Vandalii girafei de la Antipa, de negăsit. Imaginile de pe camerele video s-au şters

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Girafa a fost făcută bucăţi de protestatrii din Piaţa Victoriei. FOTO feeder.ro
Girafa a fost făcută bucăţi de protestatrii din Piaţa Victoriei. FOTO feeder.ro

Cei care au distrus acum mai bine de o săptămână girafa din faţa Muzeului „Grigore Antipa” din Capitală sunt greu de identificat, pentru că, explică reprezentanţii Poliţiei Capitalei, imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă s-au şters. Motivul: reprezentanţii muzeului au depus o plângere penală pentru distrugere abia la patru zile de la incident. Şi asta, la cererea poliţiştilor.

"Reprezentanţii muzeului au fost rugaţi de poliţişti să meargă la Secţia 2 de Poliţie, pe raza căreia se află Muzeul Antipa pentru a depune o plângere, în condiţiile în care, potrivit Codului de Procedură Penală, infracţiunea de distrugere poate fi investigată doar la plângerea prealabilă a părţii vătămate. Sesizarea a fost depusă însă abia la patru zile de la incident", a explicat agent principal Cosmin Zamfir, din cadrul Poliţiei Capitalei. 

Cum Muzeul Antipa nu are un sistem de supraveghere şi monitorizare, la patru zile de la incident, atunci când a existat plângerea necesară pentru a demara investigaţiile, anchetatorii nu au mai putut folosi nici eventualele imagini care ar fi putut fi surprinse de camerele de supraveghere şi monitorizare a traficului instalate în zonă. "Imaginile surprinse de aceste camere se păstrează doar 48 de ore, iar, în lipsa unei plângeri şi, implicit, a unei investigaţii care să permită stocarea lor, sunt şterse", a adăugat Zamfir. 
 

Cameră de supraveghere în exterior, abia la o săptămână după vandalizarea girafei


Pe de altă parte, directorul Muzeului „Grigore Antipa”, Dumitru Murariu, susţine că sesizarea nu a fost făcută mai devreme deoarece nici el şi nici directorul economic nu se aflau în localitate. „Eu nu eram în instituţie, dar imediat ce am venit am făcut sesizarea. Nici directorul economic nu se afla în Bucureşti şi în acest timp nimeni nu a avut această iniţiativă. Poliţiştii au făcut o anchetă, dar se pare că în acel moment camera de supraveghere din zonă, care este a SPP-ului, nu a funcţionat sau nu a putut înregistra exact incidentul”, a declarat Dumitru Murariu. Singurul lucru care s-a făcut imediat de către ofiţerul pentru serviciul cu publicul a fost un proces verbal de constatare.

Murariu a adăugat că, abia marţi dimineaţă, adică la mai bine de o săptămână după ce girafa a fost distrusă, s-a instalat o cameră pe faţada muzeului pentru a putea supraveghea şi zona din faţă. „Există camere de supraveghere în interiorul muzeului, însă pentru cea din exterior abia acum am obţinut aprobare. Cererea a fost făcută mai devreme, dar orice investiţie publică se face doar cu aprobarea ordonatorului de credite”, a mai explicat directorul.
 

Un singur paznic pentru un muzeu imens


Nici paznicul muzeului nu i-a ajutat prea mult de poliţişti. "Muzeul avea, în momentul incidentului, un singur paznic. Acesta a fost audiat, însă a susţinut că nu a auzit nimic şi că, în plus, nu ar fi putut observa ceva atâta vreme cât nu i se permite să-şi părăsească postul", a conchis poliţistul.

În replică, directorul Murariu susţine că ghereta paznicului se află la o distanţă mare de locul unde se afla girafa, la un pupitru de unde trebuie să supravgheze mai multe monitoare cu imagini din interiorul muzeului.

Dioramă în aer liber

Girafa gigantică din faţa muzeului a fost vandalizată în noaptea de 18 spre 19 august, conducerea muzeului bănuind că vandalii ar face parte dintr-un grup de protestatari. Iniţial, reprezentanţii Artex Services International, aceeaşi firmă care a renovat muzeul, şi care trebuie să repare girafa distrusă, au anunţat că statuia va reveni la Şosea de joi.

Acest lucru s-a dovedit imposibil, deoarece au constatat că girafa, chiar şi renovată, s-ar putea prăbuşi oricând. Astfel, cei de la muzeu au decis să o înlocuiască cu o statuie a elefantului gigantic expus în sala centrală. „Girafa nu poate fi repusă joi în faţa muzeului. Firma care se ocupă de refacerea ei nu s-a apucat de treabă deoarece  nu s-a strâns suma de bani necesară. Girafa va fi construită din nou şi va fi amplasată de cealaltă parte a muzeului alături de alte 32 de animale din savană, într-o dioramă în aer liber”, a declarat Aurora Stănescu, directorul de comunicare al Muzeului „Grigore Antipa”. De asemenea, reprezentanta muzeului a precizat că în acest moment girafa se află împachetată în curtea instituţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite