„Unde e societatea civilă ?” Să vă povestesc…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa, din când în când, mult prea des, mai aud pe câte unul… „Unde e societatea civilă ? De ce nu se implică nimeni ? De ce nu face cineva ceva ?” Ehhh… În 2011 am decis să fiu „cineva”. Şi mi-am alocat timp pentru a încerca să fac „ceva”.

Eram naiv. Credeam că instituţiile statului funcţioneză. Credeam că o să rezolv rapid problema ilegalităţilor pistelor pentru biciclete din Bucureşti şi apoi o să pot să încep promovarea transportului alternativ. Au trecut aproape 4 ani de atunci. Am fost uimit să constat că unii funcţionari din poliţie, administraţie, prefectură, primărie, consiliul general, procuratură si camera de conturi nu-şi  fac treaba. Acum, cazul e la DNA. Nu am nicio probă că (nu) se lucrează la dosar.

”Unde e societatea civilă ?” În urmă cu 4 ani, atunci când am vrut să învăţ despre activism, am mers la Geo de la BateŞaua. Atunci am înţeles că ”eu” sunt societatea civilă. Şi el. Şi ea. Şi tu.

”Dacă n-o faci tu, n-o s-o facă nimeni. Nu te aştepta la ajutor. Toţi spun ”hai” şi când te uiţi peste umăr… nu mai e nimeni.”

În urmă cu 2 ani, câteva mii de oameni ieşiţi în stradă dădeau jos un Guvern. Luna asta, 2 miniştri şi-au dat demisia datorită oamenilor care au protestat. Iar azi, tot datorită protestelor cetăţenilor, un primar, ajuns temporar în sectorul 3, a anunţat că renunţă la proiectul de a betona spaţiul verde dintr-un parc. Este exact acelaşi primar care săptămâna trecută le spunea cetăţenilor să se mute în alt sector, dacă sunt nemulţumiţi.

Ce l-a determinat pe negoiţă să asculte opinia Cetăţenilor ? Aţi ghicit ! Societatea Civilă !

Fiecare face parte din societatea civilă. Dacă aşteptăm să se implice ”cineva” care să facă ”ceva”…

Sâmbătă, de la ora 16, nişte cetăţeni ne vor povesti despre lupta lor pentru un oraş mai frumos. În grupuri mici, ei încearcă să salveze parcuri, se opun demolărilor abuzive sau conctrucţiilor ilegale, opresc proiectele care pot bloca traficul în Bucureşti sau încearcă să informeze corect oamenii.

Vă invit să îi cunoaşteţi şi să aflaţi din gura lor de ce ”pierd” timp pentru a dezmorţi societatea civilă.

Voi fi acolo. Voi vorbi despre un proiect care va transforma oraşul şi despre care cetăţenii nu sunt informaţi.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 22 noiembrie 2014 între orele 16.00 – 20.00 la Impact Hub Bucureşti (Str. Halelor nr.5; punct de reper: zona Piaţa Unirii, la câteva minute de Hanul lui Manuc) şi se adresează publicului larg.

De la 20.30 începe avanpremiera piesei de teatru “4m2” – inspirată din acţiunile cetăţenilor din cartierele bucureştene care încearcă să încline balanţa de putere în relaţie cu autorităţile publice. Piesa va fi urmată de o dezbatere despre cetăţeni activi în Bucureşti. 

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite