Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de consolidare şi modernizare de la vechiului sediu al Primăriei Capitalei au intrat pe ultima sută de metri, după cum a declarat primarul general, Sorin Oprescu, după ce a verificat stadiul şantierului. Potrivit edilului, clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta este pregătită să reziste unui seism cu magnitudinea de peste 9 grade Richter.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că lucrările de consolidare şi modernizare de la vechiului sediu al municipalităţii au intrat pe ultima sută de metri. De asemenea, primarul a mai spus că, cel mai probabil, aceastea se vor încheia la sfârşitul acestui an, cel târziu la începutul anului viitor.

Reabilitarea imobilului situat în Bulevardul Regina Elisabeta are două etape, iar prima dintre ele presupune consolidarea infrastructurii şi punerea clădirii în siguranţă prin metoda izolării bazei.

„Îndrăznesc să spun că prima etapă este deja făcută în proporţie de 90%. Este vorba despre o metodă nouă. Din câte ştiu eu, în România mai este o singură clădire construită aşa, Academia de Studii Economice. Noutatea este că această clădire este aşezată pe nişte izolatori şi amortizori. Practic, metoda constă în rupere bazei de verticală. Devenind rigidă, clădirea începe să meargă pe aceste amortizoare“, explică primarul general.

Cu alte cuvinte, pentru consolidarea imobilului s-a ales metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, păstrându-se, totodată, configuraţia arhitecturală iniţială, fără a se schimba dimensiunile elementelor structurale.

Concret, în cazul unui cutremur puternic, clădirea va rămâne în picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici şi a celor 262 de izolatori. Oprescu a ţinut să precizeze că vechiul sediu al Primăriei Generale ar putea rezista unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter. Costul lucrărilor din prima etapă se ridică la 57de milioane de lei şi pe 30 aprilie ar trebui ca această etapă să se încheie.

Fonduri europene, soluţie pentru etapa a doua

Pentru realizarea etapei a doua, este necesară suma de 81 de milioane de lei, fiind estimată o durată de execuţie de aproximativ un an, după cum a declarat Sorin Oprescu. Lucrările din această etapă constau în reabilitarea, refuncţionalizarea şi restaurarea suprastructurii. Tot în cadrul acestei etape este prevăzută şi amenajarea unui parcări subterane, în curtea interioară a imobilului, cu o capacitatea de aproximativ 100 de locuri. 

„Referitor la cea de-a doua etapa, de reabilitare a clădirii, aceasta se află în procedura de atribuire, se vor finaliza în paralel şi lucrările de consolidare, 10% cât a mai rămas. Vom încerca să obţinem şi fonduri europene pentru cea de-a doua etapă, am avut chiar o discuţie în acest sens cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici“, a adăugat Sorin Oprescu.

De asemenea, la mansarda imobilului se vor amenaja spaţii destinate birourilor, cu o suprafaţă totala de 2.000 de metri pătraţi. La subsol se va amenaja o arhivă, iar sala Consiliului General va fi făcută la standarde europene.

Arcul de Triumf va avea noul sistem de rezistenţă

În ceea ce priveşte noul sistem utilizat în consolidarea clădirii, primarul general spune că şi Arcul de Triumf din Capitală se va putea bucura de aceeaşi siguranţă în cazul unui cutremur puternic, pentru că municipalitatea intenţionează să aplice şi în cazul monumentului acelaşi sistem de siguranţă. 

Pe aceeaşi temă:

Actualul sediul al Primăriei Capitalei, motiv de război în instanţă între Oprescu şi proprietarul clădirii

Un miliard de euro, bugetul Capitalei pe 2014. Consilierii generali PDL: Bugetul propus de Oprescu este un fals

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite