TNB, singurul teatru cu şase săli din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de renovare la Teatrul Naţional Bucureşti încep săptămâna viitoare. Muncitorii au împrejmuit deja zona şi au instalat containerele. La sfârşitul celor 28 de luni, cât vor dura lucrările, instituţia va avea faţă nouă, cu şase săli de spectacole, terase, cafenele, spaţii de expoziţie.

Citiţi şi

Ultimul week-end la Lăptăria lui Enache

Celebrul club din Capitală „Lăptăria lui Enache” îşi închide porţile astăzi, după ultimul spectacol. „Vineri seară a fost ultimul concert din Lăptărie aşa cum o ştim cu toţii, cel al trupei Omul cu Şobolani. Sperăm să revenim cât de curând şi să redeschidem Lăptăria în alt spaţiu“, a spus George Pîrvan, unul dintre reprezentanţii Lăptăriei.

Renovarea Naţionalului începe cu demolarea clopotului de beton, numit şi „bomboniera”. „Lucrările de renovare la Teatrul Naţional încep cu demolarea a tot ce este pe acoperiş pentru că este periculos. Apoi, va veni rândul Sălii Mari. Va fi singurul teatru din lume cu şase săli de spectacol”, a spus arhitectul Romeo Belea, cel care se ocupă de proiectul Teatrului Naţional.

Sala Mare va fi refăcută complet şi va avea trei rânduri de loji, cu 900 de locuri. Aceasta va rămâne singura sală fixă, celelalte se vor transforma electro-mecanic, în funcţie de cerinţele fiecărui spectacol. „După 1978, Ceauşescu a vrut să facă o sală mai mare şi a ieşit ce vedeţi acum”, a mai spus Belea.

Sala Mare va avea trei rânduri de loji Foto: Mircea Păun

„Sala Studio a rămas singura sală din lume care transformă în trei feluri. „În 1977, la inaugurarea ei, s-a jucat spectacolul, în pauză publicul a ieşit, iar la întoarcere, după 20 de minute, sala era alta. Atunci spectatorii au fost rugaţi să scoată biletele galbene”, povesteşte arhitectul.

Folosită acum de Operetă, aceasta nu se mai poate utiliza la capacitatea ei. „După renovare, sala va reveni teatrului”, a mai spus arhitectul Belea.
Noua clădire va avea o terasă cu vedere către Piaţa Universităţii. „Aici sper să fie spaţiul în care să revină Lăptăria lui Enache, pentru că merită”, a spus specialistul.

TNB, "o casă deschisă"

Întreg spaţiul va fi animat, fiind deschis publicului de la ora 10.00 la 23.00, în fiecare zi. „Va fi o casă deschisă. Cine are bilete, merge la teatru, cine nu, merge la cafenea, la expoziţii”, a explicat Romeo Belea. În prezent, în spaţiile ce aparţin Teatrului Naţional funcţionează şi Centrul Naţional al Dansului (CNDB), Opereta şi galeriile Artexpo.

Pe perioada lucrărilor, aceste instituţii îşi vor muta birourile şi decorurile în alte locuri. Astfel, CNDB a primit trei birouri în incinta Centrului Naţional al Cinematografiei, iar Operetei i s-au repartizat nişte depozite.

image

Muncitorii şi-au instalat containerele în faţa CNDB

„Teatrul Naţional a închiriat în spatele clădirii câteva spaţii. Am convenit cu directorul general, Ion Caramitru, să punem la dispoziţie actorilor permanent, pe durata lucrărilor, trei săli în care să se joace spectacolele din stagiune”, mai spune Belea. Investiţia în refacerea Teatrului Naţional este de aproximativ 48 de milioane de euro.

image

Romeo Belea, arhitectul care se ocupă de proiectul TNB Foto: Mircea Păun

Ce capacitate vor avea cele 6 săli

image

Sala Mare – 900 de locuri
Sala Studio – 598 de locuri
Sala Atelier – 300 de locuri
Sala Scenă – 250 de locuri
Sala Pictură – 250 de locuri
Teatrul în aer liber – 300 de locuri


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite