Trei străzi încărcate de istorie din Bucureşti. De ce sunt unice dalele pe care calcă credincioşii care merg spre Patriarhie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureşti există o mulţime de străzi cu adevărat frumoase care sunt „ascunse“ de ochii celor care trec în grabă prin oraş zi de zi. „Adevărul“ prezintă trei străzi superbe din Capitală care au în spate poveşti uitate.

Pentru că este singura de acest fel din Bucureşti, o să o punem în capul listei cu străzi superbe din oraş. Strada Xenofon este strada pe care niciodată n-a trecut vreo maşină. Este cunoscută în Bucureşti ca fiind singura în trepte şi are o poveste interesantă.

Veche de peste 200 de ani

În apropierea Parcului Carol din Capitală, în urmă cu mai bine de 200 de ani, începea povestea primei străzi în trepte din Bucureşti. Are zeci de trepte, o parte dintre acestea vizibil afectate de trecerea timpului, şi o plăcuţă metalică pe care stă scris „Xenofon“. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă betonului încărcat de istorie pe care calcă.

image

Aşa arată strada înainte să fie pictată FOTO Cristina Răduţă

Strada Xenofon este considerată singura în trepte din Bucureşti şi ar fi fost construită în urmă cu peste 200 de ani. De atunci şi până astăzi, treptele străzii s-au deteriorat, asfaltul s-a fisurat sau chiar s-a rupt, dar o parte din parfumul de odinioară a rămas în atmosfera locului.

La prima vedere, treptele înşirate nu îţi atrag atenţia cu nimic şi cu greu te poţi gândi că scara deteriorată ar purta numele de stradă. Cu fiecare treaptă urcată începi să simţi un parfum special, regăsit pe arterele încărcate de istorie din Bucureştiul de altădată.

Strada Mântuleasa, locul de suflet al lui Eliade

În spatele Pieţei Rosetti din Capitală, asunsă de privirile bucureştenilor care trec prin oraş grăbiţi zi de zi,  se află o străduţă uitată parcă de lume. Case cu pereţii scorojiţi şi o poveste pe care astăzi o mai regăsim doar printre paginile scrise de Mircea Eliade. Acolo şi-a petrecut copilul Eliade o bună parte din viaţă, iar strada Mântuleasa, cea pe care se afla şi şcoala la care a învăţat scriitorul, şi-a pus amprenta puternic asupra personalităţii lui.

image

Imobil vechi situat pe strada Mântuleasa din Bucureşti FOTO Cristina Răduţă

Acum, pe vechea străduţă se mai găsesc câteva case ce şi-au pierdut strălucirea de altădată şi care, de-a lungul timpului, au fost pictate de grafferii bucureşteni. Un contras puternic între ce au fost odată şi ce sunt acum: nişte ruine. Unele care mai emană, la o privire mai atentă, o mică parte din măreţia vremurilor trecute.

Pavaj din anii '30

O altă străduţă superbă din Bucureşti este cea care duce spre Dealul Patriarhiei. Încă de la urcarea pe deal, o parte a străzii este pavată cu pietre care astăzi spun povestea unui Bucureşti uitat. Aceasta a fost decorată cu pietre în perioada interbelică, la ordinul primarului de la acea vreme din Capitală.

image

Aşa arată pavajul care rezistă din perioada interbelică FOTO Cristina Răduţă

„Pietrele datează din anii '30. Toate trotuarele din perioada interbelică au fost pavate aşa de primarul Dobrescu. Se pare că este ultima stradă care mai are acest pavaj şi este monument istoric“, povesteau reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), cei care organizează trasee culturale prin Capitală.

Demetru Ion Dobrescu a fost un jurist român, dar şi primar al Bucureştiului în perioada februarie 1929 - ianuarie 1934.  Acesta a fost cunoscut pentru faptul că îşi dorea să modernizeze oraşul, să îl cureţe şi să îl modernizeze.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite