Victor Vlad a alergat la 40 de curse într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai bun alergător din ţară la categoria peste 40 de ani şi a participat la multe competiţii care l-au făcut să creadă că limitele umane sunt nebănuite.

A fost pasionat de alergare încă de când era copil chiar dacă atunci părea doar o joacă. Victor Vlad a participat pentru prima dată la un concurs de alergări pe când era în clasa a II-a, la un cros organizat de şcoala, unde a ocupat locul I.

„Am şi acum diploma care atestă acest lucru. Este datată 3 aprilie 1972. O păstrez ca pe o frumoasă şi valoroasă amintire“, povesteşte sportivul.

image

Timpul a trecut şi de-a lungul anilor a încercat mai multe sporturi, dar încet, încet s-a întors la prima pasiune:alergatul. Pe la 23 ani, a început să facă orientare sportivă, adică alergare şi orientare pe teren variat. De aici nu a fost decât un pas către alergările pe distanţe mai lungi.

image

„M-am antrenat şi la vârsta de 31 ani, am alergat primul maraton (42,195 de kilometri). O mare provocare pentru mine. Am reuşit să termin cu bine cursa şi de atunci am rămas cu pasiunea pentru alergările lungi“, a mai spus Victor Vlad.

Sportul leagă prietenii

La începutul fiecărui an, Victor Vlad îşi stabileşte un calendar competiţional la care îşi doreşte să participe. În funcţie de concurs îşi face şi pregătirea care este chiar mai importantă decât cursa. Sportul pe care îl practică Victor are şi alte avantaje sufleteşti.

Deşi alergarea este considerată un sport individual, acesta leagă multe prietenii. Împreună cu un de grup de prieteni a fost înfiinţat Ro Club Maraton, care are acum aproape 200 de membri, pasionaţi de alergare pe distanţe lungi.

image

Acum cu toţii se pregătesc pentru o nouă provocare. Duminica aceasta, la 30 ianuarie, are loc în campusul Universităţii Politehnica, competiţia „Semimaraton Gerar“. Concursul va cuprinde două probe: cea de cros pe o distanţă de 3,6 km şi semimaraton pe echipe (câte 3 membri) care vor alerga simultan câte 21,1 km.

Întrecerea, pentru care se mai pot face înscrieri pe site-ul clubului, www.maraton.info.ro, este deschisă celor care au împlinit vârsta de 18 ani. Competiţia se bucură de un real succes, aproape toate cele 360 de locuri ale listelor de start fiind ocupate.

Premiile şi plăcerea de a alerga

Victor Vlad spune că în ultimul timp, atât în România cât şi în lume, numărul competiţiilor de alergări lungi a luat amploare. „Acum, trebuie să fii cumpătat şi să-ţi alegi competiţiile astfel încât să simţi plăcerea alergării“, consideră sportivul.

image

„Am participat la multe concursuri, dar cel mai drag îmi este semimaratonul de la Campionatele Mondiale ale Atleţilor Masters (peste 35 ani) de la Linz (Austria) din anul 2004, unde împreună cu echipa am ocupat locul 3 şi am obţinut medalia de bronz“, spune el.

În prezent deţine recordul naţional, la categoria de vârstă peste 40 ani, în proba de maraton (2h 44min 23sec) şi este cel mai în vârstă participant la Campionatele Naţionale în probele de 10.000 de metri, cros şi semimaraton organizate de Federaţia Română de Atletism.

image

Numai anul trecut, a participat la aproape 40 de concursuri în Italia, dar şi la Miercurea Ciuc şi Moeciu, iar sportivul vrea să-şi mai treacă şi alte victorii în palmares.

Întrebări şi răspunsuri:
-Ce alte satisfacţii ţi-a mai adus această pasiune?
-Alergările lungi îmi menţin corpul şi mintea sănătoasă, mă fac să mă simt bine şi îmi redau pofta de viaţă.
-Există şi un alt scop decât cel al competiţiei?
-Anul trecut, Ro Club Maraton a avut un proiect caritabil şi s-au adunat fondurie necesare pentru achiziţionarea unui echipament medical pentru Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul Marie Curie.

Ce-i place:
„Îmi place sportul în general, să călătoresc şi să ascult muzică electronică. Pasiunea pentru alergare mă ajută să călătoresc, să văd locuri noi, deoarece acum în România şi în lume, există foarte multe maratoane“, explică atletul.

Ce nu-i place:
„Sunt foarte multe de spus aici, dar aş vrea să nu încep să critic pe cineva“, spune Victor Vlad.

Profil:
Născut. 26. ianuarie. 1963, Brăila
Studii. Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Universitatea Bucureşti
Familie. Este căsătorit şi are o fetiţă de 11 ani, Erika.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite