Taxa Oxigen se amână. Primele două luni ale anului 2020 vor fi dedicate unei campanii de informare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea a anunţat amânarea taxei Oxigen Inquam Photos / Alexandru Prepelita
Gabriela Firea a anunţat amânarea taxei Oxigen Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Primăria Capitalei a amânat până în martie aplicarea taxei Oxigen, Gabriela Firea anunţănd că lunile ianuarie şi februarie vor fi dedicate unei campanii de informare a cetăţenilor.

Declaraţiile Gabrielei Firea au venit, luni, în cadrul unui comandament pentru fluidizarea traficului. În consecinţă, taxa va aplicată efectiv începând cu luna martie, toate celelalte prevederi fiind păstrate.

„Am luat această decizie pentru că mi se pare normal. Lunile ianuarie şi februarie, când poluarea oricum este mai scăzută, este şi vacanţa elevilor, sunt mulţi bucureşteni plecaţi din oraş, circulaţia oricum este îngreunată din cauza condiţiilor meteo, fie că este vorba despre zăpadă, polei, chiciură şi atunci ne-am gândit şi am luat această decizie ca termenul de aplicabilitate al proiectului să fie 1 martie, în această perioadă făcând o informare, o comunicare şi o conştientizare din partea cetăţenilor. Am pregătit deja un proiect, se află la direcţiile de specialitate şi vom supune dezbaterii şi aprobării în cadrul Consiliului General din luna decembrie pentru a avea şi aprobarea Consiliului, dar sunt convinsă că niciun consilier nu se va opune pentru a fi această perioadă de informare şi conştientizare”, a declarat Firea, luni, într-o conferinţă de presă.

Firea a precizat că toate fondurile strânse din plata acestei viniete vor fi folosite pentru proiecte împotriva poluării.

“Toate fondurile care vor fi acumulate din plata vinietei Oxygen vor fi folosite exclusiv pentru proiecte care sprijină lupta împotriva poluării şi de asemenea proiecte pentru mobilitate. Pentru a nu fi doar declaraţii politice, am introdus un amendament expres în proiectul de hotărâre, care spune foarte clar, că toate sumele din vinieta Oxygen sunt colectate la nivelul Direcţiei Buget-Finanţe a Primăriei Capitalei şi sumele pot fi folosite exclusiv pentru aceste proiecte de mediu şi de mobilitate. Mai concret, pentru plantarea de pomi, pentru achiziţia sau răscumpărarea unor spaţii verzi sau parcuri care au fost retrocedate în anii trecuţi pentru pistele de biciclete”, a mai afirmat primarul Capitalei.

Firea a precizat că Bucureştiul se află pe locul patru la nivel naţional şi pe locul şase la nivel european în privinţa poluării şi că trebuie luate măsuri pentru ca situaţia să nu se înrăutăţească.

   

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen începând cu 1 ianuarie 2020 pentru maşinile sub Euro 4, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti, iar pentru cele Euro 3 restricţia este valabilă din 2024.

Potrivit Primăriei Capitalei, peste 1,6 milioane de maşini non-Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3 şi Euro 4 sunt înmatriculate în Bucureşti şi judeţul Ilfov, mai mult de o treime fiind intens poluante. 

 

Cât costă taxa Oxigen

Pentru maşinile non-Euro, taxa pe 1 an este de 1.900 de lei, cea pe 6 luni 1.100 de lei, cea pe o lună 300 de lei şi cea pentru o singură zi 15 lei. În cazul maşinilor Euro 1, taxa pentru o zi rămâne tot de 15 lei, dar scade la 250 de lei pentru o lună, la 1.000 de lei pentru 6 luni şi la 1.700 de lei pentru 1 an. Similar, pentru maşinile Euro 2, taxa pentru o zi este tot de 15 lei, dar cea pentru o lună este de 200 de lei, cea pentru 6 luni de 900 de lei şi cea pentru 1 an este de 1.500 de lei.

Şoferii maşinilor Euro 3 vor scoate din buzunar 5 lei pentru o zi, 100 de lei pentru o lună, 450 de lei pentru 6 luni şi 700 de lei pentru un an, în timp ce şoferii maşinilor Euro 4 vor fi taxaţi cu 5 lei pentru o zi, 80 de lei pentru o lună, 350 de lei pentru 6 luni şi 500 de lei pentru un an.

 

Care sunt sancţiunile

Hotărârea prevedea amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei pentru cei care sunt obligaţi să plătească taxa şi nu o fac. Prevederea înjumătăţirii amenzii dacă aceasta este plătită în termen de 15 de zile se aplică. Poliţiştii locali, cei care activează în cadrul Brigăzii Rutiere, dar şi împuterniciţii direct ai Primăriei pot să aplice amenda. Verificările vor fi realizate prin sisteme video, inexistente deocamdată în Bucureşti pentru a verifica automat plata taxei, ori direct în trafic de către cei care pot aplica legal amenda.

 

Maşinile scutite de plata taxei

Dincolo de maşinile electrice, hibride şi maşinile Euro 5 şi Euro 6, mai sunt scutitie şi maşinile adaptate pentru persoane cu handicap şi care care sunt dotare cu sisteme GNL, GNC şi GPL dacă se înscriu în norma de poluare Euro 3. De asemenea, vor fi exceptate de la taxa Oxigen autovehiculele care aparţin autorităţilor, precum şi cele istorice şi cele ale posturilor de radio şi TV.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite