Un „lup de mare“ englez, captiv la Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pearse Alan Foubister (60 de ani), un fost căpitan de vas militar al Marinei Britanice, este unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din penitenciarul ilfovean.Peninsularul, acuzat de înşelăciune în 2008, vorbeşte fluent limba română şi le dă meditaţii de engleză colegilor de celulă.

Unul dintre zecile de deţinuţi străini care îşi ispăşesc pedepsele la Penitenciarul Jilava este englezul de origine norvegiană Pearse Alan Foubistere. Bărbatul, care s-a născut în orăşelul norvegian Lakesevaag, susţine că a crescut în micuţul orăşel scoţian North Queensferry, oraş în care deţine o casă şi fostul premier al Marii Britanii, Gordon Brown. „Este o persoană deosebită şi îmi pare rău că nu mai este prim-ministru“, spune Pearse despre fostul înalt demnitar.

A venit prima oară în România în ‘92
Pearse a intrat de tânăr în Marina Britanică şi după ce a participat la mai multe misiuni în diferite colţuri ale lumii a devenit ofiţer. „Am urmat cursurile Universităţii Navale Militare şi în urma experienţei dobândite am devenit căpitan de vas militar“, spune „lupul de mare“.  

O mare parte din tinereţe şi-a pierdut-o pe mare, până a intrat în domeniul afacerilor, pe la începutul anilor ’80. „Am venit pentru prima oară în România în 1992 pentru a demara unele afaceri. Până în 2001 m-am tot plimbat între Anglia şi România“, povesteşte britanicul.
 
Este închis pentru înşelăciune
Despre fapta pentru care este închis nu prea îi place să vorbească, dar susţine, ca mai toţi deţinuţii, că este nevinovat. A fost arestat în Austria şi judecat şi condamnat în România pentru că a cumpărat un camion de materiale textile cu ajutorul unei firme fantomă.

„Am fost condamnat în 2008  pentru înşelăciune, după un proces în care nu mi s-a dat voie nici măcar să vorbesc. Au spus că am vrut să îmi însuşesc un camion de textile fără să îl plătesc, dar nu este adevărat. A fost o lucrătură politică“, explică marinarul.

„Sistemul judiciar din România e la pământ“
La începutul acestui an, Pearse a dat Statul Român în judecată la toate tribunalele internaţionale, dar cu toate astea spune că iubeşte România şi pe români. De altfel, Pearse este căsătorit din 2007 cu o avocată româncă.

„Românii sunt fantastici, dar sistemul judiciar este la pământ. De asta am dat România în judecată, pentru procesul mizerabil de care am avut parte. Am venit în instanţă cu un teanc de dosare şi am cerut cuvântul de zeci de ori şi nici măcar n-am fost băgat în seamă“, se plânge Pearse.
Până la sfârşitul lunii, „lupul de mare“ îşi va încheia pedeapsa şi va fi pus în libertate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite