STUDIU Tâlharii și maidanezii sunt pe lista neagră a bucureștenilor. Vezi ce soluții propun aceștia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În intervalul mai – iulie, anul curent, Provident Financial România în colaborare cu Centrul de resurse pentru participare publică (C.e.R.e) a dezvoltat proiectul „În cartierul meu vreau să mă simt în siguranţă”, prin care s-a studiat nivelul de securitate al cetăţenilor din Bucureşti.

Astfel, cele mai importante probleme identificate în urma sondajului au fost câinii comunitari (73% din totalul repondenţilor), liniştea publică (42% din totalul repondenţilor), violenţa stradală (37%) şi siguranţa locuinţelor (32%).

Proiectul s-a desfășurat în două sectoare din Bucureşti, respectiv sectorul 2 şi sectorul 6, cu predilecţie în două zone, Lacul Tei şi Drumul Taberei. Primul pas a fost completarea unui chestionar de către cetăţenii din cele două cartiere. Peste 500 de bucureşteni, dintre care 300 clienţi ai companiei, au participat la acest sondaj. În urma răspunsurilor primite, reprezentanţii Provident au organizat o serie de întâlniri între membrii comunităţii şi autorităţi, reprezentate de Poliţia de proximitate.

Soluţia: mai multe patrule ale poliţiei

Dintre soluţiile propuse de cetăţeni pentru a creşte gradul de siguranţă a cartierului, se detaşează nevoia de patrulări mai frecvente ale poliţiei pe străzi (susţinută nominal de peste 120 de persoane), mai ales pe durata nopţii. S-au desprins însă şi sugestii legate de profesionalismul oamenilor legii – un comportament proactiv şi o mai mare promptitudine la sesizările cetăţenilor.

Problema câinilor fără stăpân este cea care a atras cel mai mult atenţia cetăţenilor, în ambele cartiere. Repondenţii susţin că nu numai prezenţa maidanezilor este o problemă, ci mai ales comportamentul agresiv – numărul de persoane care au sesizat cazuri în care cineva a fost muşcat de un câine situându-se imediat după cazurile de tâlhărie.

Printre soluţii au fost identificate sterilizarea, dar chiar şi disponibilitatea cetăţenilor de a plăti lunar un leu din buzunarul propriu pentru întreţinerea unor adăposturi. „Câinii vagabonzi sunt într-adevăr o problemă de care ne ocupăm deja. Însă despre violenţa stradală nu ştiu ce să zic, dar dacă studiul arată acest aspect, înseamnă că reprezintă o preocupare pentru locuitorii sectorului 6”, a declarat Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6

Cercetarea a arătat că o altă nemulţumire a locuitorilor Capitalei este legată de oamenii străzii. Aceştia sunt percepuţi ca un potenţial pericol pentru că, din cauza sărăciei, ar putea fi tentaţi să atace persoanele vulnerabile (copii, bătrâni etc.) pentru a fura. Sugestiile pentru rezolvarea acestor probleme au fost legate de organizarea de adăposturi şi desfăşurarea unor campanii de informare cu privire la serviciile sociale la care pot avea acces.

Un alt subiect l-a reprezentat blocarea trotuarelor de către maşinile parcate, caz în care pietonii sunt obligaţi să meargă pe carosabil şi astfel se expun pericolului unui accident rutier. Pentru a rezolva această situaţie, au fost solicitate instalarea de stâlpişori care să împiedice parcarea, dar şi amendare şoferilor care blochează trotuarul.

Dialogul lipseşte

De asemenea, un alt aspect foarte important care a ieşit în evidenţă în cadrul întâlnirilor este acela că membrii comunităţilor nu ştiu cui să se adreseze în cazul în care întâmpină probleme.

Unul din efectele imediate ale acţiunii, a fost o campanie întreprinsă de Poliţia Sectorului 2 Bucureşti de la sfârşitul lunii iulie. Campania de informare a fost despre responsabilităţile poliţiei locale şi cum poate aceasta veni în ajutorul lor pentru prevenirea şi rezolvarea situaţiilor de risc pentru siguranţa personală.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite