Tehnomagul care creează holograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Paul Popescu realizează personaje şi scene tridimensionale. Tânărul de 30 de ani a fost inclus pe lista celor mai creativi oameni din România.

Paul este genul de specialist care exploatează toate limitele tehnologiei. I-au fost necesari câţiva ani să înveţe să proiecteze imagini în mişcare, care se ivesc parcă de niciunde, numite de către iniţiaţi holopixuri, un fel de hologramă 2D. „Nu există holograme în sensul pe care l-a dat George Lucas“, explică tânărul, unul dintre fondatorii laboratorului de experimente multimedia cin cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC).

Holopixul pe care l-a făcut dintr-o fixaţie personală, folosind în locul proiectorului un aparat pentru diapozitive adaptat să transmită imagini digitale, a fost creaţia care a început să-i tot deschidă căile spre titulatura de artist contemporan. „Idee, concept, schiţă, calculi, design, construcţie şi bucurie neînchipuită”, descrie, entuziasmat, Paul, procesul de formare al hologramei pentru care foloseşte un aparat numit holopix. Acesta lucrează cu un strat foarte fin de particule ca mediu de afişare al imaginilor.

Face şi roboţi cu „piele“

Cel mai nou experiment la care lucrează acum este început în urmă cu un an de zile. „«Grădina viitorului» este un proiect foarte important pentru mine. E vorba de pregătirea unui spaţiu de lucru ce să regăsească dub o cupolă geodezică pe care urmează să construiesc activităţi din domenii ca arta, arhitectura, biologia şi filozofia. Un loc înţesat de tehnologie, roboţi, holograme şi plante interactive“, povesteşte Paul.

Mai mult, împreună cu un tânăr cercetator, a început să pună bazele unor imprimante ce folosesc materie primă vie în loc de tuş. E vorba de o imprimantă cu celule epiteriale care într-un viitor v-a putea produce organe umane transplantabile.

Lucrează la „grădina viitorului“

O altă pasiune a tehnomagului este şi robotica. Printre primele jucării pe care şi le-a făcut singur le-a tratat ca pe nişte component robotice în ciuda aspectului casnic pe care îl dădeau piele manufacturate. „Lucrez la nişte modele de roboţei companion pentru proiectul «Grădina Viitorului» de care spuneam mai devreme. Aceştia vor tuned iarbă, plante şi flori. Oricine poate avea controlul asupra lor oriunde din lume cu ajutorul internetului. Iar prin intermediul camerelor va fi posibilă teleprezenţa“, explică Paul

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite