Supravieţuitorul tragediei de la Băneasa, din erou, urmărit penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supravieţuitorul tragediei de la Pasajul Băneasa din mai 2009, în care au murit trei muncitori, este urmărit penal pentru ucidere din culpă. Cristinel Lupan, muncitorul care a încercat să-şi salveze colegii, unul dintre ei fiind fratele său, este anchetat de procurori pentru că a îndepărtat două scânduri care, spun anchetatorii, ar fi putut să susţină malul de pământ.

În urma tragediei de pe şantierul de la Pasajul Băneasa din 22 mai 2009, când trei muncitori au decedat, vor fi trase la răspundere două persoane: şeful de şantier, Niculae Olărică şi unul dintre muncitori, Critinel Lupan. Astfel, Cristinel Lupan, fratele lui, Cezar, şi încă doi colegi au coborât într-un şanţ înalt de şase metri şi lat de un metru pentru a mai instala două ţevi şi doar unul a ieşit viu.

„Era vineri seara şi inginerul Olărică ne-a spus să nu mai lucrăm pentru că şanţul se surpase deja odată în cursul acelei zile şi să continuăm luni. Alt şef a insistat însă să continuăm. Am coborât cu toţii în groapă fără cadru metalic, un dispozitiv din metal în care ar trebui să stea muncitorul să sape în pământ, pentru a fi protejat. Nu-mi vine să cred că a picat vinovat chiar inginerul Olărică şi pe lângă el şi eu, ţap ispăşitor“, a declarat Cristinel Lupan.

Bărbatul a primit luni citaţia în care este anunţat că în data de 19 ianuarie 2011 este primul termen al procesului în care este trimis în judecată atât el, cât şi Niculae Olărică, pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.


„Nu am fost lăsat să-i salvez“

În rechizitoriul făcut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se arată că Lupan Cristinel împreună cu fratele său şi un alt coleg „prin acţiunea lor directă şi voluntară de înlăturare a sprijinirilor locale în zona de lucru au creat o stare de pericol grav“.

„Nu este adevărat, nu am pus în niciun fel în pericol viaţa mea sau a celorlalţi. E adevărat că am scos de acolo nişte leţuri, dar erau foarte subţiri, oricum nu putea susţine atâtea tone de pământ. Ştiu despre ce vorbesc, lucrez în construcţii de multă vreme. Cele două leţuri ne încurcau şi nu puteam săpa“, ne-a mai spus Cristinel Lupan.

El îşi aduce aminte printre lacrimi cum a încercat să-şi salveze colegii şi fratele. „Au fost îngropaţi de vii, iar mie mi-au fost prinse doar picioarele. Am ţipat la colegii mei să nu mă scoată pentru că simţeam sub mine cum mişcă un om. Era fratele meu. Când m-au scos, pământul s-a pravalit pe el“. Cristian susţine că ştia exact unde sunt îngropaţi ceilalţi. „M-au internat cu forţa, cu toate că numai eu puteam să-i ajut să-i caute. Au pierdut timpul căutând aiurea. Au crezut că-s rănit şi nu ascultau nimic din ce le spuneam eu“, a mai povestit barbatul.

Citiţi mâine în "Adevărul" şi pe www.adevarul.ro care au fost cauzele tragediei şi pe cine intenţionau autorităţile să tragă la răspundere iniţial.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite