Topul eficienţei în reabilitarea termică din Bucureşti. Vanghelie a anvelopat de nouă ori mai multe blocuri ca Piedone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe blocuri din Capitală care au beneficiat de reabilitarea termică se regăsesc în Sectorul 5, condus de PSD-istul Marean Vanghelie. Potrivit edililor din acest sector, au fost reabilitate termic aproape 500 de unităţi, în timp ce Sectorul 4 încheie clasamentul cu doar 56 de lucrări finalizate.

Sectorul 5, campion în Capitală

Cu aproximativ 50% din blocurile din sector rehabilitate termic, Sectorul 5, ocupă prima poziţie în topul sectoarelor reabiliiate termic. Astfel, potrivit datelor obţinute de jurnaliştii de la RTV.net de la edilii sectorului, din cele 1.283 de blocuri care se găsesc pe raza sectorului 5 au fost reabilitate termic aproximativ 500 de unităţi. "Eram mai avansaţi cu programul de reabilitare termică, dar am avut probleme. Am început în viteză, ne-am mişcat foarte bine în 2009, dar în anul 2010 nu am reabilitat decât 4 blocuri. Dacă vor fi bani, reabilitarea termică ar putea fi finalizată în sectorul 5 într-un an, un an şi ceva. În prezent mai avem în diverse faze de construcţie în jur de 400 de blocuri."

Programul "Iarna va fi ca vara" din Sectorul 1

Cel mai bogat sector al Bucureştiului, Sectorul 1, a reuşit să reabiliteze termic în trei ani 340 de blocuri, pe banii primăriei. "În 2012, la trei ani de la debutul aplicării programului „Iarna va fi ca vara!", în Sectorul 1 există 340 de blocuri reabilitate termic, fără costuri pentru proprietari şi cu participarea financiară majoritară a Primăriei", arată datele Primăriei Sectorului 1, puse la dispoziţie RTV.NET. În acest an, Primăria Sectorului 1 continuă lucrările de reabilitare termică la alte 200 de blocuri. "Asta înseamnă că locatarii din peste 50% din blocurile din Sectorul 1 vor plăti la iarnă facturi cu până la 50% mai mici la întreținere", mai arată Primăria Sectorului 1.
Pentru acest program, Primăria condusă de Chiliman a cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro, iar pentru cele 200 de blocuri aflate în curs de reabilitare, Primăria a alocat alţi 60 de milioane de euro. Edilii din acest sector estimează că programul se va încheia până la sfârşitul anului 2014.

Gospodarul Onţanu încheie podiumul


Sectorul 2 încheie podiumul sectoarelor cu cele mai multe blocuri rehabilitate termic. Cu cele 265 de blocuri anvelopate până acum şi alte 249 în curs de reabilitare termică, sectorul lui Neculai Onţanu  se apropie de jumătatea numărului imobilelor destinate locuirii cuprinse în acest program.
"Suma de bani alocată de Primăria Sectorului 2 în acest an pentru reabilitarea termică a blocurilor este de 160.547 mii de lei, iar până în prezent s-au plătit pentru lucrări de reabilitare 15.926 mii de lei", arată datele furnizate de către Primăria Sectorului 2. Pentru anul 2013 urmează să se continue reabilitarea a 245 de blocuri, iar suma de bani prevăzută pentru aceste lucrări este de 258.709 mii de lei.

Locul 4, Primăria sectorului 6

Primăria Sectorului 6 a reuşit până în acest moment să anvelopeze 149 de blocuri, clasându-se astfel pe locul 4.  Edilii de aici au în plan, pentru anul 2012, reabilitarea a maxim 273 de blocuri. "Blocuri la care au fost întocmite procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, împreună cu anexa cu lucrările ce mai trebuie remediate, sunt în număr de 149. Alte 97 de blocuri sunt în execuţie. În total, în sectorul 6 au fost reabilitate termic 14% din blocurile existente", arată informaţiile primite de la Primăria Sectorului 6.

Locul 5, Primăria Sectorului 3

Sectorul 3 ocupă penultima poziţie a topului cu cele 61 de blocuri rehabilitate termic. "În prezent, în sectorul 3 mai sunt în lucru aproximativ 150 de blocuri. Procentul de blocuri reabilitate termic, raportat la numarul de blocuri cuprinse în program este de 14%", potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 3. Totodată, se precizează că au fost cheltuiţi pentru reabilitarea termică a blocurilor 46.144.448 de lei, iar în bugetul local este alocată, în acest an, suma de 212.799.800 de lei din care 28.567.560 lei dintr-un credit contractat de Primăria Sectorului 3.

Sectorul 4, de 9 ori mai ineficient ca sectorul lui Vanghelie

Ultimul loc este ocupat de Sectorul 4. Aici, edilii nu au reuşit să implementeze programul de reabilitare termică decât pentru 56 de blocuri. "Până în prezent, în Sectorul 4 au fost reabilitate 56 de blocuri, alte 40 fiind în curs de execuție. Investiția, în cuantum de 60 milioane de euro, este suportată în totalitate de Primăria Sectorului 4, pe următorii 4 ani, firmele de construcții fiind alese prin licitație publică", a precizat Primăria Sectorului 4.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite