Un bucureştean face biciclete din cadre care au aparţinut campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean cumpără cadre de biciclete care au aparţinut unor ciclişti celebri, le recondiţionează şi apoi le vinde. Fotograful Doru Popescu a importat ideea din Occident. „Fixie“ este o bicicletă simplă, uşoară, la care trebuie să pedalezi continuu pentru a înainta.

De când se ştie, artistul fotograf Doru Popescu a mers mereu pe bicicletă, nu doar în Bucureşti, dar şi în ţară. A ajuns dând din pedale până la Miercurea Ciuc sau Târgu Mureş. „Solicitările profesiei, dar şi pasiunea de colecţionar de cadre vintage de bicicletă, după care mă duceam oriunde le găseam, indiferent de distanţă, m-au determinat să utilizez intensiv bicicleta. Şi cum doream să-mi protejez cursiera elveţiană de frecuşul mersului prin oraş, m-am decis să-mi contruiesc o bicicletă uşor manevrabilă, rezistentă şi uşoară, să o pot lua pe sus când urc scările la bloc“, explică Doru cum şi-a descoperit noua vocaţie.

„Freddy Ruegg“ şi „Eddy Merckx“, fixie-uri bucureştene

După cum explică Doru Popescu, o «fixie» este acel gen de bicicletă la care pinionul este sudat de butuc, astfel încât roata nu se învârte decât dacă pedalezi continuu. Este, de fapt, modelul primelor biciclete, la care tinerii din marile oraşe revin pentru că „obligaţia de a da mereu din picioare este asociată cu mişcarea sănătoasă şi reprezintă un stil de viaţă, ca o evadare din ghetoul oraşului“, spune Doru.
Prima bicicletă de acest fel pe care şi-a construit-o a fost botezată „Freddy Ruegg“, pentru că a asamblat-o pe un cadru de la o bicicletă care i-a aparţinut marelui ciclist  elveţian Freddy Ruegg.

„L-am cumpărat cu 700 de lei de la un colecţionar şi m-am decis să-l folosesc la o fixie pentru mine, pe care să o folosesc în oraş“, explică Doru. El a mai construit o fixie cu nume celebru, „Eddy Merckx“, pe un cadru de la o bicicletă care a aparţinut renumitului campion belgian, pe care l-a cumpărat cu aproximativ 600 de lei. Reconstruită, bicicleta cu cadrul Merckx este scoasă la vânzare pentru 3.000 de lei.

 „Cadrele de la bicicletele «fixie» sunt obligatoriu din oţel CrMo(crom-molibden, n.red.), foarte rezistente, astfel încât pot fi folosite şi de nepoţi. De obicei, aceste cadre sunt vechi de peste 40 de ani şi adesea provin de la ciclişti celebri. Le găseşti pe la colecţionarii din ţară sau din străinătate“, spune Doru.

„La aceste cadre montezi piese de cea mai bună calitate, uneori noi, alteori vintage. Şi, la final le faci frumoase, tratându-le ca un artist: le aplici un colaj sau le vopseşti, le personalizezi cu numele sau ID-ul posesorului şi, apoi, neapărat le dai un nume. De exemplu, Joanna D’ark, adică «Ioana cea neagră», pentru că aşa este vopsită, în negru“, mai spune tânărul.

De la artă, la business


Doru şi-a construit vreo cinci „fixie“-uri, iar prietenei sale, Georgiana, i-a făcut cadou vreo patru. „Le ţinem agăţate în cuier, ca pe haine, şi o luăm întotdeauna pe cea care se potriveşte cel mai bine la ţinuta vestimentară a momentului“, spune Doru.
Tânărul şi-a creat recent brandul „Perpetuum“ (www.perpetuumcycle.com), sub care îşi comercializează creaţiile la preţuri ce variază între 1.500 de lei şi 4.500 de lei.


Cine sunt Merckx şi Ruegg

Belgianul Eddy Merckx (născut la 17 iunie 1945), pe numele complet Edouard Louis Joseph, baron de Merckx, este considerat „cel mai mare şi mai de succes ciclist din lume“ (conform revistei americane VeloNews). El are în palmares cele mai multe victorii ca ciclist profesionist, 525, şi a obţinut cele mai multe victorii în Marile Tururi - 11. Ciclistul elveţian Freddy Ruegg (7 mai 1934 - 24 aprilie 2010) a devenit celebru după ce a cucerit victoria în Clasicul Elveţiei, în anul 1960.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite