Un nou termen în procesul torţionarilor lui Gheorghe Ursu. Martori sunt doi români care au înfruntat Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ursu şi familia Colecţie Andrei Ursu
Gheorghe Ursu şi familia Colecţie Andrei Ursu

Marţi, 5 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are loc un nou termen în dosarul în care sunt judecaţi torţionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

Cazul disidentului Gheorghe Ursu, ucis în închisoare de oamenii regimului comunist, este dovada viciilor statului român postdecembrist. Memoria sa nu este onorată nici la trei decenii de la căderea comunismului: justiţia română a decis că Gheorghe Ursu n-a fost, de fapt, disident şi îi lasă nepedepsiţi pe ucigaşii lui, torţionarii Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.

La capătul unui proces care a durat trei ani, judecătoarea Mihaela Niţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, i-a achitat, considerând că „opoziţia victimei faţă de regimul comunist a fost nesemnificativă, venind şi din partea unei persoane care anterior, pentru o lungă perioadă de timp, a fost privilegiată de acest regim“. Hotărârea a fost atacată şi acum procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astăzi, vor veni ca martori, pentru a dovedi judecătorilor că represiunea Securităţii ceauşiste a fost violentă, Mariana Gherghina Beşciu şi Radu Filipescu doi dintre cei care au avut curajul să înfrunte Securitatea şi pe Nicolae Ceauşescu.

Pentru că a scris şi răspândit manifeste împotriva regimului, Gherghina Beşciu a fost maltratată în timpul anchetei şi în arestul preventiv, când a pierdut şi o sarcina. Soţul sau, Gheorghe Gherghina şi Nicolae Ion au fost torturaţi "la miliţie, la Securitate, şi în penitenciar" la Aiud, unde au fost închişi timp de 5 ani.

Radu Filipescu povesteşte prin ce a trecut - tot pentru răspândirea de manifeste anti-ceauşiste: „...există un mecanism intenţionat care prin lipsa de informaţie crea o teroare foarte mare asupra populaţiei. Ideea unui proces poate e mai puţin înfricoşătoare decât ideea unei dispariţii. În general, dizidenţii sau oponenţii dispăreau fără să se ştie ce se întâmplă cu ei. Şi astfel, teroarea... a fost foarte bine folosită de regimul Ceauşescu că ameninţare continuă asupra populaţiei şi asupra celor care erau nemulţumiţi"...

Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti. Inginer de construcţii, poet şi scriitor, acesta a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către postul „Europa Liberă“, fiind acuzat şi de faptul că ţinea un jurnal în care nota ororile sistemului opresiv comunist. A fost arestat la 21 septembrie 1985 pentru că avea în posesie 17 dolari, un caz înscenat de Securitate pentru a nu fi acuzată pe plan internaţional de persecuţie politică. Ursu a fost închis într-o celulă şi, în urma bătăilor primite, a murit la 17 noiembrie 1985.

Va mai recomandam:

INTERVIU Andrei Ursu, fiul disidentului ucis de Securitatea comunistă: „Ne-au dat hainele tatălui meu pătate cu sânge. Cămaşa era sfâşiată la spate“

EXCLUSIV Cum a fost ucis de comuniştii lui Dej şeful planificării de la Canal. Simulacrul odios rămas în istorie drept „procesul sabotorilor“

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite