Traseul scurt al Securităţii spre Marian Munteanu. Întâlniri-cheie care au dus la semnarea „pactului“ cu Ioan

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Munteanu, liderul studenţilor din Piaţa Universităţii, la evenimentele din stradă desfăşurate în 1990, a semnat, în 28 martie 1988, un angajament de colaborare cu Securitatea, primind numele conspirativ „Ioan”. Documentul apare în dosarul său păstrat la CNSAS, în care se află mai multe rapoarte, dar şi note informative.

Misiunea trasată de sucurişti lui „Ioan” era să dea note informative despre un profesor de-al său de la Facultatea de Filologie (Universitatea Bucureşti), lector portughez, dar şi despre studenţii străini. Dascălul din Portugalia, numit de Securitate obiectivul „Jean”, era bănuit că era spion al serviciilor secrete străine. După aproape un an, în 2 martie 1989, Securitatea renunţă la colaborarea cu „Ioan”, iar acest lucru se întâmplă abia după ce lectorul părăseşte definitiv România. Întreaga dezvăluire a fost publicată de ziarul „Adevărul”.

Public mai jos mai multe documente păstrate în dosarul de la CNSAS al lui Marian Munteanu, în care era sursa „Ioan” a Securităţii, documente care arată modul în care securiştii au pregătit terenul în vederea recrutării acestuia în calitate de persoană de sprijin, modul în care s-au desfăşurat întâlnirile între Munteanu şi oamenii Securităţii, precum şi documentul prin care încetează, în martie 1989, „pactul” dintre cele două părţi.

„DSS / SMB (Departamentul Securităţii Statului / Securitatea Municipiului Bucureşti)

24.03.1988

NOTĂ-RAPORT

La data de 24.03.1988 a fost contactată numita B.E., secretara-şefă a Facultăţii de Filologie, şi C.I. – secretara studenţilor anul I de la aceeaşi facultate. Scopul convocării a afost acela de a stabili unele date în legătură cu comportamentul, conduita, activitatea pe linie de catedră a studentului Munteanu Marian Teofan Dragoş. În cadrul discuţiilor, au rezultat următoarele:

Munteanu Marian Teofan Dragoş este student în anul I Ia Facultatea de Filologie. Pe perioada relativ scurtă de când a devenit student, s-a remarcat ca fiind un element cu comportament corespunzător, amabil şi principial în relaţiile cu cadrele didactice. Are o bună pregătire profesională şi e mult mai matur în gândire decât colegii săi. Se află în relaţii apropiate atât cu studenţi români, cât şi cu studenţi străini, ajutându-i în rezlvarea unor probleme atât pe linie şcolată, cât şi extraşcolară.

A fost ales secretar A.S.C. (Asociaţia Studenţilor Comunişti – n.r.) – pe anul I, Facultatea de Filologie, achitându-se cu conştinciozitate şi responsabilitate de sarcinile încredinţate. Nu are relaţii neoficiale cu studenţii străini şi nu a fost semnalat cu manifestări negative la adresa personalului de învăţământ universitar sau comentarii tenedenţioase la adresa ţării noastre.

 „Ministerul de Interne

SMB SEV 310 / GC Raport privind modul cum a decurs contactarea numitului Munteanu Marian Teofan Dragoş

În baza aprobării conducerii profesionale, la 24.III,1988 a fost contactat numitul Munteanu Marian Teofan Dragoş, candidatul la recrutare. Contactarea a fost efectuată de ovarăşul plutonier S.A., sub numele conspirativ „Andrei”,  şi de tovarăşul locotenent G.C., sub numele conspirativ „Grigore”, la hotel „Majestic”.

În timpul discuţiilor purtate s-au stabilit următoarele (...):

Întrebat asupra relaţiilor sale în rândul cetăţenilor străini, Munteanu Marian Teofan Dragoş a arătat că, în virtutea activităţilor de învăţământ, a intrat în contact cu mai mulţi studenţi străini, colegi de grupă şi facultate. Printre persoanele din această categorie a menţionat, în primul rând, pe lectorul portughez P.J.F, precum şi o serie de studenţi străini de diferite naţionalităţi, despre unii dintre aceştia relatând şi unele aspecte de interes opreativ.

În finalul contactării, candidatul a întocmit o listă de relaţii, cuprinzând pe lectorul portughez şi o serie de studenţi străini cu care întreţine legături. Totodată, i s-a pus în vedere să nu facă cunoscut nimănui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu discuţia cu organele noastre. Munteanu Marian teofan Dragoş a fost de acord, arătând că înţelege necesitatea şi importanţa acestui lucru. Raportez că, în timpul discuţiilor purtate cu noi, candidatul s-a situat pe o poziţie bună, sinceră şi deschisă, confirmând datele de studiu existente.

În acelaşi timp, Munteanu Marian Teofan Dragoş poate fi caracterizat ca o persoană inteligentă, agreabilă în discuţii, cu spirit de sesizare. Totodată, sus numitul dispune de reale posibilităţi informative pe lângă lectorul portughez şi alţi studenţi străini de alte naţionalităţi, care fac obiectul muncii noastre. 

Faţă de cele raportate mai sus propun a se aproba continuarea contactelor cu numitul Munteanu Marian T Dîn vederea definitivării studiului şi atragerii sale la colaborare cu organele de securitate.

            LT G.C.
       24.03.1988”

”Ministerul de Interne

Raport cu propunere de recarutare în calitate de persoană de sprijin a numitului Munteanu Marian Teofan Dragoş

In scopul incadrarii informative a obiectivului «Jean», lucrat prin mapa de verificare, suspect a fi agent al serviciului de spionaj portughez, a fost luat in studiu si verificari numitul Munteanu Marian Teofan Dragoş. In procesul studierii si verificarilor efectuate asupra sus-numituui au rezultat urmatoarele:

Este fiul lui Vladimir si Maria, nascut la 19.06.1962, in Bucuresti, de nationalitate si cetatenie romana, casatorit, membru UTC, student in cadrul Universităţii Bucuresti, Facultatea de Filologie, domiciliat in Bucuresti. A absolvit cursurile Liceului de filologie «Zoia Kosmodemianskaia” din Bucucureşti. In acelasi an, a dat examen la Facultatea de Filologie, insă fara succes.

Din luna septembrie 1983 pana in 1987, a lucrat ca muncitor la Intreprinderea de exploatare Metrou-Bucuresti. In 1987 a dat examen din nou la Facultatea de Filologie, de data aceasta reusind la examenul de admitere, in prezent fiind student in anul I. Munteanu Marian Teofan Dragos nu este cunoscut in evidentele M.I. Cel in cauza este casatorit cu M.C., artist instrumentist.

Pentru intregirea studiului şi crearea condiţiilor atragerii sale la colaborare s-a trecut la contactarea candidatului. Cu aceasta ocazie, Munteanu Marian Teofan Dragoş ne-a relatat o serie de aspecte si relaţiile pe care le are atât cu obicetivul nostru «Jean», cât şi cu alte elemente din rândul studenţilor străini aflaţi la studii în cadrul Universităţii Bucureşti şi care fac obiectul muncii noastre. 

Din discuţiile purtate cu candidatul, a rezultat că acesta are calităţi personale pentru muncă şi securitate şi dispune de posibilităţi informative atât pe lângă «Jean», cât şi pe lângă alţi cetăţeni străini şi legăturile acestora în rândul românilor. În timpul discuţiilor, numitul Munteanu Marian Teofan Dragoş, a avut o comportare bună, sinceră şi corectă. Totodată, a rezultat că înţelege rolul organelor de securitate şi a afirmat că, în cazul în care vom avea nevoie de sprijinul său, va răspunde favorabil solicitărilor noastre.

Faţă de cele raportate mai sus, având în vedere că Munteanu Marian teofan Dragoş dispune de posibilităţi informative pe lângă obiectivul «Jean», cât şi pe lângă alte elemente din rândul cetăţenilor străini care fac obiectul muncii noastre, precum şi faptul căare calităţi personale şi s-a situat pe o poziţie bună oferindu-se să ne sprijine,

PROPUNEM
- A se aproba recrutarea numitului Munteanu Marian teofan Dragoş în calitate de persoană de sprijin.
- Recrutarea va fi făcută de către căpitan Strinu Adrian şi locotenent Gheorghiu Constantin, la hotelul ”Majestic”

Cu ocazia recrutării, i se va arăta necesitatea colaborării cinstite cu organele noastre şi a relata tot ce cunoaşte în legătură cu activitatea persoanelor care fac biectul muncii noastre şi cu care vine în contact.

În acelaşi timp, i se va menţiona că, în furnizarea informaţiilor trebuie să dovedească obiectiitate şi să păstreze secretul colaborării cu organele de securitate.

În final, i se va lua angajament scris de colaborare cu organele de securitate. De comun acord, vom stabili numele conspirativ şi va fi instruit asupra sistemului de legătură şi a liniei de conduită. 
În ce priveşte varianta de retragere, în cazul în care va refuzaa colaborarea cu organele noastre, vom canaliza discuţia asupra unor studenţi români semnalaţi de el că întreţin relaţii cu cetăşeni străini.
Locotenent G.C.”

”28.03. 1988 RAPORT Privind modul cum a decurs recrutarea numitului Munteanu Marian Teofan Dragoş, în calitate de persoană de sprijin

În baza aprobării conducerii profesionale, în ziua de 28 martie 1988, s-a efectuat recrutarea în calitate de persoană de sprijin a numitului Munteanu Marian Teofan Dragoş pentru a fi folosit la încadrarea informativă a obiectivului «Jean», lucrat prin mapă de verificare, suspect a fi agent al Serviciului de spionaj portughez.

În cadrul procesului de atragere la colaborare, s-a confirmat faptul că numitul munteanu Marian Teofan Dragoş dispune de posibilităţi informative reale atât pe lângă obiectivul «Jean», cât şi pe lângă alte elemente care fac obiectul muncii noastre.

Cu ocazia discuţiilor avute, a reieşit că acesta dispune de calităţi personale. Pe viitor se va insista mai mult pe dezvoltarea la candidat a spiritului de sesizare şi aprofundare a informaţiilor.

Având în vedere că în procesul atragerii a colaborare cu organele noastre s-a comportat bine, având o atitudine sinceră şi deschisă, că dispune de posibilităţi informative pe lângă obiectivul «Jean»,  şi alte elemente ce fac obiectul muncii noastre, i s-a pus problema colaborării în mod secret şi organizat, lucru cu care Munteanu Marian Teofan Dragoş a fost de acord, fără a avea reţineri, şi ne-a asigurat că va îndeplini sarcinile ce-i vor reveni spre rezolvare. I s-a luat angajament scris de colaborare, iar notele informative ce le va furniza le va semna cu numele conspirativ «Jean».

Cu prilejul recrutării s-a pus un accent deosebit pe păstrarea în secret a legăturii cu organele noastre şi a respectării cerinţelor angajamenteului dat.
Faţă de cele de mai sus,

Propunem:
- A se aproba înregistrarea numitului Munteanu Marian Teofan Dragoş în calitate de persoană de sprijin.
Şeful Serviciului
Locotentent G.C. 
Colonel D.N”.”

”02.03.1989

RAPORT Privind pe numitul Munteanu Marian Dragoş Teofan

La 28.III.1988 a fost recrutat în calitate de persoană de sprijin numitul Munteanu Marian Teofan Dragăş, fiul lui Vladimir şi al Mariei, născut în Bucureşti, de naţionalitate şi cetăţenie română, căsătorit, student anul II în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti. 

Cel în cauză a fost recrutat în scopul încadrării informative a obiectivului «Jean» lucrat prin odar de urmărire informativă. În prezent, «Jean» şi-a încheiat misiunea în ţara noastră, plecând definitiv din R.S. România.
Pe timpul colaborării cu organele noastre, a avut un aport bun, sesizând aspecte de interes operativ referitoare la obiectivul nostru «Jean».

În prezent, Munteanu Marian Teofan Dragoş a devenit membru PCR.
Faţă de cele raportate

PROPUN

- Încetarea legăturii cu numitul Munteanu Marian D T şi clasarea materialelor la C.I.D. (dosarul eprsonal şi mapa anexă).

De acord     

Şef Serviciu           

Locotenent major G.C. 
Col. D.N.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite