Tată speriat de coronavirus, obligat să îşi lase fiul de 9 ani să plece în Franţa. Judecător: „Virusul pare să provoace o infecţie mai uşoară la copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean care a refuzat să îl lase pe fiul său să plece cu mama sa în vacanţă în Franţa de teamă că băiatul în vârstă de 9 ani s-ar putea infecta cu coronavirus a fost obligat de judecător să îşi dea acordul pentru ieşirea din ţară a copilului. Un caz similar a fost înregistrat în Braşov.

Printr-un proces deschis în 20 ianuarie 2020, pe calea ordonanţei preşedinţiale, o femeie din Bucureşti, de profesie medic, le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe fostul său soţ să îl lase pe fiul lor, în vârstă de 9 ani, să plece în luna iunie în vacanţă în Franţa. În cererea de chemare în judecată, femeia a arătat că „a achiziţionat un pachet de vacanţă tip circuit în Paris, pentru vacanţa de vară a fiului său, aceasta fiind surpriza sa pentru ziua sa de naştere”.

Mama a arătat că a efectuat deja rezervarea pentru acest sejur, achitând un avans de 10%, iar acordul tatăului pentru ieşirea din ţară se impune având în vedere că „este prima excursie a fiului lor în străinătate, apreciind foarte important pentru dezvoltarea minorului să cunoască o limbă străină, în prezent fiind înscris la astfel de cursuri”.

Bărbatul dat în judecată de fosta sa soţie a arătat, la rândul său, că nu este de acord cu ieşirea din ţară a fiului său, având în vedere, în primul rând, vârsta fragedă a minorului, precum şi riscurile la care acesta ar fi supus, având în vedere epidemia de coronavirus. Tatăl copilului a mai arătat că atunci când a vrut să meargă cu fiul său la munte, fosta lui soţie „nu a fost de acord pretextând că minorul ar putea să răcească, că este foarte sensibil la vânturile montane”. În replică, mama copilului a arătat că este cadru medical şi are cunoştinţă că se lucrează la un antidot pentru coronavirus.

Plecarea în Franţa, în interesul copilului

Judecătoria Sectorului 6, unde s-a judecat procesul, a pronunţat în 3 martie sentinţa prin care l-a obligat pe bărbat să îşi dea consimţământul pentru ieşirea din ţară a copilului. Judecătorul a arătat că este în interesul superior al copilului să iasă în afara ţării. „Nefiind dovedită în cauză existenţa vreunui motiv pentru împiedicarea deplasării minorului în afara ţării şi având în vedere că este în interesul superior al copilului să călătorească în alte state, să petreacă timpul liber vizitând diverse oraşe, să ia astfel cunoştinţă de cultura şi civilizaţia altor popoare, să acumuleze experienţe noi, instanţa constată că este îndeplinită condiţia aparenţei în drept în favoarea reclamantei. Nu poate fi îngrădit dreptul copilului de a călători în scopuri recreative, în afara ţării, din cauza neînţelegerilor existente între părinţi”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 6.

În privinţa refuzului tatălui, justificat de epidemia de coronavirus, judecătorul a arătat că aceasta este nejustificată. „Temerile pârâtului referitoare la riscul de a fi infectat minorul cu virusul COVID-19, pe de o parte nu au fost justificate prin administrarea unui probatoriu în acest sens, iar, pe de altă parte, potrivit informaţiilor din spaţiul public este de notorietate că minorii nu sunt mai sensibili la infecţia cu virusul respectiv, comparativ cu populaţia generală. Potrivit expertilor UNICEF şi specialistilor din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, virusul pare să provoace o infecţie mai uşoară la copii decât la adulţi sau persoane în vârstă. Mai mult, nu se poate prezuma nerespectarea măsurilor de precauţie de către reclamantă şi minor, astfel încât să se aprecieze că ar fi în interesul superior al copilului să evite deplasarea în Franţa”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 6.

Un caz similar, la Braşov

În cursul lunii februarie, „Adevărul” a prezentat cazul unui bărbat din Braşov care a refuzat să semneze pentru ca fiul său să poată ieşi din ţară împreună cu mama sa, invocând printre motive şi teama de coronavirus. Bărbarul fost dat în judecată, iar magistraţii l-au obligat pe bărbat să semneze procura care să îi permită mamei să plece cu fiul său în Insulele Canare via Italia. Judecătorul a arătat în acel caz că „nu există date suficiente cu privire la faptul că prin călătoria în Spania şi în Italia, sănătatea şi integritatea fizică a minorului ar fi puse în pericol din cauza epidemiei de coronavirus, acest risc putând exista şi în România”. Între timp, autorităţile au decis suspendarea zborurilor pe ruta Italia – România.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite