Unde se duc păsările când îngheaţă lacul: casa de iarnă a zburătoarelor care vara stau în parcurile din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lebede negre, în adăpostul din Giurgiu
Lebede negre, în adăpostul din Giurgiu

Din primăvară şi până târziu în toamnă, păsările exotice de pe lacurile bucureştene sunt admirate şi hrănite de toţi cei care se relaxează la aer curat. Cum vine frigul, micuţele vieţuitoare sunt adăpostite în ograda unui medic din judeţul Giurgiu care are grijă de ele până în primăvara următoare.

Lebede, raţe şi păuni, toate se plimbă de cum dau primele raze de soare în primăvară şi până spre sfârşitul toamnei pe lacurile sau pe iarba verde din marile parcuri. Bucureştenii le admiră, le hrănesc, le pozează, dar puţini sunt cei care ştiu ce se întâmplă cu superbele păsări când iarna bate la uşă.

Piscine pentru lebede

Păsările exotice au fost cumpărate în urmă cu câţiva ani, pe vremea în care Sorin Oprescu se afla încă la cârma Primăriei Capitalei. Acestea au ajuns în custodia celor de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), instituţie subordonată municipalităţii. „La început, acum vreo patru-cinci ani, pe timpul iernii aceste păsări erau ţinute la Grădina Zoologică. Până la urmă, cei de acolo nu au mai putut să le ţină şi am găsit adăpostul acesta din judeţul Giurgiu“, explică Mihai Săndulescu, reprezentant ALPAB.

pasari

Reporterii „Adevărul“ au intrat în adăpostul păsărilor, amenajat în curtea unui medic, la circa 40 de kilometri de Capitală. Cum păşeşti în curte ai impresia că ai ajuns într-o fermă în adevăratul sens al cuvântului în care convieţuiesc în armonie o mulţime de vieţuitoare. Trei câini au grijă de cocheta curte, în timp ce, în spatele unei plase din fier, câteva lebede albe care toată vara stau pe lacurile din Bucureşti se bălăcesc într-o micuţă piscină. Nu par stresate de prezenţa noastră şi în cuşca în care sunt ţinute mai au câţiva prieteni: nişte raţe care se bucură de apa din piscinele amenajate de către medicul care are grijă de păsări.

Păunii stau ascunşi

În partea stângă a curţii, vizavi de adăpostul lebedelor, zeci de păuni se plimbă nestingheriţi etalându-şi cozile colorate. La orele amiezii, cei mai mulţi sunt în interiorul adăpostului şi doar câţiva mai curajoşi stau afară, în spatele gardului care îngrădeşte adăpostul improvizat. În câteva minute, în jur de zece păuni ies în grădină şi încep să facă o gălăgie de nedescris, vizibil deranjaţi de faptul că reporterii „Adevărul“ îi pozează şi le încalcă teritoriul.

pasari

Imediat cum ieşim din adăpostul lor, conduşi de un câine care are grijă de curtea în care stau păsările, păunii se liniştesc. Călătoria noastră continuă prin holurile înguste din curtea medicului, până când, la un moment dat, ajungem în faţa unui încăperi în care două lebede negre au grijă de ouăle pe care le-au făcut. „Se reproduc foarte greu în captivitate, ele sunt aici de câteva zile şi sunt destul de rele dacă te duci lângă ele“, explică medicul care găzduieşte pe timpul iernii păsările din Bucureşti.

Bălăceală în mijlocul curţii

Un cal ne urmăreşte cu privirea, de lângă un viţel, până ce ajungem în cel mai mare adăpost improvizat în care „sunt cazate“ o mulţime de raţe de pe lacurile Bucureştiului, care îşi petrec toată ziua alături de lebedele negre de aici. Împart un bol mare cu mâncare şi se plimbă, dorm sau se odihnesc unele lângă altele în ţarcul amenajat în micuţa fermă din judeţul Giurgiu.

pasari

„Practic, au mâncare toată ziua. Nu este prea frig ca să stea afară. Aici avem lebede negre care, aşa cum vă spuneam şi mai devreme, în captivitate se reproduc destul de greu. De regulă, acestea fac câte patru, şase ouă. Aici sunt şi califeri, aceste păsări sunt ocrotite în Delta Dunării“, mai spune medicul care are grijă de ferma în care sunt ţinute păsările din Bucureşti.

150 de păsări

În total, explică reprezentanţii ALPAB, în jur de 150 de păsări exotice găzduite în acest adăpost urmează să fie aduse pe marile lacuri din Bucureşti. Nu se ştie foarte clar data la care urmează să fie duse din nou în parcuri, însă, cel mai probabil, luna viitoare vor începe să fie transporte în condiţiile în care vremea va permite acest lucru.

În ceea ce priveşte transportul păsărilor, acesta se realizează destul de simplu, fiecare pasăre fiind aşezată într-o cuşcă, urmând ca aceste cuşti să fie puse cu grijă într-o maşină care să le ducă spre destinaţie. De asemenea, pentru ca aceste păsări să nu zboare de pe lacurile din Capitală au câteva pene dintr-o aripă tăiate. „Dacă vor să se ridice se mişcă în cer, nu pot zbura“, explică medicul care le îngrijeşte.

În ceea ce priveşte păunii, aceştia sunt duşi în locuri special îngrădite, unde au loc să se mişte şi să fie admiraţi de curioşi. Lebedele, raţele şi păunii sunt hrăniţi de angajaţii ALPAB special desemnaţi cu această misiune, însă pe lângă aceştia o mulţime de bucureşteni vin pe timpul verii cu pâine sau cu seminţe pentru a hrăni păsările exotice din custodia ALPAB. De asemeanea, în cazul în care păsările se îmbolnăvesc sau au nevoie de ajutor de specialitate sunt atent supravegheate şi tratate de medici veterinari. Pentru îngrijirea acestor păsări exotice, ALPAB plăteşte în jur de 10.000 de lei, după cum precizează mihai Săndulescu, mult mai puţin în comparaţie cu anii trecuţi, atunci când păsările se aflau în grija altui crescător.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite