Un copil cu “Deficit de Atenţie”, din Bucureşti, dă clasă şahiştilor din alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Alexandru Cuc (12 ani), unul dintre copiii bucureşteni, diagnosticat cu sindromul ADHD (Deficit de Atenţie), a bătut concurenţi cu experienţă, la un campionat inetrnaţional de şah.

Vestea că băiatul suferă de sindromul ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder”, a căzut ca un trăznet asupra familiei lui Cornel. Mama, Petruţa Cuc (38 de ani) a povestit că până la vârsta de doi ani, medicii spuneau că fiul ei nu are nimic, este sănătos. “Spuneau eu şi soţul meu suntem nebuni, nu copilul, că el nu are nimic”. Abia mai târziu, când băiatul a început să uite diverse lucruri şi să nu aibă răbdare, doctorii au dat diagnosticul de ADHD. De atunci a început calvarul. De câteva ori pe lună, copilul merge la psihologi pentru evaluare.

Primul campionat internaţional
Pentru Campionatul Internaţional de şah Memorial Cristian Gheorghe desfãşurat în perioada 26 august-2 septembrie în staţiunea Eforie Nord, Cornel Cuc s-a antrenat doar câteva luni şi s-a clasat pe locul 18. Au fost 32 de concurenţi din mai multe ţări. A câştigat patru partide şi la una a fãcut remiză. S-a bătut cu cinci copii, normali, care aveau experienţă. “Mi-a plãcut că am fost la mare, dar nu am fost la plajă pentru că a trebuit sã studiez. Ceilalţi copii erau avansaţi”, a povestit Cornel. În timpul concursului, micul şahist s-a comportat ca un adevãrat profesionist. “ Noi nu aveam voie în sală. După fiecare partidă ieşea el afară. Când îl vedeam nu puteam să ghicesc ce a făcut. Nu sărea în sus de bucurie atunci când câştiga şi nu ştiam cum să reacţionez. Spunea foarte calm că l-a bãtut pe adversar. E un început bun. Nu ne aşteptam să facă o figură aşa frumoasă. Este o experienţă frumoasă pentru el”, a povestit Bogdan Stănoi, de la Protecţia Copilului, sector 6. Potrivit şefului Biroului de Comunicare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 Bucureşti, “şahul îi ajută pe aceşti copii să socializeze şi să-şi dezvolte anumite abilităţi. Probabil că ei s-au întreptat spre acest sport pentru că nu este foarte solicitant fizic. De altfel, orice sport este în beneficiul copiilor cu probleme sociale sau de comportament, pentru că îi ajută să se integreze în comunitate”.

Cornel învaţă la o şcoală normală
Deşi există centre unde copiii ca el pot să înveţe şi să desfsoare activităţi specifice vârstei şi conforme cu planul de recuperare, Cornel a fost îndrumat de specialişti, către o şcoală normalã din Bucureşti. “Am anunţat personalul didactic şi părinţii copiilor care învaţă acolo. Mai sunt unele probleme. Nu mă aştept să fie cel mai deştept din clasă, dar ni s-a spus că pentru el este mai bine să înveţe într-un mediu normal, să socializeze cu ceilaţi copii, care nu au probleme. Are şi un prieten, la care mai merge acasă”, a povestit mama băiatului. Copilul nu se dă în vânt după vreo materie şi nici nu ştie ce meserie ar putea urma când va creşte. “La şcoalã, cel mai mult îmi place sportul. Încă nu ştiu ce vreau sã fiu când am să cresc”, a spus Cornel, dezinvolt. Mai are un frăţior, mai mic. Se pare că şi el are ceva probleme, dar încă nu s-a dat un verdict sigur.

S-a apucat mai întâi de tenis
“Acum e în clasa a VI-a. În clasa a III-a s-a apucat de tennis. Are o coordonare ochi-mânã, formidabilă dar s-a plictisit repede. Se pricepe şi la karate. Ar fi foarte bun la acest sport dar pentru el este mai bine ceea ce face acum. Anul trecut s-a înfiinţat aici. A fost propus pentru şah. Când a ţinut minte prima partidă, m-a impresionat foarte mult şi am hotărât să-l ajut. Atunci i-am propus sã fie şahist”, a povestit “domnul profesor Iliescu”, profesorul de şah şi omul care îi este alãturi mai tot timpul. “Mie mi-ar fi plăcut să fac înot, pentru că întăreşte caracterul”, a replicat băiatul.

Colecţie de table de şah
Are acasă o întreagă colecţie de table şi piese de şah, primite drept trofee, la diverse competiţii. Mai are şi multe cărţi cu probleme de şah. “Când face 50 de probleme, facem câte o serbare. Mergem la o prăjitură sau în vizită la cineva”, a mai povestit domnul Iliescu. Îi place să călătorească şi, dacă va avea ocazia, ar vrea sã meargã în Rusia, “pentru că acolo se face şah ca lumea”. Îşi dã silinţa sã fie cel mai bun. “ Nu a lipsit la niciun curs. Astfel, la campionatele interne câştigă de cele mai multe ori. Acum a început şcoala şi nu mai ajunge atât de des la antrenamente”, a mai spus Bogdan Stãnoi.

Ajutat de o armatã de oameni
Puştiul este ajutat şi evaluat în permanenţă de o echipă de oameni cu suflet mare. De la angajaţii Centrului pentru Protecţia Copilului din Sectorul 6 al Capitalei, care l-au inclus în programul “Lumea celor 64 de pãtrate”, maeştri Irina Candea şi Dan Miţaru, profesorul Iliescu, cel care-i suplineşte pe cei doi maeştri în predarea şahului, psihologi, medici, până preotul Bisericii Sfântul Nicolae, toţi vor ca băiatul să se recupereze. Rezultatele nu sunt spectaculoase dar, cele douã ore de antrenament, în care se stăpâneşte, pot fi considerate un rezultat pozitiv, în situaţia lui. Mama lui Cornel spune că şi psihologii au început să-i dea teste pentru vârste mai mari. Lecţiile le face numai supravegheat. Mama lui Cornel spune că mai sunt copii care au sindromul de care suferă băiatul ei dar părinţii lor nici nu vor să recunoască acest lucru. “Nu pentru că este vorba de Cornel spun acest lucru. Progresele pe care le-am fãcut noi, pot să le facă şi ceilalţi copii. Părinţii trebuie să îi ducă la medic. Altfel, atunci când se vor ivi problemele poate fi prea târziu. Copiii cu ADHD sunt timizi şi par cuminţi dar nu ştii niciodatã cum pot reacţiona. Ajutaţi, pot reveni la o viaţã cât de cât normală”, a spus Petruţa.




Ce este ADHD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder înseamnă Deficit de Atenţie sau  Tulburare Hiperkinetică şi este una dintre cele mai frecvente afecţiuni comportamentale întâlnite la copii şi adolescenţi. Studiile arată că un procent de 5% din copiii de vârstă şcolară prezintă simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasă de 30).
Sindromul debutează în copilărie şi poate persista şi la vârsta adultă. Deşi la unii copii simptomele ADHD dispar odată cu înaintarea în vârstă, în jur de 60% pot prezenta simptome şi la vârsta adultă.
ADHD afectează sexul masculin mai mult decât pe cel feminin.  Raportul băieţi-fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, căci predomină forma ADHD cu inatenţie. ADHD poate fi tratat medicamentos şi prin terapie comportamentalã.
Conform studiilor, fără tratament, 30% dintre cei care suferă de ADHD merg către delincvenţă juvenilă. Dacă nu au inteligenţă superioară, o familie care să-i susţină, dacă părinţii sunt şomeri, dacă nu au suportul educaţional şi material, ajung să comită infracţiuni.

Cum vezi dacã un copil are ADHD
Trebuie mers imediat la medic dacă copilul prezintă următoarele simptome: ignoră detaliile, greşeşte din neglijenţă, îşi menţine cu greutate concentrarea la lucru sau la joacă, pare să nu asculte atunci când cineva i se adresează direct, nu respectă instrucţiunile, nu termină ceea ce a început, are dificultăţi în a-şi organiza sarcinile şi activităţile, evită activităţile care necesită efort intelectual susţinut, pierde lucruri de care are nevoie, este distras de zgomote exterioare, este uituc în activităţile lui. De asemenea, hiperactivitatea şi impulsivitatea pot fi, uneori, simptomele sindromului ADHD.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite