Task-force de luptă împotriva evaziunii fiscale, în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a anunţat constituirea unui task-force având ca principal obiectiv lupta împotriva evaziunii fiscale. Echipa este formată din şefii principalelor instituţii cu atribuţii de control de la nivelul Capitalei.

Este vorba despre Secţia Municipiului Bucureşti a Gărzii Financiare, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti,  Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Serviciul Anticorupţie al Municipiului Bucureşti si Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Task-force-ul, constituit în baza unui ordin al prefectului Capitalei din 23 februarie, coordonează controalele ce se desfăşoară în echipe mixte şi urmăreşte, în principal, colectarea la bugetul de stat a sumelor de bani şi bunurilor provenite din activităţi nelegale sau evazioniste constatate la societăţile comerciale din Bucureşti. Potrivit prefectului, faptul că majoritatea comercianţilor din Capitală se alimentează cu produse din depozitele aflate în judeţele vecine, conduce la necesitatea ca acţiunile din Bucureşti să fie dublate de acţiuni similare în aceste judeţe. 

Activitatea task-force-ului se va întinde pe mai multe luni de zile şi se va concentra, în mod special, pe evaziunea din domeniul legumelor si fructelor, alcool, carne şi ţigări.

Astfel, vor fi verificate firmele care au un rulaj de marfă semnificativ, dar şi comercianţii medii şi mici. Controalele se vor concetra cu prioritate pe verificarea provenienţei mărfurilor, pe etichetare si  pe verificarea minuţioasă a documentelor insotitoare ale marfurilor (facturi, avize, etc). Sunt vizate depozitele en-gros de tutun şi alcool, depozitele mari de carne şi legume-fructe ce îşi desfăşoară activitatea pe raza Capitalei, la acestea adăugându-se pieţele din Bucureşti şi importatorii importanţi ai acestor produse. 

De asemenea, prefect ul Capitalei a anunţat rezultatele controalelor efectuate în prima săptămână a lunii martie, cu precizarea că astfel de verificări se vor face săptămânal. Astfel, în data de 1 a fost verificat complexul Europa. În urma controlului s-a constatat că standurile erau închise în proporţie de peste 90%, ca urmare a controalelor anunţate de prefectul Capitalei şi efectuate în perioada noiembrie 2011 – decembrie 2012. În acest context, Atănăsoaei a anunţat că Inspectoratul de Stat în Construcţii a acţionat deja în instanţă proprietarii terenului pe care se află complexul comercial pentru a obţine o hotărâre judecătorească in baza căreia construcţiile nelegale să fie demolate, pe cheltuiala proprietarilor, termenul de judecată fiind 4 aprilie.

Controalele au continuat pe data de 2 martie în Piaţa de Gross din sectorul 6. Aici au fost verificate 27 de societăţi comerciale, fiind aplicate 20 de amenzi în valoare totală de 53.000 lei şi confiscate alte sume de bani. Comisarii Gărzii Financiare au încasat în aceeaşi zi cinci dintre amenzile aplicate.

Pe 6 martie a fost verificată Piaţa de Gross din sectorul 4. Controlul a vizat aici 99 de societăţi comerciale, fiind aplicate 24 de suspendări de activitate şi 75 de amenzi în valoare totală de 192.600 lei. Totodată, au fost confiscate 8.523 kilograme de legume. Alte 4.925 kilograme de legume-fructe, în valoare de 33.180 lei, au fost oprite temporar de la comercializare. Totodată, comisarii Gărzii Financiare au încasat în aceeaşi zi 27 dintre amenzile aplicate de ei şi au încasat TVA în avans în valoare de 147.778 lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite