul Muncii, care va începe la ora 15.00, fanfara rezerviştilor stă la umbră şi ascultă concertul "Morometzilor", iar "Moartea" vântură coasa şi dansează.

14.10 1-Q Sapro le-a spus celor din piaţă: "Tot ce putem noi să facem este să vorbim despre ceea ce este rău. Voi puteţi să ieşiti în stradă să vă strigaţi drepturile. Dacă nu vă aud, ţipaţi mai tare!"

image

14.00 Trupa "Morometzii" le cântă protestatarilor.

13.56 Printre cei veniţi la proteste sunt şi oameni beţi. Unul dintre aceştia a fost dus de către colegi în spatele unei clădiri. "Ne-a fost ruşine să îl ducem la ambulanţă în halul ăsta", au spus ei pentru "Adevărul", refuzând să spună la ce sindicat sunt afiliaţi. "Nu am băut azi, am băut aseară la meci", spune individul aflat în stare de ebrietate.

image

13.50 Un lider al poliţiştilor le-a cerut oamenilor să nu mai plece: "Nu mai plecaţi! Rămâneţi în piaţă pentru că noi îi reprezentăm pe toţi cei peste 4 milioane de salariaţi şi chiar pe toţi românii nemulţumiţi de actuala Putere şi de măsurile ei!".

13.45 Reprezentanţii Jandarmeriei au spus pentru "Adevărul" că în piaţă sunt 7.000 de oameni.

image

13.41 Un angajat al uzinei Electrocarbon Slatina, Ilie Tomescu (52 de ani), a leşinat din cauza căldurii şi pentru că nu mâncase nimic. El se află într-o ambulanţă SMURD.

13.40 De la tribună, liderii de sindicat fac un apel către "toţi bucureştenii" să vină şi să se alăture manifestanţilor. Între timp, alte mici grupuri de sindicalişti pleacă din Piaţa Constituţiei.

13.35 Este cel ma mic miting comun organizat de cele cinci confederaţii sindicale după anunţarea măsurilor de austeritate în mai anul trecut.

13.30 Joseph Niemietz, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai confederaţiei care reuneşte toţi sindicaliştii europeni, a venit în România pentru a participa la miting. "Din nefericire, ceea ce se întâmplă în România se încearcă în toată Europa. Guvernele statelor europene au acelaşi comportament: introduc măsuri de austeritate, încearcă să distrugă negocierile colective şi iau măsuri împotriva muncitorilor", a afirmat el, adăugând că printre liderii europeni care iau astfel de măsuri se numără şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar şi cancelarul german Angela Merkel.

"De aceea,  în toată Europa se duce o amplă campanie de proteste pentru apărarea drepturilor cetăţenilor europeni. În curând vor avea loc două ample manifestaţii, una la Bruxelles şi cealaltă la Londra, la care vor participa şi reprezentanţi ai confederaţiilor din România, pentru că măsurile pe care vor să le ia ei sunt împotriva noastră, a muncitorilor", a mai spus el.

La final, Joseph Niemitz a mai spus: "Dacă vom fi solidari, noi toate sindicatele din Europa vom învinge!".

13.00 Manifestanţii pleacă în grupuri mici spre Piaţa Unirii, dar spun că se vor întoarce pentru dezbaterea celei de-a opta moţiuni împotriva Guvernului Boc.

image

12.56 Un sindicalist de la tribună spune că "Noul cod înseamnă dictatură şi exploatarea municitorului român".

12.52 Se strigă "Jos Băsescu", "Jos Guvernul" şi "Grevă Generală".

image

12.48. În prezent, în Piaţa Constituţiei sunt până în 10.000 de oameni, potrivit Jandarmeriei, şi nu mai sunt aşteptate să vină coloane.

12.45 Oamenii continuă să vină în piaţă, dar foarte mulţi spun că nu cunosc prevederile noului Cod al Muncii şi că ei au venit din cauza salariilor mici şi a nesiguranţei locurilor de muncă.

12.40 Mitingul s-a deschis oficial, după ce s-a strigat în cor: "Avem un singur mesaj - Acest Guvern să plece".

image

12.13 Ca şi al alte mitinguri, şi astăzi în mulţimea de manifestanţi se află "Moartea", întruchipată de un muncitor de la intreprinderea de vagoane Drobeta Turnu Severin, care a venit însoţit de o fanfară care cântă melodii de înmormântare. Liderul organizaţiei spune că au venit să cânte "prohodul Guvernului Boc".

12.00 Continuă să vină coloane de sindicalişti din întreaga ţară. Manifestanţii au început să huiduiască către clădirea Parlamentului, unde de la ora 15.00 se va dezbate moţiunea Opoiţiei pe Codul Muncii.

11.50 Mitingul de miercuri impulsionează şi micile afaceri. Bucureşteni cu iniţiativă le vând manifestanţilor covrigi la un preţ mult mai mare decât cel din covrigării, de 1 leu bucata. Ei dau 3 covrigi la 5 lei.

image

11.40 Au sosit şi siderurgiştii din Galaţi cu un banner pe care scrie: "Un Nu hotărât Codului Muncii aprobat de Guvern. Semnăm pentru greva generală".

11.33 Sindicaliştii de la Dacia Piteşti au venit la protest însoţiţi de o ceată de toboşari.

11.25 Manifestanţii strigă: "Lăsaţi-ne dreptul la negocieri colective, dreptul la sâmbete şi duminici libere" şi "Tot guvernul mincinos". În piaţă se cântă "Hora Unirii" şi alte cântece patriotice.

image
image

11.20 În Piaţă a intrat şi fanfara cadrelor militare în rezervă.

11.10 Un profesor din Vrancea, Aurel Şelaru, a venit îmbrăcat în haine rupte şi murdare, cu lanţuri la mâini şi la picioare, purtând un banner pe care scrie: "Urlă foamea în noi". Profesorul a declarat pentru "Adevărul" că aşa cum arată el "vor ajunge toţi salariaţii români din cauza noului Cod al Muncii".

image

11.09 Grupuri mici de pensionari s-au alăturat protestatarilor.

11.05 Pe bannerele sindicaliştilor scrie ""Nu sclaviei la locul de muncă" şi "Murim noi, muriţi şi voi".

11.00 Primii sindicalişti de la Federaţia Sanitas Alba, umaţi de cei de la combinatul UCM Reşiţa au sosit în Piaţa Constituţiei cu steaguri, bannere şi fluiere. . Grupuri mici de pensionari

10:45 În Piaţa Constituţiei nu a  sosit încă niciun manifestant, în schimb au venit forţele de ordine, ambulanţele şi pompierii. Totodată, scena a fost instalată pentru mitingul care va începe la ora 12.00.

Locul de desfăşurare a mitingului din Piaţa Constituţiei va fi delimitat de Bd. Unirii, de la intersecţia cu Bd. Regina Maria până la Piaţa Constituţiei, Piaţa Constituţiei şi Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite, urmând a se institui următoarele restricţii de circulaţie:



-Din data de 15 martie 2011, ora 16:00, până în data de 16 martie 2011, ora 23:00, va fi restricţionată parcarea autovehiculelor în Piaţa Constituţiei şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei, pe ambele sensuri. Restricţiile vor fi menţinute până la terminarea activităţilor din fiecare zonă precizată;

- De pe 16 martie 2011, ora 05:00, până în data de 17 martie 2011, ora 03:00, se va restricţiona traficul rutier pe Bd. Libertăţii, sensul de mers dinspre Bd. Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie;

-În data de 16 martie 2011, între orele 09:00 – 22:00, se va restricţiona în totalitate traficul rutier, pe Bd. Libertăţii între Bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bd. Unirii între Bd. Regina Maria şi Piaţa Constituţiei; 

-Pe 16 martie 2011, în momentul afluirii (orele 09:00 – 12:00) şi defluirii (orele 19:00 – 22:00) participanţilor, se va restricţiona în totalitate traficul rutier pe Bd. Libertăţii între Splaiul Independenţei şi Bd. Naţiunile Unite.

Recomandăm conducătorilor auto:

* să evite deplasarea atât în zonele menţionate anterior, cât şi în împrejurimile acestora;
* să evite, pe cât posibil, folosirea autovehiculelor personale, în ziua desfăşurării manifestărilor publice şi să utilizeze transportul public suprateran şi subteran, pentru a evita blocajele de trafic;
* să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
* să păstreze liber centrul intersecţiei şi să nu oprească în zone în care ar putea împiedica circulaţia rutieră (ex.: staţii R.A.T.B., treceri pentru pietoni, în paralel cu alte autovehicule) sau în zonele de desfăşurare a manifestărilor publice;
* să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere.


RUTE  OCOLITOARE  RECOMANDATE  DE  BRIGADA  RUTIERĂ:

•    dinspre Bd. Ghencea, prin Calea 13 Septembrie – Bd. Tudor Vladimirescu – Bd. George Coşbuc – Bd. Regina Maria – Piaţa Unirii;
•    dinspre Piaţa Alba Iulia, prin Bd.Unirii – Bd. I.C. Bratianu – Splaiul Independenţei – Pod B.P. Haşdeu – Str. B.P. Haşdeu – Str. Izvor – Piaţa Arsenalului – Calea 13 Septembrie.

Problemele din trafic pot fi sesizate de către cetăţeni, la numărul de telefon al Dispeceratului Brigăzii Rutiere a Capitalei – 021.9544.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite