Statuia Lupoaicei, mutată printre ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copia celebrului monument „Lupa Capitolina“ va fi apărea peste două luni în faţa Magazinului Bucureşti, la intrarea pe strada Lipscani.Statuia a fost luată din Piaţa Romană şi dusă la curăţat într-un atelier al Administraţiei Monumentelor din cadrul Primăriei Capitalei. 

Platforma din faţa Magazinului Bucureşti, la intrarea din Centrul istoric, este de câteva zile în curs de amenajare. Muncitorii primăriei pregătesc soclul pe care va fi amplasată statuia Lupoaicei, care până de curând se afla în Piaţa Romană.

Aceasta este cea de-a şasea relocare a lucrării, dar şi cea mai nefericită, pentru că vecinătatea este dezolantă. Magazinul Bucureşti, odinioară faimos pentru produsele şi clienţii de lux, este acum în paragină, cu geamuri sparte şi cu bucăţi de tencuială căzute. Nici pasajul subteran pietonal din apropiere nu arată mai bine: este murdar şi degradat.

„Nu cred că e bine că o mută aici. Va fi monumentul pe care îl vor călări toţi aurolacii. La Romană era o zonă mai frumoasă, mai curată şi nu prea aveai acces la ea. De fapt, cred că cel mai bine era să fie pusă într-un parc îngrijit“, a spus Emil, un bucureştean care se plimba ieri prin Centrul istoric.

Statuia, la recondiţionat
Decizia de a muta copia renumitului monument roman a fost luată în urma unei discuţii dintre edilul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ambasadorul Italiei, Mario Cospito.

Primarul Capitalei a explicat că locul unei astfel de statui este în Centrul Istoric, de unde poate fi admirată mai bine. „Este păcat ca această statuie să stea acolo. Nici nu poate fi văzută. Ca s-o admiri din maşină rişti un accident. Ambasadorul Italiei în Bucureşti m-a rugat să îi găsim un loc de unde poate fi admirată mai bine. Am ales esplanada din faţa Magazinului Bucureşti. Acolo ar fi locul ei“, a explicat Sorin Oprescu în urmă cu o săptămână.

Chiar dacă data finalizării lucrării prevăzută în contract este jumătatea lunii decembrie a acestui an, reprezentanţii municipalităţii spun că platforma va fi amenajată mult mai devreme. „<Lupoaica> a fost luată din Piaţa Romană de câteva zile. Se află la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, unde este  recondiţionată. În maximum 60 de zile va fi amplasată în noul loc“, a declarat, ieri, Manuela Dediu, purtător de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Pentru că statuia a fost făcută de un sculptor anonim, data realizării acesteia a fost stabilită în urma unei analize cu carbon, iar despre figurile lui Romulus şi Remus se spune că au fost adăugate statuii în secolul al XV-lea. „Lupa Capitolina“ este una dintre cele mai importante lucrări expuse la Roma, fiind atât emblema clubului de fotbal AC Roma, cât şi simbolul utilizat la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960.

A şasea „casă“ a Lupoaicei
Platforma din faţa Magazinului Bucureşti este cea de-a şasea locaţie în care va fi amplasată statuia care o înfăţişează pe lupoaica şi Romulus şi Remus.

Copia monumentului roman „Lupa Capitolina“ a fost dăruită bucureştenilor în anul 1906 de municipalitatea Romei, aceasta reprezentând legendara lupoaică, cea care i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim, iar, de când este în Capitală, edilii au mutat-o în diferite zone ale oraşului. Iniţial a fost aşezată în incinta Arenelor Romane din Parcul Carol I, apoi a fost mutată în Piaţa Sf. Gheorghe, mai târziu pe Dealul Mitropoliei, apoi în Piaţa Dorobanţi şi în Piaţa Romană.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite