Vânzări record în ziua inaugurării Pieţei Obor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de tonede  legume şi fructe au fost vândute sâmbătă, în ziua deschiderii Pieţei Obor. Inaugurarea noii pieţe nu a fost însă lipsită de peripeţii. La doar câteva ore de la deschiderea parterului pieţei, un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că a pus o bombă.

 Din fericire, a fost doar o alarmă falsă.Municipalitatea avea în plan modernizarea Pieţei Obor încă de acum câţiva ani, însă scandalurile rezolvate în instanţă sau revoltele tarabagiilor care refuzau să-şi strângă marfa au îngreunat procesul. Astfel, renovarea pieţei a început abia la începutul anului 2009. După aproape doi ani în care s-a aflat în curs de renovare, Piaţa Obor a fost inaugurată ieri cu ghinion, pentru că, în jurul orei 15.00, un bărbat a sunat de la un telefon public şi a anunţat că în piaţă este o bombă.

Ameninţarea a pus pirotehniştii pe jar
La Piaţa Obor s-au deplasat mai multe echipe SPIR şi de pirotehnişti, dar nu au găsit niciun dispozitiv explozibil. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţei Capitalei, comisarul-şef Christian Ciocan, nu se cunoaşte încă identitatea bărbatului.

„Aceste alarmări, dacă sunt făcute în scop terorist, sunt pedepsite cu închisoarea de până la 15 ani. Cei care le fac doar ca să se amuze trebuie să plătească o amendă de până la 5.000 de lei“, a subliniat Ciocan. După ce ameninţarea cu bombă s-a dovedit a fi falsă, totul a reintrat în normal, iar producătorii au început să-şi vândă marfa, care este mai ieftină faţă de celelalte pieţe. Aleile dintre tarabe erau pline, ieri, de bucureşteni pregătiţi să-şi facă proviziile pentru toamnă.

Cele mai accesibile preţuri
Spre deosebire de cei din Piaţa Dorobanţi, comercianţii din Obor practică preţuri chiar şi de trei ori mai mici. De exemplu, merele şi perele se vând la preţul de 3 lei kilogramul, iar prunele sunt 2 lei. O legătură de ridichii costă în Piaţa Obor 1 leu, kilogramul de varză este 1 leu, iar roşiile sunt 3 lei.

În Piaţa Dorobanţi, kilogramul de roşii se comercializează cu 10 lei, castraveţii cu 6 lei, prunele cu 10 lei, iar legătura de ridichii şi de ceapă cu 3 lei. Preţurile sunt mai mici în Piaţa Obor şi ca cele din Piaţa Matache, unde un kilogram de roşii costă 4 lei, kilogramul de mere şi de pere 4-5 lei, iar varza se vinde cu 1,5-2 lei kilogramul.

„Sunt cultivate de noi. Nu cumpărăm de la alţii. Noi muncim pământul şi adunăm totul cu mâinile noastre, de-aia avem preţuri mai mici“, a spus Viorica, unul dintre producătorii din Piaţa Obor, care îşi vindea mândră recolta din această toamnă. Femeia este din judeţul Ilfov şi a venit încă de la ora 6.00 cu varză, conopidă şi castraveţi. 
Printre noile tarabe şi piramide cu legume stau atârnate de tavan plăcuţe care indică zona de unde provin respectivele produse, comercianţii fiind aşezaţi în grupuri, predominante fiind judeţele Giurgiu, Ilfov şi Ialomiţa. Până vor cumpăra lactate şi carne, locuitorii Capitalei vor fi însă nevoiţi să mai aştepte până la sfârşitul acestui an.

Scandalurile se ţin lanţ
Scandalurile începute odată cu demolarea tarabelor nu au încetat nici după renovare. Dacă până acum doi ani, Piaţa Obor era sub asediul persoanelor de etnie romă, acum aceştia stăteau pe marginea pieţei plângându-se că nu au mai primit tarabe.

Eugen Moise susţine că, deşi este şi el producător, conducerea pieţei nu i-a mai dat tarabă după renovare. „Până să se modernizeze am vândut aici. Acum mi-au spus că toate tarabele au fost ocupate“, spune bărbatul.

„Am eliminat intermediarii şi pe cei care măreau preţurile artificial şi am dat prioritate producătorilor tocmai pentru a creşte calitatea produselor, iar preţul să devină şi mai accesibil“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2, Anatol Albu.



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite