Timbre Cap de bour de 60 milioane de euro, furate

Un control al Curţii de Conturi efectuat în luna octombrie 2009 la Muzeul Naţional Filatelic a relevat faptul că cele 215 timbre „Cap de Bour 1858”, prima emisiune, au fost înlocuite cu falsuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alte 660 timbre „Cap de Bour 1858” din a doua emisiune şi „Principatele Unite 1862 şi 1864” par a fi tot falsuri. Valoarea unui „Cap de Bour” este de 100.000 de euro.

Comunicat oficial al Poştei Române

Poşta Română a contestat în instanţă Raportul încheiat de Curtea de Conturi în urma controlului efectuat la Muzeul Naţional Filatelic, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, cu  termen de judecată, la data de 11 mai 2010.

Muzeul Naţional Filatelic, înfiinţat în anul 2004, a efectuat, în perioada 2004-2009, prima inventariere foarte amănunţită din decursul istoriei de peste un secol a colecţiei de timbre a Poştei Române.

Cu această ocazie s-a descoperit un număr de 882.380 de mărci poştale în plus faţă de mărcile poştale aflate în evidenţele oficiale Muzeului Naţional Filatelic.

În acest lot se află şi cele 215 mărci poştale din emisiunea I Cap de bour 1858, precum şi cele 660 de timbre din emisiunea a II-a Cap de Bour 1858 şi Principatele Unite 1862 şi 1864.

În prezent, Poşta Română face cercetări pentru a descoperi modul în care aceste timbre au ajuns în posesia sa, însă activitatea este îngreunată de faptul că nu există documente care să ateste provenienţa lor.

Menţionăm că aceste timbre trebuie trecute în evidenţele Poştei Române, fie în calitate de falsuri, fie în calitate de mărci autentice. Pentru ca această operaţiune să poată să fie realizată, Poşta Română a iniţiat demersuri pentru expertizarea întregului lot de 882.380 de mărci.

În ceea ce priveşte cele 6.373 mărci poştale româneşti care nu se mai află în colecţia Poştei Române, menţionam ca acestea au fost trimise definitiv la diverse expoziţii şi muzee din străinătate, între anii 1963-1982, prin ordin al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor de la acea vreme, conform evidenţelor oficiale.

Timbrele din această categorie sunt, conform aceloraşi evidenţe, doar timbre curente transmise de statul român în străinătate în scop de propagandă culturală şi politică, iar printre ele nu se află mărci Cap de Bour.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: