SUPRAVIEŢUITORII Povestea „pisicii negre“ de la TAROM: stewardesa care a fentat moartea în două accidente aviatice (fotografii incredibile)

În cei 30 de ani pe care i-a petrecut la bordul aeronavelor TAROM, bucureşteanca Laura Aurelia Grigore a simţit pe propria piele ce înseamnă o alertă cu bombă, un motor blocat de o pasăre, un trăsnet, dar mai ales o aterizare forţată în ocean.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-a îndrăgostit de meseria de stewardesă de când era adolescentă, iar acum, după 30 de ani petrecuţi la bordul avioanelor, povesteşte pe nerăsuflate peripeţiile prin care a trecut de-a lungul timpului.

Povestea lui Paul Mitu, pilotul cursei de la 7 august 1980

A supravieţuit la două accidente de avion, dar a trecut cu bine şi cu multă stăpânire de sine peste multe alte incidente, fiind cel mai probabil singura stewardesă din istoria aviaţiei, care a trecut prin atât de numeroase încercări.„La vârsta de 17 ani, am stat o zi întreagă pe Otopeni alături de nişte prieteni care plecau la Tel Aviv, iar avionul întârzia să plece din cauza vremii rele. Atunci le-am văzut şi le-am admirat pe stewardesele în uniformă care aveau o anumită prestanţă“, a povestit Laura Grigore pentru „Adevărul de Seară”.

Imediat ce a terminat liceul, s-a angajat la Romtrans, o firmă de lângă aeroport. În 1975, i s-a ivit ocazia de a participa la un concurs de stewardese, şansă pe care a primit-o cu emoţie, dar care i-a deschis un nou drum în viaţă despre care nu avea nici cea mai mică bănuială că va fi atât de palpitant.

Aeronava s-a rupt în două, în ocean

În august 1980, Laura Aurelia Grigore se afla la bordul unui avion Tupolev 154 al TAROM care plecase de pe Otopeni cu destinaţia Nouadhibou (Mauritania).

Fotografii: arhiva personală a Laurei Aurelia Grigore

„Din cauza unei defecţiuni, avionul care era plin cu marinari ce urmau să schimbe echipajele româneşti din Mauritania, a plecat cu o întârziere de vreo şapte ore. După un timp, am văzut oceanul şi navele care păreau împodobite cu luminiţe ca nişte pomi de Crăciun. Era întuneric afară, iar eu îi povesteam unei colege un film de groază cu un avion care se prăbuşea în apă“, ne-a povestit stewardesa, aflată acum la pensie.

Nu au simţit un impact foarte puternic, dar la un moment dat au realizat că avionul era pe apă şi se lovise de un banc de nisip, aeronava s-a rupt în două, dar a rămas agăţată de acesta. Au urmat moment de groază, pentru care Laura Grigore a avut o tărie fantastică.

„Am simţit picături de apă pe faţă şi am crezut că plouă, dar apa era sărată. O colegă se rostogolise, iar eu care stăteam pe un scaun, am fost aruncată în altă parte. Când am realizat că avionul era rupt în două, le-am spus pasagerilor să-şi pună vestele de salvare şi le-am spus să scoată bărcile despre care știam că trebuie să fie în aripi“, a mai spus Laura Grigore.

A aflat însă că aeronava nu fusese dotată cu ambarcaţiuni de salvare pentru că traseul aerian nu era programat peste ocean. De fiecare dată când povesteşte, stewardesa retrăieşte acele momente ca şi cum s-ar întâmpla în prezent. Fiecare detaliu desprins parcă dintr-un film este descris clar.
 
„Atraşi de sânge, rechinii roiau în jurul epavei“

„Era un zgomot infernal din cauza unui motor care încă mai mergea şi abia ne auzeam unul cu celălalt. Avionul risca să explodeze, iar până la ţărm erau vreo 600 de metri“, a mai istorisit ea. În urma prăbuşirii avionului, un pasager murise din cei 156 şi mai mulţi au fost răniţi, dar cei aflaţi în jumătatea de avion alături de Laura Grigore erau teferi.

Unii dintre călători au reuşit să plece înot spre mal, dar ea şi alţi marinari au fost readuşi de reflux la epavă.

„M-am aruncat în apă, însă curenţii mă trăgeau spre larg. Am văzut moartea cu ochii şi riscam să fiu sfâşiată de rechini care colcăiau în jurul avionului, dar nu se apropiau din cauza zgomotului. Puteam să plutesc în neştire în ocean sau să mă întorc la avionul care risca să explodeze”.

Stewardesa a revenit la aeronavă unde a găsit-o pe una dintre colegele sale, Geta Negru care  pierduse mult sânge. Era acoperită de haine pentru că se credea că este moartă. “I se vedeau doar picioarele, eu i-am dat hainele la o parte de pe faţă şi atunci a mişcat puţin din gură. Am stat apoi cu ea până au venit şi ne-au salvat”.

După cinci ore, au venit şi şalupele de salvare care au fost alertate cu ajutorul unei portavoce, dar a mai fost loc de un miracol. „Am văzut ceva plutind pe apă şi am crezut că e un om mort. Era însă un pasager viu şi care făcea pluta pentru că nu prea ştia să înoate”, a mărturisit Laura Grigore.

Păţania a fost cu atât mai puternică ţinută în memorie cu cât stewardesa era însărcinată în prima lună. Pasagerii care au supravieţuit atunci i-au făcut şi o surpriză atunci când a născut, marinarii i-au transmis o radiogramă cu felicitări.

A supravieţuit şi celui de-al doilea accident aviatic

Aurelia Laura Grigore a păcălit moartea şi în septembrie 1986 când se afla la bordul unei curse interne Băneasa-Cluj. Cerul senin nu prevestea ce avea să se întâmple.

„Eram cu un avion AN24 cu 52 de pasageri la bord care a aterizat forţat, pe un câmp, în apropierea unor case“, a povestit stewardesa. Printre pasageri se afla şi actorul Emil Hossu, care a supravieţuit și el.

Atunci şi-au pierdut viaţa însă toţi cei trei piloţi care au ars de vii în cabina aeronavei. „Ieşea fum din cabină şi când au venit pompierii au spus că nu au apă ca să stingă incendiul. Avionul a ars complet, iar piloţii au murit”.

Tărie de caracter în alte incidente aviatice

Laura Aurelia Grigore spune că este singura stewardesă care a continuat să zboare după două accidente aviatice, dar până la finalul carierei sale a mai avut parte şi de alte păţanii care i-au adus numele de „pisica neagră“ şi „femeia cu şapte vieţi“.

„Unde eram eu se întâmpla ceva rău, dar totul se termina cu bine. Piloţii se temeau de mine. La un zbor spre Moscova, profesorul de fotbal, Mircea Rădulescu a rămas la sol din cauză că eram eu la bord”, a mărturisit ea.

Aurelia Laura Grigore nu s-a temut însă nicio clipă şi a sărit în ajutorul oricui avea o problemă în avion. De-a lungul carierei sale aviatice, a avut parte de decesul unui turist Nordic, bătrân şi bolnav la bord, de scurgeri de lichid hidraulic semnalate de un pasager pe aripa avionului sau de probleme cauzate de intrarea unei păsări la motorul aeronavei. A trecut cu bine peste emoţiile unei depresurizări deasupra Iugoslaviei, de un fulger care a străbătut avionul, de un trăsnet la bordul unui Boeing 777şi de o aterizare de urgenţă din cauza unei aripi rupte a avionului pe drumul spre Chicago.

„La un alt zbor s-a dat alertă alertă cu bombă la bord şi i-am anunțat pe pasageri că întârziem puţin. Eu mi-am spus doar că după ce am trecut prin atâtea ce mai conta o alarmă cu bombă?“, a mai spus Laura. Totul s-a terminat cu bine.

În anul 1997 a fost desemnată „stewardesa anului“, moment care a coincis cu decizia companiei aeriene ca fiica sa să fie disponibilizată.

Acum, Laura Aurelia Grigore locuieşte într-un apartament cu numărul 13 din Bucureşti, este măritată cu un fost fotbalist și are doi copii. Nu ştie dacă poate vorbi de multe ghinioane sau de prea mult noroc în urma celor pățite, dar are ce povesti în urma carierei sale petrecute în cer.

POVEȘTILE HOTELURILOR DIN CAPITALĂ

Pe bucuresti.adevarul.ro, ati putut afla secretele din cele mai cunoscute și vechi hoteluri, dar și cele mai i9nteresante povești care au marcat istoria acestora.

Griviţa, hotelul cu igrasie și gândaci unde cânta George Enescu la pian și unde a murit o faimoasă soprană

(Galerie Foto) Athénée Palace, „Bamboo-ul” din Micul Paris: vezi cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante

„Welcome to the Hotel Cişmigiu“ – adevărul despre fostul cămin al Facultăţii de Teatru (foto şi video)

Cum s-a transformat reşedinţa arhitectului regelui Carol I în hotelul preferat al lui Beyonce (Galerie foto)

Cum s-a construit primul hotel de cinci stele din România (Fotogalerie)

Bazinul cu valuri de la Lido, „ultima fiţă“ din anii ‘30 (GALERIE FOTO)

CRIME PERFECTE


Timp de o săptămână, reporterii „Adevărul de Seară“ v-au prezentat cazuri învăluite în mister și care a pus la grea încercare experiența criminaliștilor:

Misterul domnişoarei din tren care a dispărut fără urmă după ce a înjunghiat un student la Medicină

Cine l-a omorât pe afaceristul întors din Canada, care locuia în spatele Guvernului?

Funcţionară de la Vamă, ucisă cu un os de vacă. Vezi portretul-robot al criminalului!

Cine-a înjunghiat-o în inimă pe Lucica „franţuzoaica”, prostituata de lux de lângă Spitalul Colţea?

Reli, văduva nimfomană din Militari, strangulată cu firul de la veioză

Interlopii bucureşteni Puiu şi Pământ, împuşcaţi în ceafă şi aruncaţi la groapa de gunoi

Misteriosul caz 3T: trei prostituate din Budapesta, hăcuite şi mâncate de şobolanii de pe malul Lacului Străuleşti

CÂRCIUMI DE ALTĂDATĂ


 „Adevărul de Seară“ v-a arătat și cum petreceau bucureștenii și care erau cele mai cunoscute locuri unde se simțeau bine.

Clienţi la Capşa: Barbu, Muşatescu şi Preda. Câţi bani cerea Virgilică pentru o înjurătură!

Delicatese Florescu. Care era vinul preferat al lui Radu Beligan şi unde erau casele conspirative în Capitală

Cum petreceau  „singaporenii“ cu 5 lei pe zi în subsolul unei vechi bucătării din Piaţa Rosetti

Seducătoarele „metrese“ de la Sexy Club, primul bar de noapte din Capitală

Caru’ cu Bere. Cum era recunoscut la berărie ardeleanul Coşbuc de către compatrioţii săi

Unde se cânta „Cu un picior foarte uşor şi cu-o botină de cea mai fină”

Cui i-a aruncat Păstorel Teodoreanu o prăjitură în faţă şi ce politicieni plăteau să vadă striptis la Sexy Club

MARI SEISME


Reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat mărturii şi imagini impresionante de la cele mai devastatoare cutremure care au lovit România.

CUTREMURUL DIN '77 Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Sorin Crainic, supravieţuitorul cutremurului din '77 pentru care a plâns Elena Ceauşescu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

EXCLUSIV „Arlechino”, militar salvator la cutremurul din ’77: „Chirurgii operau răniţii în stradă, la lumina farurilor!”

Cutremurul din noiembrie ’40, cel mai puternic din secolul XX, a durat trei minute!

Unde este cel mai bine să stai în timpul cutremurului?

Mari seisme: De ce este Bucureştiul oraşul cel mai afectat de cutremure?

Cutremurele care au lovit România

Gheorghe Mărmureanu: "România, la fel de vulnerabilă ca în 1977!"

Imagini incredibile din Bucureştiul devastat de cutremurul din 1977

MARI DEZASTRE


"Adevărul de Seară" v-a prezentat mărturii şi imagini impresionante din istoria Bucureştiului, una dintre cele mai încercate Capitale din Europa lovite în trecut de inundaţii, incendii, cutremure, epidemii, războaie.

Luni, pe bucuresti.adevarul.ro, ați putut vedea fotografii publicate în premieră cu Bucureştiul acoperit de troiene de 5 metri în iarna lui '54.

Marți, reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat imagini șocante și ce distrugeri au provocat bombardamentele din '44 asupra Capitalei.

Miercuri, ați putut citi cum a izbucnit cel mai mare incendiu care a distrus peste 2000 de case din Bucureşti .

Prizonierii Marelui Viscol din iarna lui ’54

Un sfert din Capitală a ars în „Focul cel mare“

Joi, v-am prezentat cum a fost ultima mare revărsare a Dâmboviţei: Bucureştiul, acoperit cu apă de trei metri!

Vinerii, aţi aflat cum ciuma lui Caragea "secera" 300 de bucureşteni pe zi

Sâmbătă, v-am povestit despre pǎţaniile boierului Perticari, primul bucureştean pedepsit pentru spiritism

Duminică, v-am descris cum erau pedepsiți în trecut cei care au bârfit şi au minţit

ISTORII DE AMOR


Pe bucuresti.adevarul.ro aţi putut citi şi cele mai savuroase ISTORII DE AMOR din „Micul Paris”.

Luni, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura romană.

Marţi, peste 13.000 de cititori au citit pe bucuresti.adevarul.ro despre amantele regilor României.

Miercuri au fost prezentate bordelurile din Bucureştiul interbelic.

Joi aţi putut afla povestea Miţei Biciclista, cea mai celebră damă de consumaţie a Bucureştiului.

Vineri aţi putut citi despre viaţa sentimentală tumultoasă a crailor de altădată.

Sâmbătă, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat povestea de dragoste dintre compozitorul George Enescu şi soţia sa, Maria, care şi-a turnat acid pe faţă de dorul lui şi al lui Nae Ionescu.

Duminică, cititorii care au intrat pe bucuresti.adevarul.ro au putut afla câteva dintre cele mai spectaculoase cazuri de sinucideri din dragoste, din rândul scriitorilor români.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: