VIDEO Vrei o deltă în centrul Capitalei? Se strâng semnături pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, oaza de natură de 190 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“ strânge semnături pentru transformarea bălţii Văcăreşti în primul Parc Natural Urban din România FOTO Helmut Ignat
Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta“ strânge semnături pentru transformarea bălţii Văcăreşti în primul Parc Natural Urban din România FOTO Helmut Ignat

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta informează bucureştenii despre campania de mediatizare şi de încurajare a demersurilor pentru instituirea Parcului Natural Văcăreşti, prima rezervaţie naturală urbană din România, o oază de natură între blocurile gri de 190 de hectare. Cetăţenii sunt îndemnaţi să semneze o petiţie de susţinere a înfiinţării parcului natural.

Câteva asociaţii non-guvernamentale de mediu şi o revistă de profil au descoperit şi au mediatizat, în urmă cu un an, ceea ce pare a fi o dovadă vie că natura, în final, învinge. Dovada, sub forma unui teren de peste 180 de hectare de spaţiu verde pe alocuri mlăştinos şi cu circa 80 de hectare de luciu de apă, ar fi chiar un adevărat centru de biodiversitate unde s-ar putea dezvolta un parc natural. De altfel, la începutul lunii iunie, Academia Română, în urma unui studiu propriu, a decis că este recomandat ca locul să devină protejat de lege şi a dat aviz favorabil pentru ca zona Văcăreşti din Capitală să devină parc natural.

De atunci, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cea care se ocupă de partea de lobby a proiectului, a iniţiat mai multe campanii de informare despre proiect, dar şi de ecologizare a terenului. Asociaţia a organizat vineri, 20 septembrie, un tur al zonei naturale umede Văcăreşti, cu ocazia lansării proiectului „Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton“.  Acţiunea a dat startul unei campanii de informare şi conştientizare asupra necesităţii înfiinţării Parcului Natural Urban Văcăreşti.

Balta Văcăreşti - „delta” din Bucureşti

Instituirea unui parc natural chiar în mijlocul oraşului ar fi o premieră absolută pentru România şi ar propulsa Bucureştiul şi, respectiv, România în cercurile de vârf ale proiectelor de mediu ale Europei, ba chiar, ale lumii, spun specialiştii. Dar ca acest lucru să se întâmple, demersuri în cascadă au fost făcute şi multe altele mai trebuie să aibă loc.

Unul dintre paşii importanţi de care grupul de iniţiativă are nevoie este avizul Primăriei Sectorului 4. Cu alte cuvinte, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, trebuie convins că aria despre care este vorba nu poate fi altceva decât Parc Natural Urban, nu un cartier rezidenţial din sticlă şi beton sau teren de golf.

„Parcul Natural Văcăreşti ar putea deveni primul parc natural urban din România şi printre cele mai mari din Europa (în Praga, de exemplu, sunt în număr de 88!). Adică, un fel de Muzeu Antipa, dar viu. O Casă a Naturii (inversul urâtei Casei Poporului) între blocurile comuniste şi mall-urile capitaliste. Poate deveni locul autentic şi sălbatic unde poţi veni la plimbare, la şcoală, la bird watching, sau pur şi simplu unde poţi vedea cel mai frumos apus din Bucureşti. Şi asta fără să te coste nimic. Pentru început însă trebuie să ne convingem aleşii că dorim acest lucru. În acest demers avem sprijinul Ministerului Mediului şi al Schimbărilor Climatice şi al comunităţii ştiinţifice din România (prin Academia Română). Ne mai lipseşte semnătura Primarului Piedone ca să putem merge mai departe“, explică reprezentanţii Asociaţiei. 

Pentru acest lucru s-a  creat o petiţie care poate fi semnată pe site-ul creat special pentru instalarea Parcului Natural Văcăreşti.

adevarul.ro a scris într-un dosar de amploare totul despre cele aproape 190 de hectare de natură care au apărut în mod incredibil chiar în cel mai aglomerat oraş din România şi unul dintre cele mai poluate capitale europene.

Totul despre „Delta“ Văcăreşti:

VIDEO Balta Văcăreşti. Cum a luat naştere un colţ de rai în centrul Capitalei din inepţie comunistă şi neglijenţa autorităţilor
Natura a renăscut din propria ei cenuşă, de culoare cenuşie. Beton-cenuşie. Unii o numesc Delta Văcăreşti, alţii o condamnă groapă, câţiva o consideră în mod clandestin casă, iar pentru mai mulţi a fost, în copilărie, acasă. ”Adevărul” vă prezintă fabuloasa poveste a unei oaze de 190 de hectare care a nutrit „indolenţa” de a-şi face loc chiar în buricul Bucureştiului.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Balta Văcăreşti. ONG-uri: Parcul ar pune Bucureştiul în faţa Berlinului. Proprietari: ideea este frumoasă, dar după despăgubiri. Cât costă rezervaţia
”Adevărul” continuă seria de articole din dosarul Balta Văcăreşti cu detalii incredibile despre ce potenţial are locul, dar şi despre necazul proprietarilor care se luptă de peste 20 de ani pentru a obţine ce este al lor. Tot în cadrul articolului de astăzi aflăm cât ar costa ca parcul să fie amenajat, cine ar putea da banii şi cât ar dura ca să se deschidă.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Balta Văcăreşti - de ce nu este o simplă mlaştină. De la păsări ocrotite pe plan mondial la cea mai mică plantă cu floare de pe planetă
Cea mai mică plantă cu floare din lume, circa 20 de specii de păsări ocrotite pe plan mondial, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea sunt câteva dintre motivele detaliate de academicianul Dan Munteanu şi geologul Florin Stoican în „apărarea” viitorului parc. adevarul.ro vă prezintă motivele pentru care acest loc „fermecat“ din centrul Bucureştiului nu este o simplă mlaştină.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Paznicul „deltei“ din mijlocul Capitalei, despre Balta Văcăreşti: „Asta este sufrageria sufletului meu, locuiesc aici de 16 ani“
adevarul.ro continuă dosarul despre Balta Văcăreşti cu povestea lui Gică şi a familiei sale cu nouă copii, oameni care trăiesc clandestin în cele peste 180 de hectare de teren respectând valorile sălbăticiei, de parcă civilizaţia nici n-ar exista. Viaţa le e croită din generaţii de analfabeţi, sărăcie lucie şi cocioabe înconjurate de gunoaie. Necazul lor nu este depăşit decât de dragostea cu care au învăţat să împartă egal cu natura.
 

paznicul deltei vacaresti gica FOTO Helmut Ignat
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite